Gyurkity Péter

772 MHz-es DDR memória-sebességrekord

A jelek szerint hagyományos DDR RAM-ok még mindig óriási tartalékokkal rendelkeznek, és egyes modulok sebessége akár a DDR2 memóriák eddigi rekordját is meghaladhatja.

Az OCZ Technology - amely csúcskategóriás, illetve túlhúzott moduljairól ismert - bejelentette, hogy egészen 772 MHz-ig sikerült hajtaniuk a hagyományos DDR modulokat, meghaladva ezzel a DDR2 RAM-oknál korábban felállított 766 MHz-es rekordot. A közlemény szerint az OCZ szakemberei Athlon 64 processzort és Nvidia nForce 4 lapkakészletet használtak a teszt során. Speciális késleltetési beállítások - CL3 4-4-15 - mellett egészen 772 MHz-ig sikerült feltornászniuk az órajelet, de a legjobb teljesítményt - 8442 MB/s a SiSoft Sandra mérése szerint - mégis 660 MHz-es frekvencián sikerült elérni, egyelőre ismeretlen késleltetési beállításokkal.

A vállalat arról nem nyilatkozott, hogy a rekord felállításánál megnövelték-e a feszültséget. Minden valószínűség szerint igen, hiszen amikor a tavalyi év közepén 600 MHz-es rekordsebességet értek el a DDR modulokkal, a feszültséget 2,85 voltra növelték, ami meglehetősen behatárolta a memóriával alkalmazható alaplapok számát. Minden bizonnyal ez is szerepet játszott abban, hogy a PC-4800 EL DDR végül nem került forgalomba.


Jelenleg több cég kínálatában megtalálhatjuk a 600 MHz-es DDR ramokat, de e cégek nagy része kizárólag az Egyesült Államokban dobta piacra a nagysebességű modulokat. Ilyen az A-Data, amely tavaly szeptemberében jelentette be új termékeit, illetve a GSKILL, amely szintén árul 600 MHz-es DDR memóriákat. Szakemberek szerint az új rekord felállítása azért is kiemelkedő teljesítmény, mert a vállalat korábban - DFI i915 alaplappal, CL4 5-5-15 késleltetés mellett - 766 MHz-es sebességrekordot ért el a DDR2 memóriáknál, így a hagyományos DDR-modulokkal felállított új rekord még ezt az értéket is túlhaladja. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az OCZ tervezi-e a 600 MHz-en felüli DDR-modulok piacra dobását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #13
    sztem ez laza fölényeskedés, nem kapálózás :) csak mosolygok a DDR2 rambusz szerű szutyok megoldásán ...

    az, hogy az agymentes amerikai komplett gépet vásárlók okán a ddr2 az isten, az már egy másik galaxis ;)

    mind1, ugyis le kell nyelni ezt a "békát" is :(
  • TheZsenyka #12
    Kurva nagy zsuga lenne, ha írási sebesség lenne a 8.5GB
  • bld #11
    és ezt a teljesítményt h lehet kihasználni, milyen lapokkal? szal itthon ki venne ilyet néhány hozzáértő rajongó és néhány hozzá nm értő ám nagyzolni kívánó teljesítményfüggő.... nm sok esélye lenne a piacon szvsz...
  • Kis-Bob #10
    De már megint jelentkezik az a probláma, hogy az amcsiknak minden jobb. Már kezd ebből elegem lenni!
  • Kis-Bob #9
    hehe. mégg kapálózik az öreg DDR.
  • [HUN]PAStheLoD #8
    DDR ekkel meg az a baj, hogy nagyon nagy a késleltetés, és minnél magasabb a freki , annál több a késésleltetés .. csatornák ide vagy oda.. és a 8000MB/s-et is csak burst esetén tudja a ram, ami nagyon jó videofeldolgozás esetén mondjuk, de nem a gémeknél..
  • [HUN]PAStheLoD #7
    na akkor erről egy CPUZ meg sandra shotot azér szivesen néznék ;)
  • Bmx01 #6
    Biztos jól mehet tőle a gép
  • arty #5
    milyan lappal, procival ment? milyen beállitásokkal? (fsb, arányok, stb)

    stabilitás?
  • Sylvester #4
    Baze :D be se fér a gépembe