Franczy

A DVD térhódítása

[ZDNET] Piaci elemzők szerint - amennyiben a mostani tendenciák folytatódnak - a DVD lejátszó berendezések körülbelül három éven belül átvehetik a különböző VHS technológiára épülő eszközök piaci szerepét.

Az elmúlt évben negyvennyolc százalékkal több DVD terméket adtak el világszerte, mint az azt megelőző évben, így amennyiben ez a piachódító tevékenység továbbra is ilyen mértékben folytatódik, akkor nagyjából 2004 körül a DVD technológia "legyőzi" a VHS technológiát. A Cahners In-Stat Group piackutató cég szerint 2001-ben várhatóan 28 millió DVD lejátszót fognak eladni világszerte, míg a tavalyi évben 18 milliót, az azt megelőző évben pedig 9 milliót értékesítettek. 2004-ben - ha minden jól megy - már 60 millió ilyen berendezést adnak majd el, ami már több lenne, mint az arra az évre jósolt eladott VHS termék. A jelenlegi videós termékekből az Egyesült Államokban körülbelül 20 millió darabot adnak el évente, így az amerikai a legnagyobb VHS piac.

A 2004-re előrejelzett 60 milliós darabszámban eladandó DVD eszközök közé normál DVD lejátszók, TV-DVD combo berendezések, DVD váltók és egyéb házimozis eszközök tartoznak majd. Az említett combo megoldások manapság még nem nagyon kaphatóak a világpiacon, így ezek várhatóan 2-3 éven belül árasztják majd el a világot. A Holiday DVD cég tavalyi adatai szerint az elmúlt évben rekordot döntöttek az eladott DVD eszközök számát tekintve, hiszen az egy év alatt eladott 2.4 millió ilyen eszköz több mint száz százalékos növekedést jelent az azt megelőző év hasonlói adataihoz képest. Ugyanez a cég tavaly még több (2.9 millió darab) VHS terméket adott el, mint DVD-s berendezést, a VHS-eladások azonban már az elmúlt évben is 4.5 százalékkal csökkentek.

Manapság azért ilyen nagy még mindig a VHS eszközök iránti kereslet, mert ha valaki rendelkezik is már egy DVD lejátszóval, akkor is szüksége van még a jó öreg videómagnóra, hiszen felvételeket egyelőre csak azzal lehet készíteni. Bár már megjelent egy-két, felvételre is képes DVD lejátszó, ezeknek ára még csillagászati magasságokban van. A Panasonic és a Pioneer idei kínálatában szereplő DVD felvevők ára jelenleg 2000 dollár (~600e Ft) körül mozog, de az ígéretek szerint év végére már 1000 dollárért (~300e Ft) is kapható lesz DVD recorder. Szakértők azonban azt állítják, hogy amíg ezen eszközök ára nem esik 500 dollár (~150e Ft) alá, addig nem lesz túl nagy kereslet irántuk.

A számítógépekbe szerelhető DVD meghajtókból várhatóan idén adnak majd el először többet, mint a jól megszokott CD-ROM és CD-RW meghajtókból. 2004-ben pedig a különböző becslések szerint már 105 millió DVD meghajtót adnak majd el, míg a jó öreg CD meghajtókból már csak 28 milliót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomcat.no1 #1
    Nos a VHS addig biztosan nem tűnik el mig ki nem hoznak egy általánosan elfogadott szabvány szerint működő DVD vagy más elven műköfő recordert, ez tény!!!!!!!!!!!!!!!!!