Hunter

Mars, a zöld bolygó?

Sokszor láthattuk filmekben amint egy idegen faj inváziója után fura növények és élőlények népesítik be a bolygót. Ezúttal azonban a Föld nem a cél lenne, hanem a kiindulási pont. Földtani tudósok azt tervezik, hogy genetikailag átalakított növényeket honosítatnak meg a vörös bolygón a NASA 300 millió dolláros küldetése részeként, ezáltal kikövezvén az utat az emberi kolonizáció számára.


Egy egyszerű út menti gyomot, az Arabidopsis palántát választották a projekt számára, rövid életciklusa, pöttöm mérete és genetikai felépítésének teljes ismerete miatt. A tudósok módosítani akarják a növényt más fajok jelző génjeivel, hogy az színekkel tudjon üzenni a különböző környezeti behatásokról, mint a szárazság, a szélsőséges hőmérséklet változások és az ártalmas talaj. Az egyik minta zöld lesz, ha túlzott nehézfém szintet érzékel, egy másik kékké változtatja ha peroxidot észlel. Így a jelző gén által lehetővé teszik, hogy az első földi gyarmatosítók a növény mellett az állatvilágot is képviseljék, mivel ezt a gént az Aequorea victoria-ból nyerik, amely egy a Csendes-óceán észak-amerikai partjainál honos medúza fajta. A növények 2007 elején hagyhatják el a Földet.

Egy robot "kertész" fogja kiásni, analizálni és termékennyé tenni a Mars talaját miniatűr üvegházakban amelyek egy közönséges mustár növény csíráztatott példányait fogadják be. Annak ellenére, hogy ezzel az idegen vörös porral kell dolgozniuk, a biológusok bíznak a bolygóközi zöld bütykökben. "Kétségem sincs afelől, hogy a növényeink megélnek a Marson" - nyilatkozta Rob Ferl, a University of Florida tudósa aki szeretne helyet biztosítani kísérlete számára az expedícióban.

A leszállóegység kamerája fogja nyomon követni az úttörő faj növekedését a Marson, ahol a hőmérséklet a nappali 7 és az éjszakai -65 Celsius fok között ingadozik. A kutatók remélik, ha ez az egyszerű gyomnövény teljesíti magasztos küldetését akkor tudomány figyelme méginkább a Mars termővé tétele felé fordul. Ezáltal oxigént, élelmet és vizet termelhetnének az áttelepülő embereknek, melynek óriási jelentősége lenne, hiszen nélkülözhetetlen dolgokról van szó melyek hozzájutását rendkívül megnehezítené a Földről való folyamatos szállításának költsége.

"Kétségem sincs afelől, hogy a növényeink megélnek a Marson. Amint ezt megvalósítjuk bebizonyosodik, hogy a Földön kialakult élet távoli világokban is képes megvetni a lábát és ezzel teret nyitunk az emberi kolonizációnak"- mondta Ferl.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kain #21
    Szerintem igaz, amit Wharyoo írt, csak hát a szükség nagy úr. Ha majd a halott Földről el kell mennünk, akkor talán jobban vigyázunk az új otthonunkra.
  • Szilasz #14
    Olvastam egy sci-fi könyvsorozatot. Frank Herbert - Düne...
  • Szilasz #13
    Olvastam egy rsci-fi sorozatot. Frank Herbert - Düne...
  • Zocsi #12
    A gond csak az, HA be is jön a dolog, akkor is mire emberkék is mehetnek a Marsra, kb. 2100-at fogunk írni. Addig a Földnek régen kampec...!

    Ja mégvalami. Lehet, hogy lesz egy úgyabb KÉK BOLYGÓ. Ugyanis ha a növények kékre változnak... :)
  • leslie #10
    Ennek eppen ideje, mivel kicsiny Foldunkon kb 2010-2020-ra ki lesz vagva az osszes esoerdo, igy tul sokaig mar itt sem lesz levego...
  • skorpio7 #1
    Hiszem ha látom !!!
    Csak az a baj és egészen biztos vagyok benne , hogy nem fogom . :(((((((