JohnnyCage

Computex Taipei 2002



A június 3-ától 7-edikéig megrendezett, huszonkettedik Computex Taipei kiállítás rengeteg termékbejelentést és -kiadást, érdekességet, és izgalmat tartogatott a látogatók számára. Elég csak ezeket a neveket felsorolni: 8. generációs Athlon, Opteron, Itanium 2, AGP 8x, Radeon IGP, R300, NV18...

Június 3-án immár a huszonkettedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Computex számítástechnikai kiállítás és konferencia Tajvan fővárosában, Tajpejben. A Taipei World Trade Centerben megrendezett eseményen idén mintegy 133 társaság képviseltette magát összesen 17 országból, és bátran kijelenthető, hogy egyetlen óriás sem maradt távol.


A Computex Taipei 2002 ezúttal talán a megszokottnál is több érdekességgel, izgalommal szolgált. Az AMD betekintést engedett az x86-64 architektúrára épülő 8. generációs Athlon (ClawHammer) és Opteron (SledgeHammer) processzorok titkaiba, a különféle tajvani cégek pedig sorra jelentették, illetve mutatták be a társaság új, 64 bites platformjához készített chipkészleteket és alaplapokat. Az AMD-t, illetve a társaság termékeit kedvelő felhasználókat minden bizonnyal örömmel tölti el a tény, hogy az első Athlon processzorok, illetve a Slot-A platform megjelenésével ellenben ezúttal gyakorlatilag az összes chipkészlet- és alaplapgyártó támogatja az Intel-rivális gyártó termékeit. Bizonyára sokan emlékeznek még az ASUStek első, "titokban kiadott" fehérdobozos Slot-A alaplapjaira, valamint az Athlon-alapú alaplapok kezdeti hiányára.


Nos, hogy ezúttal ilyen nem lesz, az egyrészt az alaplapgyártók AMD-iránti bizalmát, illetve az x86-64 platform ígéretességét tükrözi. A társaság óriási sikerként könyvelhette el, hogy a szoftveróriás Microsoft a közelmúltban az x86-64 platform teljes támogatása mellett döntött. A bejelentés a felhasználókba, illetve az alaplapgyártókba egyaránt bizalmat öntött.

A chipóriás Intel továbbra is tartja magát ahhoz az elképzeléséhez, miszerint a 64 bites szerver, illetve asztali környezeteket külön kell választani egymástól. A társaság az AMD "fékentartását" a rohamosan emelkedő órajelű, asztali számítógépekbe, illetve alsókategóriás munkaállomásokba/szerverekbe szánt Pentium 4 változatokkal képzeli, az McKinley fejlesztési kódnéven futó Itanium 2 processzor pedig immár valóban tarolhat a 64 bites megoldások piacán.


Egyes szakértők körében kisebb meglepetést okozott Craig Barrett, a társaság vezérigazgatójának közelmúltbeli bejelentése, miszerint a társaság kommunikációs üzletága 2005-re megelőzi a PC processzorokkal foglalkozó részleget. Mindez azonban aligha jelenti az utóbbi szegmens elhanyagolását, sokkal inkább arról van szó, hogy a telített PC piaccal szemben a -jelenleg szintén gyengélkedő- kommunikációs piac a gazdasági válságból való kilábalást követően nagyobb növekedési lehetőségeket fog kínálni a társaság számára.

Hasonlóan az Intel - AMD versengéshez a grafikus chipek két fő gyártója, az nVidia Corp., illetve a kanadai ATI Technologies is örökös harcban áll egymással. Az elmúlt hetekben/hónapokban azonban jelentősen megváltozott a kép. A közelmúltban olyan nevek álltak talpra, mint a szinte már leírt Matrox, illetve a majdnem feledésbe merült 3D Labs. Hogy a kép még színesebb legyen, a vezető tajvani chipsetgyártók is úgy döntöttek, beszállnak a grafikus processzorok piacán folyó kíméletlen harcba. Amíg a Silicon Integrated Systems (SiS) Pentium 4-alapú chipkészleteinek sikerén felbuzdulva vetette bele magát a grafikus chipek piacába, a VIA Technologies a közelmúltban bekebelezett S3 Graphics Inc. mérnökeit buzdította egy távoli Savage leszármazott GPU kifejlesztésére.


