Franczy

Új Pentium 4-es és Celeron processzorok

A napokban napvilágot látott az Intel legfrissebb roadmapje, azaz ütemterve, melyből kiderül, hogy a chipgyártó mind a high-end, mind a középkategóriás processzorok piacán számos újdonság bemutatását tervezi.

Ezen ütemterv szerint az idei év második negyedévében debütálnak az első olyan Pentium 4-es processzorok, melyek a jelenlegi 400 MHz-es helyett immár 533 MHz-es (Quad Pumped) rendszerbusz frekvenciával rendelkeznek majd. Az első ilyen Pentium 4-es processzorok működési frekvenciája várhatóan 2,26 GHz, illetve 2,4 GHz lesz, és nem is lehet kérdéses, hogy ezek a chipek már mind a közelmúltban debütált, 0,13 mikronos csíkszélességű Northwood magra épülnek, valamint mPGA478-as tokozással rendelkeznek. Ezzel párhuzamosan várható a 400 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú 2,4 GHz-es Pentium 4 érkezése is, ugyanis az Intel azokra is gondol, akik esetleg a már meglévő alaplapjaikba szeretnének egy high-end processzort beletenni. Az 533 MHz-es FSB természetesen új alaplapi chipkészleteket is igényel, így a közeljövőben a következő chipsetek debütálása is tervbe van véve: i845E (Brookdale-E), i850E (Tehama-E), i845G (Brookdale-G).

Várhatóan az idei év harmadik negyedévében érkezik a 2,5 GHz-es (400 MHz-es FSB) és a 2,53 GHz-es (533 MHz-es FSB) frekvenciájú Pentium 4-es processzor, majd ezt követően az idei év utolsó heteiben esedékes a 2,6 GHz-es (400 MHz-es FSB), a 2,66 GHz-es (533 MHz-es FSB) és a 2,8 GHz-es (533 MHz-es FSB) frekvenciájú Pentium 4-es modellek debütálása. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a Northwood mag frekvenciáját pontosan meddig akarja, illetve tudja feltornázni az Intel, az azonban már most bizonyosnak látszik, hogy a jövő év elején debütáló, 3 GHz-en ketyegő Pentium 4-es processzorok még erre a magra épülnek majd.

Az Intel Celeron fronton is aktív lesz a közeljövőben, hiszen az idei év második negyedévében érkezik a 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő 1,4 GHz-es frekvenciájú Celeron, mely minden valószínűség szerint a jó öreg Pentium III-as termékcsalád utolsó képviselője lesz. Ugyancsak ebben a negyedévben debütál az újgenerációs Celeron, mely a 0,18 mikronos gyártási technológiával készülő Willamette mag módosított változatára épül, másodszintű gyorsítótára pedig 128 KB-os. Az első, Pentium 4-es alapokon nyugvó Celeron frekvenciája 1,7 GHz lesz, majd ezt követően a harmadik, illetve a negyedik negyedévben érkeznek az 1,8 GHz-es, 1,9 GHz-es, valamint 2 GHz-es modellek. Az új Celeronok tokozását illetően jelenleg még megoszlanak a vélemények, ugyanis egyesek szerint ezen chipek Socket478-as, mások szerint pedig Socket423-as tokozásban készülnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #16
    A sokak által utált, általam csupán nem szeretett linux pedig 64 mega swappel olyan vígan elvan, hogy az már mesébe illő. És akkor is 64, ha 32 mega memed van, meg akkor is 64, ha 1 Giga van. Persze adhatsz többet, de ez elég neki. Furi...
  • Pheel #14
    Swap akkor is van, ha több giga memóriád van. Bár jóval kevesebb, az tény :)
  • marque #11
    "ugyanis az Intel azokra is gondol, akik esetleg a már meglévő alaplapjaikba szeretnének.."

    Bizony, ő erről híres..