Hunter

Nem a méret a lényeg

"Minél nagyobb annál jobb" mondják a csillagászok is, bár ők főként akkor, ha a távcsövekről esik szó. Kanadában azonban a kutatók nem feltétlenül osztják ezt a nézetet, ennek bizonyítására meg is építették a valaha alkotott legkisebb űrteleszkópot.

A Kanadai Űrhivatal (CSA) tervei szerint első űrteleszkópjuk amit pályára állítanak, nem lesz nagyobb egy bőröndnél. A 6 millió dolláros költségen megépített mikroműhold az űrhivatal legolcsóbb valaha elkészített űrjárműve és a várakozások szerint segítséget nyújthat az univerzum korának meghatározásában, valamint a Naprendszeren kívüli bolygók felkutatásában. A kilövés időpontja jövőre várható.


"Szerintünk nem a méret a lényeg" - mondta a projekt vezető tudósa Jaymie Matthews, a Brit-Kolumbia egyetem fizikus és csillagász professzora. "Mi a feladathoz próbáljuk igazítani az eszközt, így nincs szükségünk hatalmas teleszkópra".

A MOST (Microvariability and Oscillation of Stars) nevet viselő űrteleszkóp 60 kilogrammot nyom és szélességében, valamint magasságában is 65 cm. Mindössze egy műszert szállít, egy 15 centis teleszkópot, ami a Nap-szerű csillagok rezgését méri, hogy megállapítsa korukat. A módszert csillag-szeizmológiaként ismerik. A MOST a fényesebb csillagokat fogja megvizsgálni, azokat, amiket a Földről mi is láthatunk, ha felpillantunk az éjszakai égboltra. Ezek a csillagok rezegnek, mivel hanghullámokat keltenek a csillag magjából a felszínre törő forró gázok. A hang azonban nem terjed az űrben, így a csillagon belül lüktet, ez okozza a rezgést. A csillagászok ezekből a rezgésekből tudják lemérni mennyi "üzemanyag" maradt a csillagban és ebből számítható ki a kora.

Az univerzumról úgy tartják legkevesebb 12,5 milliárd éves, egyesek szerint azonban ennél is öregebb. Matthews reméli ezzel a viszonylag egyszerű eszközzel sikerül elég idős csillagokat találniuk ahhoz, hogy pontosan meg tudják mondani a világegyetem korát.


"Olyan ez mint egy kis hobby-távcső" - mondta Kieran A. Carroll, a MOST rendszer tervezője, a Dynacon Enterprises Ltd, mint alvállalkozó részéről. "Egy hobby-távcső, ami egy alig Pentium számítógéphez kapcsolódik egy vagy két mobiltelefonnal".

A rendszer azonban olyan jól működik, hogy a kutatók szerint a MOST képes a csillagok körül keringő bolygók fényét is észlelni. A műszer szimulált tesztjei bebizonyították, hogy az sokoldalúbb, mint gondolták. A kanadai kezdeményezésre még olyan hivatalok is elismerően bólintottak, mint a Hubble űrteleszkóp üzemeltetői.

"A MOST csodálatos egy eszköz" - mondta Ray Villard a Hubble-t is felügyelő Űrteleszkóp Tudományi Intézet szóvivője. "A miniatűrizálás mintapéldánya" Természetesen a MOST nem fogja felváltani nagytestvérét, azonban megnyithatja a világűrt, vagy akár a világegyetemet a kisebb űrhivatalok, vagy az egyetemek számára is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pgergo #32
    De azért lehet. A szovjetek anno megcsinálták, azóta is fenn van. Mondjuk az is tény, hogy elég forrófejű egy ketyere, pl. a hűtőközege nátrium.
  • Bonewerkz #29
    infravoros holeadassal nem megy a hutes? mellesleg lehetne multiprocis rencert is csinalni a kisprocikbol, nem?
  • Rive #27
    Nem csak erre gondoltam: a 10 fok pedig távcsőfüggő.
  • Bekomman #23
    A gépre egy hegyes tüskét kell szerelni, és innentől kezdve csúcshatás.
  • Bekomman #22
    Ez sose lesz fordítva.
  • Bekomman #21
    Kösz.
  • Rive #20
    A csillagászati mérések egy része csak földárnyékban végezhető.
    Igaz, hogy akkut lehet használni, de akkor már igencsak számít a töltés-kisütés ciklusok száma és a fogyasztás is...
  • braindance #19
    A világűrben nem áll rendelkezésre kimeríthetetlen energiaforrás?
    Igaz, bár szerintem a Nap energiája elég egy proci üzemeltetéséhez egy darabig... :)
  • Pöty #18
    5x86
  • Bekomman #9
    Lehet hogy odafönt már nem kell számolni a légkör zavaró ahtásával, és hogy ez a miniatörizálás mintaképe, de a lencsét nem lehet miniatürizálni, az minél nagyobb anál jobb és ha működne akkor tucatjával lőné fel az ijeneket a NASA, meg a nagyobb űrhivatalok.