Zsozso

Office XP - az új évezred irodai csomagja



Meg kell hagyni nagy izgalommal vártam, hogy végre a kezembe kerüljön a legújabb Microsoft "csoda", az immáron új köntösbe öltözött irodai csomag, más néven az: Office XP.

Érdekes maga a névválasztás is, hiszen a fejlesztés alatt több kódnév is napvilágra került, amely valószínűsíthető volt, hogy a végleges termék neve is egyben, hogy példát említsek: Office 10, 2001, 2002 (ez egyébként a véglegesben is fellelhető, de erről majd később). Az új névvel a Microsoft bizonyára már következő op. rendszerének nevét szerette volna "bevésni" a köztudatba, akik most hallanák először a Windows XP. Az XP rövidítés egyébként az eXPerience szóból ered, jelentése "élmény, tapasztalat".

Ennek a szoftvernek a fejlesztésekor két fontos szempontot szerettek volna szem előtt tartani a redmondi fiúk. Az egyik a már említett új design, bár mivel ezt elsősorban komoly cégek komoly alkalmazottai fogják használni, nem követtek el olyan drasztikus lépéseket mint a megegyező nevű op. rendszernél, pl. a Start menü "megfosztásától", de erről majd egy másik cikkben. A másik és talán fontosabb előbbre lépés a biztonság, mégpedig olyan szinten, hogy a (véletlen) törlés kicsit nehezebb legyen, valamint a program szabálytalan leállásából következő adatvesztést a minimálisra csökkentsék. Ezzel magam is egyetértek, mert mi van ha éppen 40-50 oldalas diplomamunkádat írogatva, egyszer csak "elszáll" a Word.


A fejlődés

Mielőtt bemutatnám magát az Office XP-t, először egy-két mondatban elevenítsük fel történetét, fejlődését. Első üdvöskéje természetesen a Word volt, ami lassan már a tinédzser korba lép. Legelső példánya még a DOS-os időkből származik (1983), képességei még elhanyagolhatóak voltak, nem sokban különbözött a ma ismert jegyzettömbtől. Ellenben 1985-ben megjelent Word 2.0 már sok áttörést hozott magával, támogatta pl. az új lézernyomtatókat, valamint nyomdai minőség is elérhetővé vált a használatával.

Ebben az évben került bemutatásra a Microsoft Excel, a saját fejlesztésű táblázatkezelő (excel = kiemelkedik, jeleskedik). Felettébb érdekes módon először Macintosh platformra írták meg. Már a fejlesztés sem ment zökkenőmentesen, a Microsoft fő programozója személyes ellentétek miatt kilépett a cégtől, majd pár hónap múlva vissza. Eme konfliktus miatt pár hónappal eltolódott bemutató, szinte tipikusan Microsoft-ra jellemzően zajlott. Előző este többször, több forgatókönyv alapján kipróbálták, megtervezték a bemutatásra kerülő feladatsort, szükség is volt rá, mert a program abban az állapotban szinte képtelen volt lefagyásmentesen működni a megpróbáltatások alatt. A bemutató végül is fényes sikert aratott, és több példányt adtak el belőle, mint konkerens társából a Lotus 1-2-3-Jazz-ből.

1991. Elkészül az Excel 3.0 változata.

1992. Egy újabb taggal bővül a család, pontosabban egy relációs adatbázis kezelővel, közismert nevén a Microsoft Access-el.

1993. A Word-öt 10 éves születésnapján már tízmillióan használják.

1997. Megjelenik az Office 97, mely egyesíti a Word, Excel, Access és Outlook szoftvereket.

2000. Kiadják az Office 2000-et, sok fejlesztést magában foglalva, és egy szerintem kedves ötlettel, több segítőtárs áll szolgálatunkra, Gem Géza és "családja kíséretében". Office XP - vagy hogy is nevezzelek

Mint már a bevezetőben is említettem a név változtatás legalább annyira meglepett engem mint az Office fejlesztőgárdáját, hiszen ha ránézünk a Word névjegyére, ott bizony még "Word 2002". Mindez 2001-ben :-) De ugyanez elmondható még az Outlook-ról is. Most következzék a komponensek ismertetése, a teljesség igénye nélkül, de szem előtt tartva a fontosságot.


Word

Ez a kiadás is sok kisebb-nagyobb fejlődésen esett át, bár inkább kisebben. Érdekes újdonságnak találtam a beszédfelismerést (itt azért van konkurenciája, pl. IBM Via Voice), de diktálás funkció elismerést érdemel, mint próbálkozást. A tökéletes állapottól szerintem még messze van. Ettől függetlenül mindenkinek ajánlom kipróbálásra. A Tools menü Speech pontjára kattintva egy varázsló segítségével konfigurálhatjuk a szolgáltatást. A mikrofon teszt után fel kell olvasnunk egy szöveget, amolyan fordított karaoke módjára, itt figyelmeztet minket a Office, hogy ez nem helyettesíti az egeret és a billentyűzetet, csak segíti. Első használatkor elvileg 80-85 %-os hatásfokkal működik, amit gyakorlással 95 %-ig javíthatunk.

