Franczy

A VIA nem érzi bűnösnek magát

Ahogy az várható volt, az Intel utáni második legnagyobb, chipsetek gyártásával foglalkozó cég, a VIA Technologies szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy megkezdte az Intel Pentium 4-es processzorokhoz készített VIA Apollo P4X266-os chipsetnek az alaplapgyártó cégekhez történő tömeges kiszállítását. Különböző források szerint a mostani bejelentés azt eredményezheti, hogy az első DDR memóriás Pentium 4-es rendszerek már szeptember végén feltűnhetnek majd a számítástechnikai boltok árlistáin. A VIA-nak tehát több hónappal sikerült megelőznie az Intelt, hiszen az első DDR memóriákat is támogató Intel chipset csak a jövő év elején lát majd napvilágot.

Az Intel azonban jogi úton megtámadhatja a vadonatúj VIA chipset piacra dobását, ugyanis a VIA a mai napig sem rendelkezik bizonyos Pentium 4-es licencjogokkal. Az Intel és VIA között egyébként nem most először rendkívül feszült a helyzet, hiszen az elmúlt év nyarán az Intel a Pentium III-as processzorok bizonyos licencei miatt perelte be a VIA-t, mely cég több hónapon keresztül jogtalanul gyártott az említett processzorokhoz chipseteket. A VIA vezetői egyébként a mostani ügy kapcsán nem ismerik el feltételezett vétségüket.


"Információink szerint a mi új Pentium 4-es chipsetünk semmilyen szabadalmi jogot nem sért meg. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy nyugodtan piacra dobhatjuk a VIA Apollo P4X266 típusú chipsetünket" - nyilatkozta a napokban Richard Brown, a VIA marketing részlegének az igazgatója.

A VIA vezetői elég érdekesen állnak hozzá a dologhoz, hiszen tény, hogy a VIA csak két esetben nem lenne perelhető a P4X266-os chipset kapcsán. Egyrészt nem lenne semmi probléma, ha a VIA időben beszerezte volna a megfelelő Intel licencjogokat, másrészt pedig az Intel akkor sem nagyon támadhatná a VIA-t, ha az olyan chipgyártó céggel gyártatná az új chipsetet, mely cégnek birtokában vannak az említett licencjogok. Ezek szerint tehát semmi probléma sem lenne, ha a VIA például az IBM-mel gyártatná a P4X266-ot, persze a VIA-nak ez esze ágában sincs. Egyes források szerint a VIA az S3 márkanévvel próbál majd takarózni, ugyanis köztudott, hogy az S3 rendelkezik minden, a P4X266-os chipset gyártásához szükséges licencjoggal. A bíróságon mindenesetre várhatóan minden kiderül majd, hiszen az Intel valószínűleg beperli a VIA-t.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalee #4
    erdekes hogy meg egy via sux meg intel forever hozzaszolas se volt :)
  • StarFist #2
    Ne örülj. Ez közvetetten rossza az AMD számára, mert az MCP piacradobása előtt élénkíti a P4 iránti keresletet, tehát az Intel jól jár. A dolog akkor lesz érdekes, ha az Intel tényleg bíróság elé viszi az ügyet. Az egyetlen hasznos dolog, hogy az Intel figyelme megoszlik és ideiglenesen csökken az AMD-re nehezedő nyomás...de ez így akkor is kétélű fegyver.