JohnnyCage

Megjelentek az első 300 MHz-es DDR-SDRAM minták

[IDG] A koreai Samsung Electronics Co. Ltd. szerdán bejelentette, hogy a társaság elkezdte szállítani az új, 300 MHz-es DDR-SDRAM memóriák első mintadarabjait.

A Samsung új DDR (Double Data Rate - Kétszeres Adatátviteli Sebességű) SDRAM memóriachipjei jelenleg a leggyorsabbak a világon. Bár a koreai társaság a világ elsőszámú Rambus DRAM szállítója, mint egyben a világ legnagyobb memóriagyártója a társaság komolyan támogatja a Rambus DRAM konkurens DDR-SDRAM szabványt is.

A társaság új chipje, amelynek első mintadarabjai a szerdai bejelentés szerint a napokban kerültek leszállításra, akár 300 MHz-es órajelen is tökéletesen stabilan működik. A jelenleg piacon lévő PC1600 és PC2100 DDR-SDRAM memóriaszabványok DDR200 és DDR266 chipjei ehhez képest 200 illetve 266 MHz-en működnek. Az új Samsung chip a társaság képviselőinek elmondása szerint 128 Mbites, vagyis 8 chipből előállítható egy 128 MB-os DDR300 modul. A 4 Megabit x 32 kialakítású chip 600 Mbit/s adattovábbítási sebességgel rendelkezik, maximális működési sebessége pedig 2,4 GigaByte/s, közölte a Samsung. A társaság idén májusban jelentette be a 300 MHz-es DDR chip kifejlesztését, de az akkori közlemény szerint még kisebb, 64 Mbites chipek tömeggyártását tervezte a cég a mostani, harmadik negyedévre.

A DDR memóriák kétszer olyan gyorsan képesek továbbítani az adatokat, mint a hagyományos (SDR) SDRAM-ok. A technológia jelenleg a Rambus Inc. által kifejlesztett Rambus DRAM technológiával küzd az elsőszámú memóriaszabványként való elfogadtatásért. A DDR memória a Rambus DRAM-hoz hasonló sebességre képes jóval alacsonyabb áron. A szabvány elterjedését azonban hátráltatta az Intel támogatásának hiánya, valamint a mélyponton lévő PC ipar.

Mivel azonban az AMD termékei mellett az Intel processzorokhoz is hamarosan megjelenik a DDR támogatás, a Samsung, amely a Rambus DRAM memóriák legnagyobb gyártója, nem feledkezik meg a rivális technológiáról sem, amelynek gyártásában jelenleg 50% piaci részesedéssel bír.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andor PaPa #4
    Hogy fejlődik az egész. Tegnap haverommal azon nosztalgiáztunk, hogy milyen volt még a Petium előtti időkben. Pl. a Commodore 10 évig jó volt mindenre, de még a Pentium is évekik futott. Ma kész kicseszés a rohamos fejlődés.
  • shabba #3
    A cikk teljesen el van írja, ez 300/600 Mhz-es ram,ha a DDR200 és DDR266 megfogalmazást elfogadjuk akkor ez a ram nem DDR300, hanem DDR600, nagy különbség. Ezeket a chipeket nem alaplapba való memóriának, hanem videókártya memóriának csinálják, úgyhogy nem értem a cikkben miért hivatkoznak ezekre. Vagy nagyon szart volt az eredeti, amit lefordítottak vagy aki írta nagyon nem nézett utánna mit ír. 64/128/256 bites sávszéleséget alkalmazva elég szép átvitele lesz a memónak a GF3 Ultrához lehet hogy egy ilyet passzolnak, de a highend grafikus kártyákba biztos ilyeneket pakolnak. Megjegyzem még hogy az Infenion már legalább egy hónapja bejelentett egy ilyen 300 Mhz DDR memória mintadarabot.
  • Dikkma #2
    Figyi, egy videókártyához elég könnyen lehet passzintani egy akármilyen memóriát...
  • Lez #1
    Na ezt most nem értem. Havonta előállnak egy új DDR szabvánnyal. Támogatják ezt a PC2100-as alaplapok? Ha nem, akkor mire kijön hozzá alaplap, már kijön 5 újabb szabvány.
    Miért nem terveznek előre? Fejlesszenek ki egy k*rva gyorsat, aztán terjesszék el.