Még többet javítottak a formázási lehetőségeken, egy jobb oldalon megjelenő panel segítségével vizuálisan is láthatjuk mire szeretnénk változtatni a kijelölt szöveg megjelenését. Tetszett még, hogy megjegyzéseket hagyhatunk a dokumentumban, egy adott szóra, mondatra, de akár a betűtípust is megjeleníthetjük a Reviewing opcióval. Ekkor kis buborékhoz hasonló gömbben, színnel is kiemelve olvashatjuk ezeket az információkat.


Az már nem újdonság, hogy a vágólapban nem csak egynek van hely, most viszont ha a beillesztésre kattintunk, a szó mellett egy kis "ikon" 3 lehetőséget kínál a beillesztésre.
Akinek van digitális toll a gépére csatlakoztatva akár neki is állhat kézírással szöveget bevinni, a billentyűzet nélkül is érteni fogja a Word. Bátrabbak egérrel is kipróbálhatják :-)

A jelenleg elkészült angol verzióban helyet kapott egy fordító program is, ami egyenlőre francia és spanyol nyelvekre képes fordítani bármilyen szót, rövidebb mondatot. Apróság nekünk magyaroknak, hogy a karakter táblában bent van az euro jele is.


Klikk ide!
Outlook

Nem tagadom kedvenc alkalmazásom eme gyöngyszem, professzionális program levelezésre, naptári teendők elvégzésére. Az Outlook 97- 98-nak még voltak gyermekded betegségei, azonban ezeket utódja, az Outlook 2000 mind kijavította és már többet tudott mint halandó ember elvárt volna, azért XP testvére 3 újdonsággal mégis meglep bennünket.

Végre képes automatikus kiegészítést használni, mikor a levél címzettjét pötyögjük be, akár bent van a címlistánkban, akár csak egyszer is küldtünk már levelet a címzettnek. Elismerem ez régi elmaradása volt, anno mikor még Netscape-et használtam, az már tökéletesen tudta ezt, sőt picit többet. Belekerült egy Dismiss All funkció is, nem túl sok értelmét látom, gyakorlatilag le lehet tiltani minden form-ot egy kattintásra.

Klikk ide!

A naptár funkció külső megjelenésben is képes újat hozni, különböző (összesen 10) színnel is kiemelve és ezzel megkülönböztetve tudja mutatni a bejegyzések fontosságát, vagy csak tartalmát. Változtatásra került még többek közt a postafiók varázsló, Hotmail és Instant Messaging támogatás, automata helyesírás javítás és segíti(?) még a levelek olvasását úgyis, hogy eltávolítja sortöréseket az e-mail szövegéből (szerintem ez egy negatívum).

Excel

Mint azt a bevezetőben írtam sokat "szenvedett" a Microsoft a táblázatkezelő fejlesztésekor, ám az eredmény megérte, hiszen szinte minden Windows-t futtató irodai gépen ezt használják. Pici hátrányossága volt, hogy nem tudott közvetlenül Html/Xml nyelvből megfelelően importálni. Cégek belső kommunikációját rontva ezzel, pl. ha a belső árlistákat, termékatalógusokat böngészőn keresztül érték el.

Nos az Excel XP ezen a problémán is segített, egy plusz menüpontot helyez el a böngészőben, amivel egy kattintásra "beránthatjuk" a weblapon tárolt információkat. Ez a lehetőség még fennáll SQL szerverből, ODBC és OLAP adatforrásból is.

Klikk ide!

Itt is számos, már meglévő opciót fejlesztettek tovább, helyzetérzékenyebb súgó, "ajánlott funkciók" a funkció varázslóban, továbbfejlesztett Összegző, figyelő ablak, a formula ellenőrző pedig segít kobozni az egymásba ágyazott bonyolult táblákat. Említésre méltó még, hogy ha beágyazunk egy munkalapba máshonnan importált tartalmat, fel kínálja a lehetőséget a formázás megtartására illetve ha szükséges a tábla méretének módosítására, mindezt egy kattintásra, valamint a munkalapok színnel is történő kiemelésére. Access

Az Access-t azt hiszem nem kell bemutatnom a „célközönségnek”, hiszen erről és a hozzá hasonló adatbázis kezelők leírásáról könyvet lehetne írni (és írtak is). Profi felhasználok és programozók elengedhetetlen segítsége. A 2000-es kiadás megjelenésekor fontos újításokat hozott, erőteljes internetes publikálási lehetőség, SQL szerverrel való kommunikálás. Mi más hiányzott volna még eme terjedelmes jószágból mint az XML támogatás (Extensible Markup Language), egy a Html-hez hasonló leíró nyelv, ám annál szerintem átláthatóbb.

Továbbfejlesztett kommunikáció az SQL szerverekkel. Immáron beépített integráció az Access 2002 és az SQL 2000 között. Finomították a program webes eszközeit.