Ami az S3-at illeti, a VIA által megszerzett társaság a Pentium 4-alapú chipkészletek gyártásánál is kapóra jött a tajvani óriáscégnek. A VIA ugyanis az S3 Intellel kötött keresztlicensz szerződésére támaszkodva gyártja Pentium 4-es chipkészleteit, kérdéses persze, hogy mit ér mindez, ha az alaplapgyártók az Intellel fennálló kapcsolatukat féltve továbbra is kerülik a VIA Pentium 4-alapú megoldásait. A VIA egyelőre azonban nem aggódik különösebben, mivel újonnan létrehozott alaplapgyártó leányvállalata, illetve egyes merészebb alaplapgyártók, mint az ECS (Elitegroup Computer Systems) szívesen veszik a cég P4X??? és P4M??? megoldásait.

Bár a közelmúltban megrendezett Computexen egyértelműen az AMD Hammer platformjával kapcsolatos megoldások, az Intel Itanium 2 hírek, és az új grafikus megoldások álltak a figyelem középpontjába, a kiállításon mindemellett rengeteg egyéb érdekességet vehettek közelebbről is szemügyre a látogatók.


Az elmúlt 2 - 3 évben jól megfigyelhető volt a felhasználók mobil megoldások felé való fokozatos orientálódása. A lendületes növekedést mutató notebook piac képviselői egyre kisebb, szebb, és okosabb megoldásokat kínálnak, és a vásárlók megnyerése érdekében az árakat is kezdik megfizethető szintre csökkenteni. A kéziszámítógépek piaca a gazdasági visszaesés következtében némileg megtorpant, a gyártók azonban olyan újdonságokkal érkeztek a Computexre, amelyek könnyen új lendületet adhatnak a piac ezen szegmensének.

A hordozható számítógépek szegmensének legnagyobb újdonságait jelenleg a különféle Tablet PC-k, illetve a Microsoft-féle Mira drótnélküli kijelzők képezik. Az év végefelé megjelenő eszközök prototípusai a Computexen már megtekinthetőek voltak, és bár az első modellek ára várhatóan a csillagos eget fogja súrolni, a készülékek sikere hosszútávon meglehetősen biztosnak látszik. Hammer ízelítő 800 MHz-en

A Computex Taipei 2002 kiállítás első igazi érdekessége az a négyprocesszoros Opteron (SledgeHammer) rendszer volt, amelyet az Advanced Micro Devices (AMD) már a rendezvény első napján bemutatott a kíváncsi szemeknek. A 130 nm-es csíkszélességű, SOI (Silicon On Insulator - Szilícium a Szigetelőn) technológiával készült processzorok a kiállított rendszerben kettős DDR konfigurációban működtek, és 64 bites SuSE Linuxot, illetve a megszokott 32 bites Windows XP operációs rendszert futtattak.

A Computex Taipei 2002 kiállítás első igazi érdekessége ez a négyprocesszoros Opteron (SledgeHammer) rendszer volt

Az Opteron rendszerekhez többek között az nVidia, VIA Technologies, Silicon Integrated Systems (SiS), és ASUStek Computer cégek mutattak be működő alaplapokat, amelyek az első három cég esetében saját fejlesztésű chipsetre épültek. A VIA, amely jelenleg a legelőrébb tart a K8-alapú chipkészletek fejlesztésével, elöljáróban meg is jegyezte, hogy a társaság AMD Hammer-alapú, DDR333 támogatású chipkészleteit gyakorlatilag az összes tajvani alaplapgyártó alkalmazni kívánja megoldásaiban. Mint Che-Wei Lin, a VIA marketingigazgatója elmondta, a jelenlegi Opteron és 8. generációs Athlon alaplap prototípusok mindössze két DDR foglalatot tartalmaznak, de a későbbiekben regisztrált memóriamodulok alkalmazásával ez a korlát megszűnik.

