Mikeyy

Need for Speed: Hot Pursuit 2



Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: Electronic Arts

Rendszerkövetelmények:
Minimum: PIII 450 MHz, 128 MB RAM, 16 MB-os DirectX 8.1 kompatiblis videókártya
Ajánlott: PIII 800 MHz, 128 MB RAM, 32 MB-os DirectX 8.1 kompatiblis videókártya
Hasonló játékok: Need for Speed III, Need for Speed: High Stakes
Kategória: Autóverseny

Valamivel több mint három éve jelent meg a Need for Speed: High Stakes, ami új mércét állított fel számos szempontból az autós játékok terén. A szimulátor rajongók szokás szerint fújtak rá, a játéktermi gépek hangulatát visszaadó autós játékok kedvelői viszont örömmel fogadták a számos újdonságot felvonultató, és igen szórakoztató darabot. Az NFS sorozat következő darabja a Porsche Unleashed volt, ami ugyancsak jól sikerült, de hiányzott belőle néhány dolog, többek között a rendőrök elől történő izgalmas menekülések. Most végre megjelent a Need for Speed: Hot Pursuit 2, és számos grafikai és egyéb újítás mellett ismét visszakaptuk a rendőröket. A játék nemrég megjelent demójából már kiderült, hogy az Electronic Arts most is kitett magáért, így izgatottan vártam az NFS sorozat legújabb darabjának megjelenését.

Klikk ide! Klikk ide!

Mikor végre kézhez kaptam a játékot első dolgom volt a telepítés, majd duplakatt az asztalra helyezett ikonra. A játékot egy 1300 MHz-es Celeron processzorral, illetve GeForce2MX videókártyával felszerelt gépen játszottam, és a demó alapján már sejtettem hogy ilyen géppel nem sok jóra számíthatok de szerencsére kellemes meglepetés ért. A demó óta számos finomhangolást hajtottak végre a fejlesztők a játék motorján, így sikerült jóval gyorsabbá tenniük. A demó 800x600 felbontásban legalacsonyabb részletesség mellett sem volt hajlandó zökkenőmentesen futni a végleges változat azonban simán elmegy már közepes fokozat mellett is, illetve 1024x780-ban is alacsonyabb részletességgel kiválóan játszható. A játék indulásakor a szokásos minőségű intróval találkozunk, ami rögtön meghozza a kedvünket egy kis száguldozáshoz, amit többféleképpen is megtehetünk.

Klikk ide! Klikk ide!

A programban öt játékmód közül választhatjuk ki a nekünk legjobban tetszőt, de ezek között természetesen több átfedés is van. A Hot Pursuit módban számos versenyen kell részt vennünk, miközben rendőrök üldöznek minket gyorshajtásért, mert ugyebár a sebességkorlátok átlépése nélkül sohasem fogjuk megnyerni a versenyt. A rendőrök az NFS: HS óta okosabbak lettek, és olyan újabb fegyvereket vetnek be ellenünk mint például a robbanó hordókat dobáló helikopter, így egyáltalán nem könnyű lerázni őket, főleg amikor lassabb autókkal vagyunk. A rendőröket egy kis ügyességgel viszonylag könnyen letudhatjuk, csak annyit kell tennünk, hogy egy kisebb fékezéssel hagyjuk hogy megelőzzenek minket majd ezt követően autójuk hátulját oldalirányba meglökjük, így rögtön a falon fognak kikötni és bottal üthetik a nyomunkat.

Klikk ide! Klikk ide!

Ebben a játékmódban egy hierarchikusan felépített versenyrendszeren mehetünk végig, amelyek között van olyan verseny amit egyedül kell végignyomnunk a lehető legrövidebb idő alatt, de legtöbbjükben hét másik autó ellen versenyzünk. Nagy örömmel konstatáltam hogy megmaradt a Knockout játékmód is, aminek az a lényege, hogy minden körben az utolsó helyezett kiesik, és a végén csak egy maradhat. A versenyekben nyújtott teljesítményünk alapján jó esetben bronz-, ezüst- vagy aranyérmet kaphatunk, illetve NFS pontokat amiket újabb autókra vagy pályákra válthatunk be. A következő játékmód a Championship nevezetű, amely annyiban különbözik a Hot Pursuit módtól, hogy itt nincsenek rendőrök illetve más pályákon és más autókkal is versenyezhetünk. A rendőrök hiánya természetesen nem jelenti azt hogy a verseny unalmas lenne, ugyanis a későbbi pályákon a gép által irányított ellenfelek nagyon meg tudnak izzasztani, és nem egyszer csak sokadik próbálkozásra sikerülhet elérni az első helyet.

