JohnnyCage

Az Xbox nem kerül a szoftverkalózok karmaiba

Bár az elmúlt napokban megjelentek az első olyan chipek az Xbox játékkonzolhoz, amelyek lehetővé teszik a másolt játékok lejátszását, a szakértők szerint a megoldások nem fognak általánosan elterjedni.

Az Xtender nevű Xbox "mod chip", amely a játékkonzol alaplapjára építve lehetővé teszi a másolt játéklemezek lejátszását, az elmúlt hétvégén kerül forgalomba. Az Xtender mellett jelenleg három Xbox mod chip áll fejlesztés alatt.

A különféle mod chip változatok azonos funkciót látnak el a konzolban, vagyis hatástalanítják annak másolásvédelmi funkcióit. A mod chippel ellátott Xbox játékkonzolok tulajdonosai lejátszhatják a másolt DVD, illetve CD lemezeket, amelyek tartalma akár az interneten is terjeszthető.

A szakértők szerint azonban az Xbox mod chipek megjelenése aligha fog az MP3 csereberéhez hasonló illegális fájlterjesztési hullámot indítani. Ennek egyik fő oka az, hogy a mod chip beszereléséhez szét kell szedni a játékkonzolt, a chip beültetése pedig több, mint 20 forrasztást igényel.

Mivel mindez nyilvánvalóan nem riasztaná el az Xbox buherálásra szakosodott kalózokat, a gyártó Microsoft erőteljes másolásvédelemmel látta el a játékszoftverek lemezeit is, amelyek PC-s meghajtókban alapesetben nem is olvashatók. A lemezek másolásvédelmét ezidáig csak néhány hackercsoportnak sikerült feltörnie, így az Xbox játékok illegális online terjesztése egyelőre nem öltött jelentős méreteket.

P.J. McNealy, a Gartner piackutatási igazgatója úgy véli, a Microsoftnak nincs oka aggódni az Xbox játékok illegális terjesztése miatt. "Nem látom jelét a próbléma komoly felmerülésének" - mondta az elemző. "Meglehetősen komplikált dologról van szó, amellyel az átlagfelhasználó nem tud mit kezdeni."

A Microsoft rivális Sony Playstation és PlayStation 2 játékkonzoljaihoz nem sokkal az eszközök megjelenését követően elérhetővé váltak a mod chipek. A játékszoftverek eladásait azonban a másolás lehetősége sem vetette vissza, ráadásul a Sony több pert is megnyert a PlayStation mod chipek gyártóival szemben.

A Microsoft vezetői a napokban közölték, hogy tudnak az Xboxhoz megjelenő mod chipekről, és mindent megtesznek a chipek forgalmazásának betiltatásáért. "Az Xbox csoport rendkívül komolyan veszi a szerzői jogi kérdéseket, és megvédi saját és partnerei tulajdonát" - közölte a szoftveróriás egyik képviselője.

Bár a mod chipek célja egyértelműen az illegális másolás lehetővé tétele, az eszközök megoldást jelentenek az "amatőr" Xbox szoftverek, például mp3 lejátszók készítéséhez is. "Az otthon készült szoftverek csak a mod chipek segítségével használhatók" - mondta Dan Johnson, az XboxHacker weboldal készítője. Antony Jarrett, a brit Xbox Emulation hackeroldal vezetője úgy véli, a hozzá hasonló rajongók elsősorban saját fejlesztésű szoftverek futtatásához fogják használni a mod chipet.

"Az Xbox mod chip lehetővé teszi a saját készítésű programok futtatását, így a profi konzolosok nagyszerű dolgokat csinálhatnak az Xbox-szal. A chipeknek azonban meg van az a hátulütője, hogy az illegális szoftverterjesztést is lehetővé teszik" - mondta Jarrett. "A probléma az, hogy mindkettőhöz ugyanaz szükséges: Az írott CD és DVD lemezek lejátszásának lehetősége."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Xboxman #39
  Xtendert és a többi chippet is forrasztani kell!
 • AtisH #38
  Ismerve a mai tendenciát, nagy valószínűséggel a lézerfej csatlakozóval van ellátva. Tehát kell szerezni egy garos gépet, fejet átteni és irány a szervíz. Utána vissza az egész. Ez csak 1 5let.;-)
 • AtisH #26
  Hogy kicsit visszatérjek a cikkhez...
  Szerintem ha a MS ilyen elszántan küzd, hogy ne lehessen másolt cuccokat futtatni az XBox-on, akkor tk. saját magával b****k ki. Valszeg a PS-nek is az egyik előnye, hogy átalakítható volt, ezáltal többen vették meg. Tény és való, hogy a másolt progikon sokat lehet behozni a gép árából.
  A fejekről meg csak annyit, hogy sokat kell játszani (másolt cd-kről), így még a garanciális idő alatt lesz a fejcsere.:-)))
 • BaliHB #21
  Ki a **** akar az X-BOX-on játszani?
  Kell nyomni ár egy linuxot (bár ahhoz is kell egy kis hekk, de nyárfele, már meglesznek az első X-Box-os linux-ok), aztán mivel az x-boy-ban van 60ezerért kb 100ezer forintnyi hárdver, ezért olyan simán lehet majd rajta mp3-azni, meg videót nézni (divx videókat tv-n), hogy öröm lesz!!!
 • Supergamer_real #20
  Anastacia... hagy csak ez remenytelen... ez van amikor a forumozok 3/4-e 15 even aluli (akinek nem inge...).
  De en tisztelem, hogy lega;abb megprogbalod.
 • Alien! #19
  Mondjuk úgy,hogy azért mégsem olyan szar a védelem a PS2-ben......Nem véletlenül mennek tönkre a fejek...
 • PyRex #10
  ez hulyeseg! Haver a PS2-jet csak minosegi CDR-ekkel hasznalta es tonkre is baszodott a fej - ennyit errol...

  PyRex
 • pascal #6
  "Az Xbox nem kerül a szoftverkalózok karmaiba" ahogy ezt elolvastam beugrott "Dehogynem" :) A másik dolog meg az hogy a múltkor olvastam asszem hogy a TOP20 as listána XBOX játékok a 18 és 20 helyen vannak. Szóval kicsi az érdeklődés (még a Game Cube ra is nagyobb) Aki meg megveszi a "Picipuha" konzolt az vesz hozzá játékot is, Én ugyan nem bízok Windowsban bárki bármit mond! :)
 • fotel #3
  A lemezek másolásvédelmét ezidáig csak néhány hackercsoportnak sikerült feltörnie - nem elég? :)
 • Supergamer_real #2
  A valameyik kulfoldi site olyasmit irt, hogy ez valojaban nem akadalyoz meg semmit.De valoszinu, hogy az Xbot jatekok masolasahoz nagyobb akadalyt jelent, hogy a DVD irok meg mindig nem szeleskorben elterjedtek.De ami kesik nem mulik:)