Franczy

A Dell belépett a DVD+RW Szövetségbe

[CNet] A világ legnagyobb, számítógépek gyártásával foglalkozó cége, a Dell Computer úgy döntött, hogy kiáll az egyik legújabb DVD szabvány, a DVD+RW mellett, és a közeljövőben napvilágot látó Dell konfigurációkban már ennek a szabványnak megfelelő meghajtók is elérhetőek lesznek.

A Round Rock-i (Texas) székhelyű mamutcég képviselői a korábban PC Expo, mostanában TechX névre hallgató New York-i számítástechnikai szakkiállítás keretein belül jelentették be, hogy a Dell csatlakozik a DVD+RW Szövetséghez, és miután a megfelelő technológiai háttér a cég rendelkezésére áll, várhatóan még az idei év vége előtt megkezdik a DVD+RW drive-val szerelt számítógépek gyártását. A Dell szóvivői egyelőre még nem tudták megmondani, hogy az ilyen meghajtókkal szerelt számítógépek mennyivel kerülnek majd többe a normál CD-íróval szerelt konfigurációknál.

A szakértők egybehangzó véleménye szerint üdvözölendő, hogy a Dellhez hasonló nagy számítógépgyártó cégek is leteszik a voksukat egy-egy új technológia mellett, hiszen ez ahhoz vezethet, hogy az új perifériák ára sokkal gyorsabban csökkenhet majd, vagyis rövid idő alatt egyre több felhasználóhoz juthatnak majd el az új hardverek. Az elmúlt héten egyébként a Dell legnagyobb konkurense, a DVD+RW Szövetség egyik alapító tagja, a Hewlett-Packard cég képviselői jelentették be, hogy a közeljövőben napvilágot látó új HP számítógépekbe már DVD+RW meghajtók is rendelhetőek lesznek.

A DVD piacon a DVD+RW szabvány korántsem az egyetlen sikervárományos szabvány, hiszen a DVD+RW-nek többek között a DVD-R és a DVD-RAM szabvánnyal is meg kell majd küzdenie a felhasználók kegyeiért. Szakértők szerint a DVD piacon a konkurens szabványok között az utóbbi időkben tapasztalható harc hasonló a Betamax és a VHS szabványok '80-as évekbeli harcához. Mary Craig, a Gartner piackutató cég szakértője egyelőre nem kívánt állást foglalni azügyben, hogy vajon melyik DVD szabvány aratja majd a legnagyobb sikert.

"Az eddigiekben már számos, kisebb-nagyobb cégek által létrehozott szövetség jelentette be saját DVD szabványát, azonban ma még egyetlen DVD+RW meghajtót sem lehet kapni a piacon. Ha az ilyen eszközök már nagyobb számban lesznek jelen a piacon, akkor visszatérhetünk majd arra a kérdésre, hogy vajon melyik lesz a nyerő DVD szabvány" - nyilatkozta Craig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lez #1
    Kíváncsi vagyok ebben mikor sikerül végre megegyezésre jutni, és kitalálni egy egységes szabványt? Vagy mikor hoz ki valaki egy olyan DVD írót, ami az összes formátumot támogatja.