A Single Challange játékmódban egyszeri versenyeket állíthatunk be magunknak, és erre számos lehetőség áll rendelkezésünkre. Ha a Free Run opciót választjuk, akkor ellenfelek nélkül száguldozhatunk, így alaposan kiismerhetjük a pályát. A Single Race menüpont lehetőséget ad arra hogy az általunk választott pályán versenyezzünk rendőrök kíséretében vagy anélkül, és a Be The Cop mód pedig hogy mi legyünk a rendőrök és elkapjuk az álnok gyorshajtókat. Itt figyeljünk arra, hogy csak akkor tudjuk lefülelni őket, ha bekapcsoljuk a szirénát, különben akárhogy is szorítjuk le őket az útról, soha nem fogjuk elkapni a grabancukat. A Single Challange lehetőséget ad még tetszőleges Knockout versenyek beállítására, illetve több versenyből álló bajnokságokra is.

Klikk ide! Klikk ide!

A játék támogatja a Multiplayer módot is, így haverokkal vagy esetleg vadidegenekkel mérhetjük össze tudásunkat helyi hálózaton vagy az interneten. Itt is játszhatunk Knockout módban, vagy egyszerű pár körös versenyeken is, ahol meghatározhatjuk azt is, hogy melyik osztályokból választhatják a játékosok az autókat. A multiplayer módon kívül egyetlen játékmód maradt, amit még nem részleteztem, ez pedig a Quick Race mód. Itt egyszerűen csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk ezt a módot, és a gép automatikusan beállít egy pályát illetve kiválaszt nekünk egy autót, így gyakorlatilag egyetlen kattintással már indulhat is a verseny.

Klikk ide! Klikk ide!

A High Stakes óta számos újítás került a játékba, de sajnos néhány visszalépés is történt. Nagyon látványos tud lenni például az újonnan bevezetett Jump Camera, ami ugratások vagy nagyobb borulások esetén külső nézetre vált és lelassítja a képet, mintha csak egy filmet látnánk. Ez szórakoztató az első néhány alkalommal, de gyakorlatilag inkább idegesítő, mert emiatt sokszor elveszíthetjük az uralmat a jármű felett, így megéri kikapcsolni. A pályatervezés továbbra is erőssége az Electronic Arts-nak, a pályák helyszíne változatos, részletesen kidolgozott, és minden pályán vannak rövidítések is, amiken kicsit nehezebb elnavigálni, de ha sikerrel járunk, akkor többnyire előnyhöz juthatunk társainkhoz képest. Hiányoltam viszont a havas pályákat, illetve az időjárási elemeket (eső, hó), ezért nagy fekete pont jár az EA programozóinak.

Klikk ide! Klikk ide!

Az autókat most már nem hasonlíthatjuk össze egymással mint az NFS:HS-ben, itt csak annyira van lehetőségünk hogy meghallgassunk egy narrátor által előadott rövid szöveget az adott autóról, és megvárjuk míg a felső sávban csigalassúsággal bekúszik egy felirat az autó gyorsulásáról és végsebességéről. Ezt a részt igazán megcsinálhatták volna úgy, hogy kicsit informatívabb, illetve kényelmesebb legyen. Újabb visszalépés a visszajátszások terén tapasztalható, ugyanis a felvétel megtekintése közben nem módosíthatjuk a kameranézetet, csak abból a nézetből követhetjük nyomon akciónkat, amelyikből eredetileg játszottuk azt. További kisebb hiányosságok találhatók a játékban, amelyek egy része azért is érthetetlen mert hasznos funkciók voltak, és a sorozat korábbi részeiben jól szolgáltak számos helyzetben. Most lássuk az összesítést: Grafika: A játék grafikája egyértelműen gyönyörű, az autók roppant részletesek, és valós időben számolt tükröződések vannak rajtuk, de a pályák is nagyszerű látványt mutatnak. GeForce2 MX-en ez még nem nagyon látszik, de egy GeForce4 kártyán sokkal szebb látványt produkál a grafikus motor. Kisebb hibák azért előfordulnak, például az autók által felvert por mindenhol zöld, még a tiszta aszfalton is, bár lehet hogy csak az én gépemen nem szereti a szürke színt.

