JohnnyCage

Jogi támadás a lemezkiadók ellen

Az Egyesült Államokban összehangolt jogi per indult az öt vezető lemezkiadó ellen a közelmúltban piacra került másolásvédett audió CD-k miatt, amelyeket a vásárló adott esetben le sem tud játszani, ráadásul sértik a hallgatók jogait.

A másolásvédett lemezek bevezetésével kapcsolatos problémák mellett a lemezkiadóknak a feldühödött vásárlókkal is meggyűlik a bajuk. A kalózmásolás visszaszorításának céljából piacra dobott másolásvédett lemezeket számos vásárló nem tudta lejátszani számítógépes meghajtójában, hordozható-, illetve autós lejátszójában, ráadásul a zenéket a felhasználók saját céljukra sem tudják lemásolni, amihez pedig törvényes joguk lenne.

A pert a Milberg, Weiss, Bershad, Hynes & Lerach jogi cég akasztotta a lemezkiadók nyakába a Los Angeles-i legfelsőbb bíróságon két dél-kaliforniai vásárló nevében. Alan Mansfield, a két felperes fogyasztót képviselő jogi csoport egyik tagja úgy véli, ez lesz az első összehangolt jogi támadás az audió CD másolásvédelmi technológiák ellen, amely a problémát a zeneipar szintjén közelíti meg.

A zene CD-k másolásvédelmi technológiáit egyébként többek között az amerikai Kongresszus számos tagja, és a holland szórakoztatóelektronikai óriás, a CD technológia egyik társfejlesztője, a Philips Electronics is kritizálja. Az audió CD másolásvédelmi technológiák ellenzői szerint a megoldás korlátozza a vásárlók azon jogát, hogy saját céljaikra lemásolják a felvételt. A lemezek ráadásul mesterséges hibát tartalmaznak, így gyakorlatilag nem is tekinthetők CD-DA (Digital Audio) kompatibilisnek.

A per az öt vezető lemezkiadó, név szerint a Vivendi Universal-féle Universal Music Group, a Bertelsmann AG-féle Bertelsmann Music Group (BMG Entertainment), az EMI Group, a Sony Corp.-féle Sony Music Entertainment, illetve az AOL Time Warner-féle Warner Music ellen irányul. Cary Sherman, az Amerikai Lemezkiadók Szövetségének (RIAA) elnöke szerint a per komolytalan. "A lemezkiadóknak joguk van ahhoz, hogy megvédjék tulajdonukat a lopástól csakúgy, mint más értékek esetén" - tette hozzá. "A szoftvercégek és a filmstúdiók már évek óta védik termékeiket az illegális másolás ellen, és ezt senki nem tartja jogtalannak."

A felperesek szerint azonban a másolásvédett audiólemezek hibásak terméknek számítanak, és nem árulhatók együtt a hibátlan, a vásárlók által megfelelően felhasználható változatokkal anélkül, hogy világosan megkülönböztetnék azoktól.

Mint a perelő vásárlók elmondták, előfordul, hogy egy-egy lemez másolásvédett és védelem nélküli változatban is a boltokba kerül világos megkülönböztetés nélkül. A másolásvédett lemezek ugyanakkor nem csak a PC-kben és Mac számítógépekben nem játszhatók le, de egyes asztali lejátszóknak, sőt számos hordozható-, és autós eszköznek is problémát okoznak. Mindezek mellett a védett lemezek hangminősége rosszabb, és gyakran fordulnak elő velük különféle lejátszási problémák.

A per célja a másolásvédett lemezek árusításának betiltása, illetve egy feltűnő, egyértelmű figyelmeztetés mellékelésének kötelezővé tétele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcs #35
    vegulis az is az.. :) lenyeg az hogy nem jelez vissza hogy hiba van hanem megprobalja nem eszrevehetove tenni, van ami szimplan kihagyja, van olyan lejatszo ami meg akkor is lejatssza ha kifurod a cd-t :)) bar ilyennel azert nem kiserleteznek mert a serult cd eroteljesen hamlik