A VIA vezető emellett azt a nyílt titkot is megerősítette, hogy az AMD Hammer prototípusai hardveresen 800 MHz-es órajelre vannak korlátozva. Mindez egyrészt annak tudható be, hogy a chipek még csak részben kiforrott prototípusok, amelyek ráadásul vadonatúj technológiával készültek, másrészt az AMD nem szeretné, ha egyesek a mintapéldányokat túlhajtva túlzott következtetéseket vonnának le a megoldás majdani teljesítményét illetően.

Wen-Chi Chen, a VIA vezérigazgatója
Wen-Chi Chen, a VIA vezérigazgatója a kiállításon elmondta, hogy a Hammer megoldások várhatóan jókora lendületet fognak adni a PC iparnak. A vezető ezzel egyidőben az Intel lealacsonyításáról sem feledkezett meg, elmondása szerint a társaság 10 évig dolgozott az Itanium processzorok, illetve az IA-64 platform kifejlesztésén, de a megoldás jelenleg is messze áll az általános elfogadástól.

Chen úgy véli, a felhasználók vásárlási kedvének megerősítéséhez azonban nem lesz elég pusztán az AMD 8. generációs Athlon megoldásainak megjelenése. Az Opteron-alapú rendszerek várhatóan népszerűek lesznek a szerverpiacon, a 8. generációs Athlon, illetve a Pentium 4 között azonban kiélezett konkurenciaharc várható. Az Intelnek változtatnia kell majd stratégiáján, és meg kell győznie a felhasználókat, hogy a 64 bit nem fontos - mondta.

A grafikus processzorok, illetve alaplapi chipkészletek gyártói a Computexen jókora dérrel-dúrral jelentették be AGP 8x-alapú megoldásaikat. A tajvani chipsetgyártók, mint a VIA és a SiS mindenképpen szeretnék megelőzni az Intelt a következő generációs AGP támogatás implementálásával. A chipsetgyártókhoz hasonlóan azonban az AMD is úgy érzi, eljött az AGP 4x leváltásának ideje. Az újgenerációs (K8) Athlon processzorok a HyperTransport összeköttetési technológia, illetve az új AGP 8x támogatásával kiküszöbölik az adatforgalomban keletkező, és a rendszerek összteljesítményét jelentősen lecsökkentő torlódásokat.

A kiállításon bemutatott K8-as rendszerek a SiS új Xabre400-as grafikus processzorával együttesen már AGP 8x-alapú megoldást képeztek, bár kétséges, hogy a viszonylag kis teljesítményű grafikus mag mennyi előnyt tud szerezni a gyorsabb busz alkalmazásából.


Klikk ide!    Klikk ide!
SiS746 és SiS R658

Ami a 8. generációs Athlon rendszerek megjelenési időpontját illeti, a Computex kiállításon egymással teljesen ellentmondó -nem hivatalos- információkat lehetett hallani. Egyes ipari hírforrások szerint az AMD-nek mind a Hammer processzorokkal, mind a 130 nm-es gyártástechnológiával problémái vannak, így az első K8-as rendszerek várhatóan csak a jövő év elején jelennek meg óriási csalódást okozva a felhasználóknak.

A VIA K8HTA chipkészlete

Efféle rémhíreket természetesen már jóideje hallani lehet, ráadásul mindezt ellensúlyozandó egyes alaplap- és chipsetgyártók határozottan állítják, hogy a 8. generációs Athlon rendszerek még augusztus végefelé piacra kerülnek, így akár már a szeptemberi iskolakezdési szezonban is elérhetőek lesznek. Abban azonban mindkét fél egyetért, hogy az AMD egyelőre csak viszonylag kevés K8-as processzort tud majd gyártani, így a Hammer-alapú rendszerek igazán csak a jövő évben tudnak majd elterjedni.

A Computex Taipei 2002 kiállításon az alábbi Clawhammer alaplapok kerültek bemutatásra:

Négyutas Itanium 2 rendszer az Intel étlapján

Természetesen az ősrivális chipóriás Intel Corp. sem az AMD és VIA lufikat lyukasztgatni érkezett a Computexre. A társaság egy négyprocesszoros Itanium 2 "fehér doboz" szervert mutatott be a kiállításon, amely a Bandera kódnevet viseli, és elvileg júliusban jelenne meg más gyártók márkaneve alatt. Jelenne, mert bár a társaság korábban júniusra ígére az Itanium 2 rendszerek debütálását, a Bandera egyelőre nem működött, és gyakorlatilag csak a rendszerintegrátorok számára tartogatott különféle információkat. A megoldás majdani áráról nem derült ki túlzottan sok.