Kezelőfelület: Szimulátor rajongók valószínűleg csak szörnyülködni tudnak az autók irányításán, a mezei játékosok viszont inkább örülnek az egyszerűsített kezelésnek, és annak hogy nem kell túl sokat fékezni. Legtöbbször ugyanis a gázt kell nyomnunk ahogy csak tudjuk, de a fék szerepe a korábbi részekhez képest jelentősen megnőtt. Amatőr játékosok is könnyen megtanulhatják az autóvezetés eme sajátos műfaját, de nem ajánlom senkinek hogy ezt ilyen formában a számítógépe elől felkelve az utakon is kipróbálja. :)

Játékmenet: Ismét a jól megszokott Need for Speed játékmenettel találkozhatunk, tehát az első pályák meglehetősen könnyűek, a későbbiek között viszont van néhány olyan ami első próbálkozásra teljesíthetetlennek tűnik. A 12 alap pálya, és ennek különböző változatai, illetve a több mint 20 választható autó biztosítja a felhőtlen száguldozás változatosságát. A rendőrös üldözések is nagyszerű hangulatot produkálnak, de nélkülük is garantáltan sokáig fogjuk nyúzni a játékot.

Hangeffektek: Minden autó motorhangja az eredetiéhez hasonló, vagy pontos mása, itt tehát adtak a fejlesztők egy kicsit a "részletekre" is, így nem kell minden autóban ugyanazt a motorzúgást hallgatnunk. A környezet hangjai is alaposan ki lettek dolgozva, így halljuk például a távoli kutyaugatást, és azt is ahogy az út fölé belógó árbocok elsuhannak a fejünk fölött.

Zene: Nagyon nehéz olyan zenét összeállítani egy játékhoz, hogy mindenki igényeit kielégítse, de az Electronic Arts-nak most sikerült. A techno számoktól kezdve a rock és punk irányzatig minden képviselteti magát, így például olyan előadókat is hallgathatunk vezetés közben, mint Uncle Cracker vagy Bush.

Multiplayer: A játék támogatja a helyi hálózatos, illetve az internetes játékot is, maximum nyolc játékos esetében. Jelenleg nagyjából 50 szerver működik világszerte, de ez a szám valószínűleg bővülni fog, és reméljük hazánkban is indul néhány, mert egyelőre 200 alatti pinggel rendelkező szervert nagyon nehéz találni. A többjátékos mód nagyon élvezetes, egyetlen dolgot hiányoltam belőle, mégpedig azt, hogy itt nincs lehetőség a rendőrök bekapcsolására. A játék multiplayer módját senkinek nem ajánlom, mert erősen addiktív tud lenni. :)

Intelligencia és nehézség: A játék nehézsége épp megfelelő, igazi kihívást jelent mindenki számára, az AI-val viszont vannak gondok, például a helikopterek a városok közepén simán ledobják a robbanó hordókat a környező épületekkel mit sem törődve, és a rendőröket is viszonylag könnyen ki lehet játszani.

Összegzés: Úgy néz ki, hogy az autó szimulátorok pártján állók továbbra sem fogják szeretni a Need for Speed sorozatot, de bátran ajánlom ezt a játékot bárkinek, aki csak egy kis felhőtlen száguldozásra vágyik, illetve arra hogy végre jól megmutassa a rendőröknek hogy ki is a gyorsabb. Annak ellenére, hogy néhány dologban visszalépés történt összhatását tekintve a Need for Speed: Hot Pursuit 2 egy nagyszerű játék, és kategóriájában jelenleg a legjobbnak mondható.
Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kem001 #213
    Sziasztok!
    PC-s csalások valahogy nálam nem akarnak működni, pedig paraméteresen indítom a játékot, miért van ez?
  • underground2 #212
    Sziasztok!
    XBOX grafikai javítos nincs véletlenül az NFSHP22-hőz, mert nem rég találtam a GTA Vice Cityhez! Aki tud egy honlapot ahol van XBOX graf javítás az tegye fel ide a linket leőre is köszönöm!
  • Gameboy15 #211
    Csá, valaki nem tudná megszerezni nekem a Need For Speed: Hot Pursuit 2-t Telepítőkóddal együtt? Ha kell fizetek is érte!
    Irj levelet a [email protected] -ra!
  • sasa666 #210
    csá valaki nem tudná a Need For Speed Hot Pursuit 2 cd kodját elküldeni cimem:[email protected]
  • tusca #209
    www.sct.gportal.hu
  • DJSamFly #208
    NFS90
    a legjobb nfs,mert a 700-as gépemen simán elmegy
    a Most Wanted egy nagy szar!!!!!!!
  • markleonard #207
    nagyonszuper
  • Sanyamanó #190
    ja, nálam is zöldnek tűnik a felvert por viszont neken is GeForce kártyám na és képzeld hogy nálam nem indul el a játék a 40.70-es BETONÁTO-ral!!
  • mozso10 #184
    hogy tudom letölteni a játékokat?
  • Higany #176
    Az Ut2003 nálam is jól megy!De a 750 Duron felvan húzva 930-ra + 512Mb SDRam + Gf3 Ti200 128Mb DDR-en tényleg nem szaggat az NFS HP2! Vazzeg! Úgyhogy gondolkodj el mit írsz!