JohnnyCage

Augusztusra várható a VIA P4 chipkészlete

[Register] A tajvani chipset- és processzorgyártó óriáscég a legfrissebb hírek szerint már augusztusban kiadja saját Pentium 4-alapú DDR chipkészletét annak ellenére, hogy az Intel szerint a VIA-nak erre nincsen joga.

A VIA Technologies az utóbbi időben megfeszített ütemben fejleszti P4X266 típusjelű chipkészletét, amely a társaság reményei szerint az első DDR-SDRAM-alapú Pentium 4-es alaplap lesz. A legújabb hírek szerint a chipset már augusztusban elkészülhet, a társaság pedig már az alaplapgyártókkal együtt a nagy napra készül.

A tajvani óriáscég a hónap elején jelentette be hivatalosan az új chipkészletet, de a P4X266 híre már korábban elterjedt. A társaság mindenképpen az első DDR-alapú Pentium 4 chipsetgyártó akar lenni, mivel az Intel szerint jogtalanul készített chipkészleteinek csak így tud majd alaplapgyártót találni. Amennyiben a konkurens ACER Labs. Inc. és SiS hamarabb jelenne meg saját hasonló chipkészleteivel, az alaplapgyártók nem választanák a VIA rendszerét, amely az Intel engedélye nélkül fog forgalomba kerülni.

Az ACER és SIS Pentium 4-DDR chipsetek azonban várhatóan csak az év végén jelennek meg, és ha a VIA-nak sikerül időben kiadnia a P4X266-ot, az addigra széleskörben elterjedhet. Az Intel DDR támogatású Brookdale változata csak a jövő év elején jelenik meg, így a VIA számára csak a hamarosan megjelenő SDR SDRAM változat jelenthet veszélyt.

Az Intel szerint a VIA azért nem jogosult Pentium 4 chipkészletek fejlesztésére/gyártására, mert a tajvani óriáscég nem licenszelte az Inteltől a Pentium 4 rendszerbuszát. A helyzet egész pontosan az, hogy az Intel nem adta el a társaságnak a szóbanforgó licenszet. Ennek oka máig ismeretlen, de sokak szerint az Intel konkurenciát lát az immár processzorgyártóvá előlépett társaságban. Mások úgy gondolják, a VIA azzal váltotta ki az Intel ellenszenvét, hogy sokáig elsősorban AMD rendszerekhez gyártott chipseteket.

A VIA érvelése szerint az S3 megszerzésével a cég birtokába került a Pentium 4 chipsetlicensznek, mivel a grafikus rendszerek fejlesztésével foglalkozó S3 keresztlicensz-szerődésben állt az Intellel. Az Intel egyszer már perelte a mostanihoz hasonló okokból a VIA-t, akkor megegyezéssel zárult a két cég vitája.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andor PaPa #6
    A VIA az AMD cuccokhoz nagyon király dolgokat gyárt és gyártott, ezért az Intelnek tele lett a töke a VIA-val. Meg arra is gondolj: az új AMD procikhoz is kihoznak egy jó chipsetet, meg a P4-hez is, és akkor majd látszik, hogy a P4 milyen szar az Athlonhoz képest. Most legalább rá lehet fogni a többiekre. Remélem mexívja az intel.
  • Anee #3
    az intel beszart ennyi...
    Minden cigány albán cégnek eladták akkor a via is Mckaphatta volna...
    Ennyit ér az Intel szava a gyártók szemében:)egy kalap.....
  • Lez #1
    "Ennek oka máig ismeretlen, de sokak szerint az Intel konkurenciát lát az immár processzorgyártóvá előlépett társaságban. Mások úgy gondolják, a VIA azzal váltotta ki az Intel ellenszenvét, hogy sokáig elsősorban AMD rendszerekhez gyártott chipseteket. "
    Vagy csak szimplán fél, hogy senkinek sem kell majd a Brookdale, ha a VIA kijön egy olyan király chipsettel, mint a KT133 az AMD-hez.