Az Intel várhatóan tehát elhalasztja az Itanium 2 debütálását. A társaság bejelentése szerint a második generációs Itanium processzor az év végefelé jelenik meg a legfeljebb 16 processzort támogató Intel E8870 típusjelzésű szerver chipkészlettel karöltve. A chipóriás a kiállításon azonban megígérte, hogy az Itanium 2-alapú munkaállomások és szerverek még az idei évben megjelennek.

Az Intel a McKinley-alapú rendszer mellett többek között egy 2 GHz-en működő, Pentium 4M-alapú notebookkal, valamint a kiállítási csarnok kitapétázásához elegendő mennyiségű i845G/i845GL chipkészletes alaplappal érkezett. A társaság Pentium 4-es csúcsmodelljei igazán az új, 1066 MHz-es Rambus DRAM memória, illetve az i850E chipkészlet társaságában érzik jól magukat. A chipóriás két ilyen rendszert állított ki pavilonja mellett.

Ennek ellenére -nem is olyan nagy- meglepetést okozott az Intel Computexen tett bejelentése, miszerint a társaság i850E chipkészlete az utolsó olyan megoldás, amely a Rambus DRAM-memóriákat támogatja. A társaság jövőben megjelenő, nagyteljesítményű Pentium 4 chipkészletei, mint például a kétcsatornás memóriainterfészt felvonultató Granite Bay, kizárólag DDR-SDRAM, illetve DDR-II SDRAM memóriákat fognak támogatni. Bill Siu, a chipóriás elnökhelyettese, és egyúttal a Desktop Platforms Group csoport menedzsere elmondta, hogy bár az RDRAM technológiailag jobb, mint a DDR-SDRAM, a társaság a közelmúltban komoly hátrányba került a megoldás egyoldalú támogatása miatt.

Az Intel következő nagyteljesítményű Pentium 4 chipkészlete a Granite Bay, kétcsatornás DDR333 memóriavezérlővel (5,3 GByte/s) fog rendelkezni

Elmondása szerint a jövő a DDR-SDRAM -oké, amelyek kétcsatornás memóriavezérlővel párosítva kiváló teljesítményre képesek. Mivel a DDR-II megjelenésére egyelőre még várni kell, az Intel következő nagyteljesítményű Pentium 4 chipkészlete, az előbb már említett Granite Bay, kétcsatornás DDR333 memóriavezérlővel (5,3 GByte/s) fog rendelkezni. A Granite Bay a jelenlegi tervek szerint az idei év végén jelenik meg.

A következő lépés a chipset fronton a Springdale chipkészlet lesz, amely várhatóan a jövé év első felében debütál. A Springdale elődjéhez hasonlóan kétcsatornás DDR333-alapú megoldás lesz, amely integrált grafikus magot is tartalmazni fog. A grafikus mag majdani teljesítményét egyelőre teljes homány fedi, annyit azonban tudni lehet, hogy a jelenlegi i845G teljesítményét messze felülmúlja majd. A chipset legfőbb érdekessége az, hogy a Northwood Pentium 4 processzorok jelenlegi 400, illetve 533 MHz-es rendszerbusza (FSB) mellett a majdani Prescott processzor 667 MHz-es rendszerbuszát is támogatni fogja. A Springdale újdonságai azonban ezzel még nem értek véget. A megoldás részét képező ICH5 Southbridge chip többek között Serial ATA, illetve 8 portos USB 2.0 támogatással fog rendelkezni.

A Prescott Pentium 4 egyébként várhatóan a jövő év közepén jelenik meg 3,0 GHz-es órajellel, 667 MHz-es FSB-vel, 1 MByte chipre integrált másodszintű (L2) cache-sel, és 90 nm-es csíkszélességű gyártási technológiával.

