Franczy

2003 az Intelnél a kétcsatornás DDR SDRAM éve lesz

Mint ismeretes, a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel szépen lassan fel kíván hagyni a Rambus DRAM memóriák támogatásával, és ezzel párhuzamosan minden piaci szegmensben egyre nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a kétcsatornás DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriák támogatására. Nem titok, hogy 2003 az Intelnél a kétcsatornás DDR SDRAM éve lesz, hiszen jövőre már számos olyan szerver számítógép lesz forgalomban, mely a várhatóan még az idén bemutatkozó Granite Bay, Plumas 533, illetve Placer alaplapi chipkészletek valamelyikére fog épülni, ezenkívül pedig valamikor a jövő év közepén esedékes a Springdale fejlesztési kódnevű, ugyancsak kétcsatornás DDR SDRAM támogatást megvalósító chipset debütálása is. A Springdale-ről röviden annyit kell tudni, hogy egy kifejezetten az újgenerációs, Prescott magos Pentium 4-es processzorokhoz fejlesztett chipset, mely többek közt 667 MHz-es rendszerbusz, illetve Hyper-Threading II kompatibilitással is rendelkezni fog. Az asztali számítógépekbe szánt Prescott chipek szerverekbe szánt változata a Nocona lesz, melyhez természetesen új chipset dukál, név szerint a CanterWood.

Különböző források szerint már nem kell sokat várnunk az E7205 típusjelzéssel rendelkező Granite Bay chipset bemutatkozására, mely chipset többek közt 400-533 MHz-es rendszerbusz, AGP8x-os interfész, illetve PC1600-as és PC2100-as kétcsatornás DDR SDRAM támogatással fog rendelkezni. Az Intel úgy döntött, hogy a Granite Bay egyelőre nem kap PC2700-as DDR támogatást, ugyanis a kétcsatornás PC2100-as memóriatámogatás révén 4,2 GB/s-os sávszélesség érhető el, mely tökéletesen összhangot alkot az 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Pentium 4-es chipekkel. A Granite Bay északi hídjában (North Bridge) az ICH4-es I/O kontroller jut fontos szerephez, mely többek közt USB 2.0 támogatásáról ismerszik meg.

A jövő év közepén bemutatkozó Springdale chipset a Granite Bay-től eltérően már a kétcsatornás PC2700-as DDR SDRAM memóriák támogatásával is könnyedén el fog boldogulni, ami nem is csoda, hiszen a Springdale mellé szánt Prescott magos Pentium 4 chipek 667 MHz-es rendszerbusz frekvenciája mellé jól jön az extra memória sávszélesség. A lényegében a Granite Bay utódjának tekinthető CanterWood ugyancsak kátcsatornás PC2700-as memóriatámogatással fog rendelkezni, és esetében fontos szerephez fog jutni az immár Serial ATA kompatibilis ICH5 kontroller. Ezt követően az Intel várhatóan 2004-ben mutatja majd be első kétcsatornás DDR-II támogatással rendelkező chipkészletét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!