    pc cdrom-nak meg jo hogy nem raknak bele hw hibajavitast, ugyanis 1 adat cd-nel nem mind1 ha veletlen par bit atirodik... uj cd formatumot meg nem fognak mar csinalni
    van sacd meg dvd-a de ezekrol masolasvedelem szempontjabol semmit se tudok, bar sacd-t sony csinalta szal abban is van valoszinuleg.
  • AtisH #34
    Olyan szinten nincs hibajavítás, hogy viszanyerheti az eredeti értéket, de a hiányzó adatot az előtte illetve utána lévőből "átlagolással" kiegészíti, ami nem feltétlenül egyezik meg az eredeti értékkel (a valóságban ennél azért bonyolultabb a helyzet). Gyártottak olyan asztali CD játszót (többek között a Philips-nek is volt ilyen), amelyen a hibajavító áramkör egy LED-et működtetett az előlapon és látható volt mikor dolgozik a szegényke. A PC CD-ROM viszont nem javítja, hanem megpróbálja újra olvassni a hibás részt és tulajdonképpen ezt használják ki a "másolásvédelmek".
  • Tompi #32
    Most nincsen idom reszletesen kifejteni miert, de hulye vagy, es demagog!
    Itt nem arrol van szo, hogy nem akar senki finzetni a CD-ert, hanem arrol, hogy nem akarunk olyan CD-t venni, amit nem tudunk lejatszani(es/vagy elb@ssza az olvasonkat)! Ez olyan nagy gondd? Es mindezt azert, mert a kiado azt mondja, hogy en biztos le fogom masolni a CD-t ezert jobb ha nem is jatszom le! Ez igazan nagy uzlet!
  • AtisH #28
    Anarchia! Kiiirály!!!:-)))
  • AtisH #27
    Nem hiába emeli fel a Philips a hangját, hogy ez a fajta másolásvédelem nem felel meg a CD-DA szabványnak (asszem Yellow Book) és vegyék le a Compact Disc logót a lemezről. Csak nehogy az legyen a vége, hogy megalkotja a Philips (persze nem kevés suskát juttatva neki) a következő CD-DA-xx szabványt (mondjuk Black Book-ot)...
    Egyébként én azt mondom legyen másolásvédelem, de adják az ilyen lemezeket félárba és NAGY piros betűkkel írják rá a megkülönböztető szöveget. Így esetleg a kecske is jó lakik és a káposzta is megmarad. Mi meg majd eldöntjük mi ér többet nekünk. Példaként a szexnél maradva ez olyan lenne, mintha egy szexújságból két verzió kaphatnánk: az első fullos, minden látható, míg a másodiknál a fontosabb;-) részek kis fekete téglalapokkal lennének letakarva. Ezért asztán az a természetes, ha az utóbbit olcsóbban adják.
  • TheZsenyka #26
    Önámítóak vagytok.

    Ne legyen buszjegy, bérlet, vízdíj, gázdíj, villanyszámla, sőt adót se kelljen fizetni, ne legyen rendőrség és ne legyen hadsereg. Ne legyen kormány, börtön. Mit korlátoznak minket ezek a szemetek nem? Mi lesz az ártatlanság vélelmével? :)

    Önámító banda.
  • tomcs #25
    ez az egesz audiocd-masolasvedelem 1 nagy faszsag. a dvd-nel okes, ott ELEVE BELE LETT TERVEZVE, nem lesz a rendes vasarlonak semmi hatranya abbol hogy ott figyel rajta a css (ugye igy hijak?) minden szamitogep, asztali dvd, stb lejatssza. viszont a "masolasvedett" "audiocd" nem felel meg a mar 20 eves cd szabvanynak, azaz romlik a minosege. teleirjak hibaval, es azt mondjak ra a lejatszo hibajavitoja majd kijavitja. es ez igaz is. de a hibajavito azert van ha osszekarcolod az amugy hibamentes cd-t akkor is tudod elvezheto minosegben hallgatni. viszont ha 1 ilyen telehibasitott vackot megkarcolsz ott mar annyira nagy lesz a hibasuruseg hogy hazavagja a minoseget. a masik kedvencunkrol meg ne is beszeljunk, amikor valami marha alternativ formatumban rarakjak a cd vegere a szamokat 48kbit-es mp3 minosegeben oszt "szamitogep lejacca" problema elintezve.. ezzel mar nem lehet kiszurni az emberek szemet (jovan, fulet)
  • Mike #24
    hehe
  • Mike #23
    Egyébként én ugy tudom a világ lemezforgalomának 80%-a az USA-ban van. Tehát mi igazán elhanyagolható szegmens vagyunk. És azért nem veszik a lemezeket, mert kevés a jó előadó.
    A per pedig már várható volt. A nagy kiadóknak rá kéne jönnie, ők csinálnak vmit rosszul, és nem lehet azokkal szembe menni, akikből élnek.
  • Mike #22
    De a szádat azt téped