Készülődés a chipkészlet piacon

Az egész idei Computex kiállítást átfogó Hammer "őrület"-ből természetesen a chipsetgyártók sem maradtak ki. Bár jelenleg a legjobban a VIA áll K8-alapú chipkészleteivel, illetve egészen pontosan a K8HTA modellel, a rivális Silicon Integrated Systems-t (SiS), sőt még az utóbbi 1-2 évben bukdácsolni látsző ALi Corporation-t sem lehet leírni. A VIA helyzetét némileg nehezíti, hogy a társaság saját, V-Link összeköttetési technológiájára építi Hammer-alapú chipkészleteit, amelyek inkompatibilisek az AMD HyperTransport technológiára épülő AGP 8x vezérlőjével. Az ALi K8 processzorokhoz készített Southbridge megoldása ellenben HyperTransport-alapú, így probléma nélkül kommunikálhat az AMD-féle AGP 8x vezérlővel. A kiállításon többek között a DFI mutatott be ilyen kombinált, AMD-ALi chipkészletes Hammer alaplapot.

Az nVidia CK8 chipsetével készült alaplapok az első Hammeres nForce megoldások lesznek

A grafikus chipek piacán vezető szerepet betöltő nVidia a közelmúltban bejelentette, hogy a társaság rendkívül komolyan veszi az alaplapok piacát, és számos új megoldást fog piacra dobni a közeljövőben. Az AMD Hammer platformjánál maradva az nVidia a CK8 jelzésű chipkészlettel képviselteti magát a szegmensben. Az nVidia CK8 nem meglepő módon integrált grafikus megoldás lesz GeForce4 MX kategóriájú grafikus teljesítménnyel. Ami ennél némileg meglepőbb az az, hogy a chipset nem alkalmaz dedikált grafikus memóriát, márpedig a szakértők szerint a Hammer integrált memóriavezérlője akkora hátrány az integrált grafikus chipsetek teljesítményére nézve, mint amekkora előny a processzor teljesítményének tekintetében. A jelenlegi integrált megoldások esetében egyaránt a Northbridge chip tartalmazza a grafikus magot és a memóriavezérlőt. A K8-as processzorok esetében a Northbridge chipben található grafikus mag viszont csak a processzoron keresztül érheti el a memóriát.

VIA KT400

Eltávolodva a Hammer processzoroktól a VIA Technologies DDR400 támogatású KT400 chipkészletét mutatta be az idei Computexen, amely többek között AGP 8x támogatással is büszkélkedhet. Az AGP 8x az ősrivális SiS Xabre400-as grafikus chipjével "természetesen" nem volt hajlandó működni, a szövetséges ATI Technologies R300-as GPU-jával viszont annál inkább. A VIA a Pentium 4 vonalon a közeljövőben adja ki a P4X400 típusjelű megoldást, amely szintén DDR400 támogatású, az idei év végén pedig megjelenik a P4X600, amely kétcsatornás DDR vezérlővel fog rendelkezni.

SiS 648

A SiS a Xabre grafikus megoldások mellett SiS648/SiS651-es chipkészleteivel érkezett a Computexre, amelyek a SiS645/SiS650 páros javított változatainak tekinthetők. A közelmúltban felröppent a hír, miszerint a SiS Rambus DRAM-alapú Pentium 4 chipkészleteket fejleszt. A társaság a Computexen ennek megfelelően be is mutatta SiS658-as chipkészletét, amely az Intel i850E-vel ellenben hivatalosan is támogatja az 1066 MHz-es RDRAM-okat, sőt még a jövőben megjelenő 1200 MHz-es változatokkal is meg fog birkózni.

nVidia nForce 2 - Crush 18D

A jelenlegi, 7. generációs Athlon processzorokhoz készül az nVidia nForce 2 chipkészlete, amely diszkrét és integrált grafikus változatban egyaránt elérhető lesz. A Crush 18D kódnév alatt futó diszkrét változat DDR333 és DDR400 támogatással fog rendelkezni. A Crush 18 integrált chipkészlet azonos alapfunkciók mellett egy GeForce 4 MX420-as GPU teljesítményére képes grafikus magot is kap, amely a GeForce 4 MX sorozathoz hasonlóan az NV17 alapjaira épül. Az nForce2 chipkészletes alaplapok a nyár végén jelennek meg. Két régi név, két új a grafikus chipek piacán

A PC grafikus megoldások piaca a közelmúltban két nagy visszatérőt ünnepelhetett a Creative által felvásárolt 3D Labs, illetve a Matrox képében. A 3D Labs P10-es megoldását, a Matrox pedig az elmúlt hetekben bejelentett Parhelia-512 GPU-ját népszerűsítette a Computexen.

