Franczy

Kereskedelmi forgalomban kapható grafikuschipek a hadseregnél

Az Egyesült Államok űrkutatási és honvédelmi intézményeiben található vizuális számítógépes rendszereket egyre nagyobb arányban szerelik fel olyan grafikus processzorokkal, melyekkel a teljesen hétköznapinak számító, kereskedelmi forgalomban is kapható videokártyákon találkozhatunk. Szakértők szerint ezen high-end kategóriás megjelenítő rendszereket a fejlesztők azért látják el úgymond hagyományos grafikuschipekkel, mert ezen chipek manapság sok esetben már jelentősen nagyobb teljesítményre képesek, mint az eddig használatos egyedi grafikus megoldások, ráadásul az ilyen rendszerek fejlesztési ideje rövidebb, a tömeggyártású grafikuschipek pedig jóval olcsóbbak az egyedi chipeknél.

Az ATI Technologies, az Nvidia Corporation és a 3DLabs egy ideje különböző grafikuschipekkel látja el az Egyesült Államok katonai és űrkutatási intézményeit, azonban az ezen szállítmányokban található grafikuschipek száma természetesen elenyésző a kereskedelmi forgalomba kerülő grafikuschipek és videokártyák számához képest. Ezzel együtt a gyártók számára nagy jelentőséggel bír, hogy az említett intézmények high-end kategóriás megjelenítő rendszereiben adott esetben ATI, Nvidia, illetve 3DLabs gyártmányú grafikus megoldásokat használnak. Neil Trevett, a Milpitas-i (Kalifornia) székhelyű 3DLabs piacfejlesztési részlegének alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a 3DLabs minden száz darab grafikuschipből ötöt az amerikai hadsereg, illetve űrkutatás számára szállít le, és utalt arra, hogy a 3DLabs számára minden új, bármennyire kis piaci szegmens is nagy fontossággal bír.

Szakértők szerint az amerikai hadsereg és az országban található űrkutatási intézmények évről évre egyre több kereskedelmi forgalomban is kapható grafikus processzort vásárolnak. Egyes források szerint ebben az évben már több mint egymillió ilyen grafikuschipet vásároltak ebben a piaci szegmensben, az egy év alatti növekedés pedig meghaladja a hét százalékot. A legkedveltebb grafikus processzorok közé tartozik többek közt a 3Dlabs GlintGMX, az Nvidia Mobile Quatro és az ATI Radeon 8500.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • item #2
    hihi, na ja,.
  • TheZsenyka #1
    Global Theromunclear WAR simulation loading...
    Loaded...
    Strategical simulation components initialising:
    GeForce4 Ti4600 128MB VIVO initialised...
    ...