Szinte minden programra jellemző, hogy lefele kompatibilis, azaz az előző verzióval készült munkák megnyithatók és szerkeszthetők, ám ellenkező irányban ez általában nem működik. Ennek kiküszöbölésére a XP változat sem hozhat teljes biztonságérzetet, de lehetőségünk van az Access 2000-ben készült adatbázist megnyitni, szerkeszteni és menteni konvertálás nélkül. Sokrétűbb lett a visszavonás ( Undo, Redo), így ha valamit elrontottunk, akár a tároló eljárást is gombnyomásra vissza tudjuk vonni, itt picit bug-os volt az előző kiadás.

Klikk ide!

Sikeresen fejlesztették az Off-line használatot, így akár laptop vagy más hálózat nélküli gépen is dolgozhatunk adatainkkal, majd ha a gép újra csatlakozik a szerverhez automatikusan szinkronizálódnak a változtatások. Ehhez kapcsolódóan az access file-ainkat akár jelszóval is levédhetjük illetéktelen szemek elől. Végül egy varázsló segítségével tudjuk tábláinkat elhelyezni a már sokat említett SQL kiszolgálón.

PowerPoint

Az előadás szerkesztő több animációs effekttel bővült, egyéni bevezető és befejező grafikákat egyszerűen és gyorsan készíthetünk. Akár egy már meglévő project-et is az Animation Schemes panelen új köntösbe öltöztethetjük.

Klikk ide!

Jobb rendező panel segíti a prezentáció készítést és új diagram típust is választhatunk, például a Piramis-t. Támogatásra került az audio-video importálás (akár ha a weben is publikáljuk) és jobb böngészési lehetőség az archivált munkák között. Itt és érvényes a jelszavas védelem. FrontPage

A FrontPage-re két dolgot lehet mondani, az egyik hogy talán a legkönnyebben használható webszerkesztő, hogy felhasználóbarát megjelenése van, teljesen illeszkedik a már megszokott egyéb Office programok megjelenésébe. A másik, hogy nagyon erőszakos a Html kód írása során, és összehasonlítva más web szerkesztőkkel relatív nagyobb kódot generál. Ez egyébként az összes Office alkalmazásra igaz amikor web mentést választunk.

Klikk ide!

Az XP edition-ban könnyen és gyorsan tudunk fotó galériát varázsolni. A oldal menedzselés szempontjából kérhetünk napi, heti és havi statisztikát a látogatókról akár Excel táblába ágyazva is, vagy csak a TOP 10 listát kreálhatunk dinamikusan. A Microsoft Central Clearinghouse service segítségével házilag is elindíthatjuk e-commerce kereskedelmünket.
Összességében elmondható, hogy ez a verzió feladta a leckét akár a Dreamweaver-nek, akár más profi weblapkészítő programnak.

Konklúzió

Valószínűleg minden egyéni felhasználó vagy cég felteszi magának a kérdést, megéri-e nekem váltani. Nos, ezt tényleg mindenkinek magának kell eldöntenie. Természetesen ez nem kis befektetés, figyelembe kell azonban venni, hogy minimum 2-3 évig a legújabb lesz a piacon és utána is szükség szerint használható még egy jó darabig. Ki tudja utána lehet, hogy alkalmazkodva a világhoz már egy Microsoft Office for Linux változatot is szolgálatba állíthatunk. :-)

Bár azt elmondhatjuk, hogy ez a kiadás forradalmi újításokat nem hozott, és talán már nem is hozhatott volna. Javult a kezelhetőség és a biztonság, bár a tesztelés során nekem többször is "szabálytalan műveletet hajtott végre", de utána tökéletesen a helyzet ura maradt. Az öntanuló menük még átláthatóbbak lettek, hasznos újítás a jobb oldalon megjelenő interaktív panel, ami már az indulásnál a segítségünkre lehet. Ennek igazi kihasználásához azonban egy minimum 17" monitor, 1024x768 felbontásban szükséges, különben mindkét rész használhatatlanul kicsi lesz.

Negatívumként tartottam, hogy néha önkényesen "cselekszik", pl. az e-mail-hez csatolt exe-s állományt csak hosszú szenvedéssel sikerült elindítanom. Kis apróság, nyugdíjba vonult Gem Géza, helyette Merlin lett az "alapértelmezett". Hála Istennek a kutya magmaradt... Az e-mail varázsló sajnos nehezebben kezelhető, a postafiók módosítását szintén azon keresztül érhetjük el.

Végszónak talán más nem is lehetne más, mint hogy kellemes élményt minden új Office XP tulajdonosnak!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • An-Dee #24
    Én staroffice-t használok és semmi bajom vele.
  • leslie #5
    Habar azt a hulye Outlookot nem kellene eroltetni. A 2Mb-os The Bat tobbet tud, es jobban. :D
  • Piquet #3
    Én még mindig az Office 97-et használom, sztetek érdemes váltani? Cikk egyébként rullah, Zsozsó te nem véletlen HWSW író voltál? :)
  • Pali #2
    Sőt, még a cikk is tetszik! Tisztára szülinap feelingem van:)))
  • Pali #1
    Egyre inkább lenyűgöz ez a Supergamez, ami a frissítések gyakoriságát illeti. A fórum is kircsi, egy csomó jó fej jár ide, mondhatni a magyar net krémje:)))))))