Komoly várakozás övezte azonban a két újonc megoldásait is. Bár a SiS valójában nem a Xabre400-as chippel debütált a GPU piacon, sokak szerint a Computexen bemutatott chip lehet a társaság első igazán ütőképes megoldása. A Xabre400 az első AGP 8x támogatású grafikus processzor a piacon, érthető tehát, hogy a Silicon Integrated Systems (SiS) gyakorlatilag teljesen az új GPU-ra összpontosított a Computexen, a társaság chipkészletei pedig némiképp a háttérbe szorultak.

SiS Xabre400

A Computexen bemutatott VIA/S3 SavageXP és AlphaChrome grafikus processzorok a Zoetrope kódnéven kifejlesztett magra épülnek, és hasonló képességekkel rendelkeznek. A megoldások maximum 64 MByte 64/128 bites DDR SDRAM memóriát támogatnak. A GPU órajele legfeljebb 166 MHz, a memória órajel 366 MHz (183 MHz DDR) lehet. Az AGP 2x/4x támogatású chipek hardveres T&K motorral, és 350 MHz-es RAMDAC frekvenciával rendelkeznek.

VIA/S3 SavageXP

VIA/S3 AlphaChrome

Az ATI leszámol az nVidia-val?

A kanadai központú ATI Technologies nem másra készül R300-as kódnevű, AGP 8x-alapú grafikus processzorával, minthogy állva hagyja a rivális nVidia-t. Bár a Computexen bemutatott VIA KT400+ATI R300 kombinációból a rendszer teljes stabilitásán kívül túlzott következtetéseket nem lehetett levonni, egy esetleges sebességteszt pedig szóba sem kerülhetett, az ATI üdvöskéje minden bizonnyal ütős darab lesz.

Az egyesek szerint teljes DirectX 9 támogatással napvilágot látó ATI R300 minden valószínűség szerint a jelenlegi 150 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiára fog épülni, nem pedig az újabb, 130 nm-es változatra. A kiállításon bemutatott, R300-alapú kártya 128 MByte 2,86 ns-os, 700 MHz-es DDR-SDRAM memóriát tartalmazott, amely a bizonyosnak vehető 256 bites memóriabuszon keresztül 22,4 GByte/s sávszélességet eredményezne. Az ATI várhatóan július végén, illetőleg augusztusban jelenti be az R300-at, amely a szeptemberi iskolakezdési szezonra a boltokba is kerülhet.

Az ATI R300

Amennyiben az ATI valóban még a nyár végén kiadja R300-as megoldását, a társaság könnyen jelentős lépéselőnyhöz juthat. A rivális nVidia ugyanis meglehetősen visszafogott volt az idei Computexen, amely egyes szakértők szerint annak tudható be, hogy a társaság következő generációs grafikus processzora, az NV30 várhatóan még a karácsonyi szezont is lekési.

Az NV30-ról jelenleg nem sokat tudni, az viszont biztos, hogy 130 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával fog készülni, és felépítése merőben eltér majd a GeForce szériáktól. Egyes elemzők szerint a késés oka éppen abban keresendő, hogy a társaság a közelmúltban megszokott tuningolás helyett ezúttal valóban komoly újításokat valósít meg következő GPU-jában.

Kiemelkedő újdonságáradat fogadta az idei Computex látogatóit

Bár bejelentésekből, termékbemutatókból és újdonságokból tavaly sem volt hiány a Computex Taipei kiállításon, a világ harmadik legnagyobb számítástechnikai kiállítása ezúttal kivételesen sok érdekességgel szolgált. Ezek teljes ismertetése, bemutatása ilyen cikkek egész sorozatát venné igénybe, ezen írás ezért szigorúan csak a legfontosabbakra korlátozódott.

