Mortimer

A DVD kód linkje is törvénytelen

Egy szövetségi bíró itéletében a mozgóképipar képviselőinek adott igazat, törvénytelennek minősítve a DVD-k másolását lehetővé tévő kódra mutató linkeket.

Lewis Kaplan new yorki bíró határozata szerint a 2600.org nevű hackerlap nem teheti közzé a DeCSS szoftvert, mely lehetővé teszi a DVD filmek dekódolását és lejátszását a számítógépeken. A kód közzététele, de még a rá mutató közvetlen linkek is megsértik a szerzői jogokat, mivel ez egy jogellenes módja a moziipar által másolásvédelem feltörésének - szól az itélet.

A bíró alaptalannak minősítette a védelem állítását, miszerint a kódot a szólásszabadság védi. A kód felhasználható politikai vagy művészeti célokra, de a szerzői jogok megsértésére nem, nyilatkozta Kaplan.
A DeCSS szoftver csak egy a számtalan a moziipart pánikban tartó technológiák közül, melyek cégek mindegyike a zeneiparban már elterjedt online kalózkodás ellen próbál fellépni.

A programot eredetileg egy fiatal svéd programozó irta, aki Linuxon is le akarta játszani a DVD filmeket, és a szoftver gyorsan az online videómásolás középpontjába került. A filmtömörítés és terjesztés másik kedvelt eszköze a DivX, amit a Microsoft MPEG-4 eljárásának továbbfejlesztése.

A 2600 szerkesztőjét, Eric Corley-t és számos más weboldal vezetőjét bűnösnek találták a szoftver forráskódjának leközlésében, mivel megsértették a szerzői jogokat egy illegális program propagálásával. Korábban még magán az oldalon tették közzé a kódot, de ennek letiltása után Corley a harcot választotta: linkeket helyezett el más, a programot hostoló lapokra.

A mai döntés ezt is jogtalannak nyilvánította. A bíró a szólásszabadsággal érvelő védelem figyelmébe ajánlotta, hogy olyan oldalra mutató link, mely megnyitásakor automatikusan megkezdi a szoftver letöltését, funkcionálisan azonos, mintha magát a szoftvert rakták volna ki a lapra.

Kaplan elismerte, hogy a linkelés más formái, mint amikor a másik oldalon a DeCCS linkjén kívül más tartalom is található "potenciálisan több gondot okoz." De mivel nem ez történt, ez jelen esetben lényegtelen - nyilatkozta a bíró. Corley ügyvédje Martin Garbus áttanulmányozza az itéletet, és a Legfelsőbb Bírósághoz fordul.

"Kaplan bíró döntése - ha helytálló lenne, de nem az - megszüntetheti az Interneten a szabad információáramlást." - áll a védelem nyilatkozatában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!