Franczy

Kavarodás az új grafikus DDR memóriák körül

A napokban Pekingben a JEDEC támogatásával megrendezett JEDEX szakmai konferencián több előadás keretein belül is hallani lehetett a közeljövőben napvilágot látó új grafikusmemóriákról, és kiderült, hogy egyelőre elég nagy a kavarodás az új szabványok körül. A memóriagyártó cégek képviselői elmondták, hogy a grafikuschipek fejlesztésével foglalkozó cégek mostanság egyre nagyobb nyomást gyakorolnak rájuk az új memóriák fejlesztésével kapcsolatban. Egyes források szerint már ott tartunk, hogy a világ két legnagyobb grafikuschip gyártója megpróbálja rávenni a memóriagyártókat arra, hogy azok számukra olyan új, szabadalmi jogok által védett memóriachipeket fejlesszenek ki, melyeket csak és kizárólag ők használhatnak.

Mint ismeretes, az ATI Technologies október elején számolt be először arról, hogy újgenerációs videokártyáin nem DDR-2, hanem GDDR-3 memóriákat kíván használni, valamint a cég képviselői elmondták, hogy ezen új memóriákat a memóriagyártók is minden további nélkül hajlandóak lesznek legyártani a közeljövőben. A GDDR-3 szabványról röviden annyit érdemes tudni, hogy a memóriachipek órajelét, illetve I/O rendszerét illetően számos változtatást tartalmaz a jelenlegi DDR memóriaszabványokhoz képest. Különböző források szerint az első GDDR-3 memóriachipek várhatóan a jövő év májusában, júniusában fognak napvilágot látni, és ezen chipek órajele a kezdetekben 500 MHz lesz, ami vezetékenként 1 Gbit/s-os adatátviteli sebességet fog jelenteni. Az órajel növekedésével az adatátviteli sebesség később elérheti az 1,4-1,6 Gbit/s-ot is.

A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az ATI Technologies által GDDR-3-nak nevezett újgenerációs memóriák lényegében alig különböznek azon GDDR-2 memóriáktól, melyek első tesztpéldányait az Nvidia és Samsung a napokban már be is mutatta. "Jelen pillanatban az a helyzet, hogy az Nvidia teljes vállszélességgel a vezetékenként 1 Gbit/s-os adatátviteli sebességgel kecsegtető GDDR-2 memóriák mellett kampányol, a nagy konkurens ATI Technologies pedig az akár 1,4 Gbit/s-os sebességet is lehetővé tevő GDDR-3 memóriákat nyomja előre. A két memóriatípus lényegében megegyezik egymással, azonban az ATI Technologies úgy érzi, hogy a mintegy 40 százalékos teljesítménytöbblet miatt az általa támogatott memóriákat nem GDDR-2-nek, hanem GDDR-3-nak kell nevezni" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Kevin Ryan, a Micron Technology egyik vezetője. Végül pedig említésre méltó, hogy a Samsung munkatársai szerint idővel a GDDR-2 memóriák is képesek lesznek az 1,4-1,5 Gbit/s-os adatátviteli sebesség elérésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!