A kiállítást gyakorlatilag teljesen áthatotta az AMD új, 64/32 bites Hammer processzorainak közelgő megjelenése. A gyártók már chipkészleteikkel, alaplapjaikkal, és grafikus kártyáikkal is a következő generációs Athlon, illetve Opteron processzorok kiadására készülnek. Az Intel -bár ezúttal némileg háttérbe szorult,- szintén fontos újdonságokról számolt be, a társaság Pentium 4 processzora ráadásul észrevétlenül, de annál gyorsabban közeledik a 3 GHz-es "álomhatárhoz". Az Itanium 2 némileg késni látszik ugyan, de egy ilyen kaliberű újdonságnál mindez nem meglepő, ráadásul az AMD Hammer is könnyen erre a sorsra juthat.

Ami a grafikus chipek piacát illeti, könnyen lehet, hogy az erőviszonyok hamarosan átrendeződnek. Az ATI lendületesen tör előre, a 3D Labs és Matrox gyártók pedig új erőre kaptak. Az nVidia ezzel egyidőben visszaesni látszik. A társaság egyes elemzők szerint túlzottan nagy figyelmet fordít a chipkészletek piacára, ami könnyen hátrányba hozhatja a GPU piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supergamer-real #18
    NEM TUDOM TI HOGY VAGYTOK EZEKKEL A LÁNYOKKAL, DE ÉN EGY ÓRIÁSIT KEFÉLNÉK MINDKETTŐJÜKKEL EGYSZRRE !!! IMÁDOM EZEKET A LÁNYOKAT !!!
  • Supergamer_real #16
    Shaman olyan negativ vagy!Szep kek inteles ruhajuk van, lesut roluk, hogy szakertok.
  • Turmoil #14
    "Az AGP 2x/4x támogatású chipek hardveres T&K motorral" Ez valami újdonság? :)))
  • Turmoil #13
    Mondjuk ha így elszorítanák a nyakát, akkor mindenki bandzsán nézne. Ezzel biztos az Itanium és a memória viszonyára akar utalni az Intel. Az ott a bottleneck:)))
  • braindance #11
    hagel, hagel, nem ősöreg az a G4... :)
  • Laci73 #10
    Érdekes megjegyzés bújik elő a cikkben: egyesek véleménye szerint a Hammer processzorok 3D-s teljesítményét ronthatja a prockóba integrált memória-vezérlő. Vajon ez vonatkozik az új generációs videókártyák teljesítményére is? Más. Nekem már régóta úgy tűnik, hogy az AMD a processzorait eleve (kisebb-nagyobb trükökkel) felhúzva küldi a piacra (ezt a gyenge tunningolhatóság, a meglepően nagy teljesítmény, és a viszonylag magas gyártási selejtszám alapján gondolom) Lehetséges hogy emiatt késnek a Hammer generáció prockói? Remélem ha előbb-utóbb beszerzek egy Atlon K8-ast (ClawHammer) nem fogja megsütni a gépet... az Inteles lányoknak pedig még a szemük sem áll jól :))
  • Supergamer_real #9
    "A társaság bejelentése szerint a második generációs Itanium processzor az év végefelé jelenik meg a legfeljebb 16 processzort támogató Intel E8870 típusjelzésű szerver chipkészlettel karöltve. "

    Na ez nagyszeru.Memoriasavszelesseg/16 jut majd egy procira... csodalatos, biztosan sokan vesznek majd 16 procis servereket.

    Mindenesetre a hyper threading testek 1-1.4 (max 1.5) szoros gyosulast hoztak (2.4 es Northwood).Ez talan nem olyan rossz hir, mivel valamivel az iNTEL altal josolt 30%os gyorsulas felett van.
  • Tomcat.no1 #6
    Az Intel-es csajok tényleg nagyon jók, de az a kis bandzsaság azért rámutat a hibákra is és a kép alja vajon mit rejtegethet??? :))))