SG.hu

A Sony 10 éves Call of Duty-megállapodást kötött a Microsofttal

A Sony aláírta a Microsoft megállapodását, ezzel a Call of Duty-ért folytatott elkeseredett harc véget ért.

A Sony 10 éves megállapodást kötött a Call of Duty-ról a Microsofttal, hogy a franchise a tervezett Activision Blizzard-felvásárlás után is a PlayStationön maradjon. Phil Spencer, a Microsoft Gaming vezérigazgatója szerint a Sony és a Microsoft "kötelező érvényű megállapodást" írt alá. Ezzel véget ér a cégek közötti elkeseredett küzdelem, amely az elmúlt egy év során jórészt a nyilvánosság előtt zajlott, miután a Microsoft bejelentette az Activision Blizzard felvásárlását.

Kari Perez, az Xbox globális kommunikációs vezetője elmondta, hogy a megállapodás azonban csak a Call of Dutyra vonatkozik. A Microsoft eredeti, 2022 januárjában a Sony-nak tett szerződési ajánlata tartalmazta, hogy "az összes meglévő Activision konzolcímet a Sony-n tartják, beleértve a Call of Duty franchise jövőbeli változatait vagy bármely más jelenlegi Activision franchise-t a Sony-n 2027. december 31-ig". Az üzlet feltételei nagyot változtak a nyitóajánlat óta, a 10 évre történő hosszabbítás csak a Call of Duty-ra korlátozódik. A Sony azt nem írta alá, ehelyett a szabályozó hatóságoknak benyújtott beadványaiban a japán cég többször is azt állította, hogy attól tart, hogy a Microsoft kizárólag az Xbox-ra fogja kiadni a Call of Duty-t, vagy akár szabotálhatja a játék PlayStation-verzióit. Az FTC kontra Microsoft tárgyaláson azonban felolvasták a bíróságon Ryan PlayStation-főnök e-mailjét, amelyből kiderült, hogy valójában nem aggódik a Call of Duty kizárólagossága miatt, és "eléggé biztos benne, hogy a Call of Duty-t még hosszú évekig PlayStationön fogjuk látni".


A Microsoft és a Sony az elmúlt 18 hónap során hónapokig tárgyalt és ellenajánlatokat tett a PlayStation-en megjelenő Activision-tartalmak jövőjéről. Az FTC kontra Microsoft tárgyalás során az is kiderült, hogy az Xbox-főnök Spencer augusztus 26-i, Ryan PlayStation-főnöknek küldött e-mailje tartalmazott egy listát azokról az Activision-játékokról, amelyek a PlayStationön maradnak, és Ryan nem volt elégedett: "Ez nem jó lista. Ez a régebbi címek egy bizonyos válogatását jelentette, amelyek PlayStationre maradnának, például az Overwatch szerepel rajta, de az Overwatch 2, a játék jelenlegi verziója nincs rajta." Az e-mail egyértelműen kommunikációs zavarhoz vezetett Spencer és Ryan között, utóbbi nem örült annak, hogy Spencer nyilvánosságra hozta a tárgyalásokat, és azt mondta, hogy az ajánlat "sok szempontból nem volt megfelelő, és nem vette figyelembe a játékosainkra gyakorolt hatást". Ryan akkor azt is elmondta, hogy "nem állt szándékomban kommentálni a privát üzleti vitát, de úgy érzem, hogy helyre kell tennem a dolgokat, mert Phil Spencer ezt a nyilvános fórumra hozta".


A konzoltulajok jelentős százaléka semmi mással nem játszik, csak a CoD-val

A Microsoft és az Activision Blizzard közötti megállapodás sorsa körüli feszültségek akkor csúcsosodtak ki igazán, amikor Jim Ryan 2023. február 21-én - ugyanazon a napon, amikor a Microsoft, az Activision, a Sony és mások az EU szabályozó hatóságaival találkoztak - beszélt az Activision vezérigazgatójával, Bobby Kotickkal. Ryan azt mondta Koticknak: "Nem akarok egy új Call of Duty-szerződést. Csak meg akarom akadályozni a fúziót." Jim Ryan megerősítette a találkozót az FTC kontra Microsoft tárgyaláson tett vallomásában. "Elmondtam neki, hogy szerintem a tranzakció versenyellenes, és remélem, hogy a szabályozó hatóságok elvégzik a munkájukat, és megakadályozzák". Kotick nyilvánvalóan "be akarta magát fedezni" egy meghosszabbított Call of Duty-üzlettel a Sonyval arra az esetre, ha a Microsoft-tranzakció nem menne keresztül.

A Microsoft mindig is fenntartotta, hogy a Call of Duty-t megtartaná a PlayStationön, azzal érvelve, hogy nincs pénzügyi értelme a játékot levenni a Sony konzoljairól. Az Xbox-vezér Spencer novemberben megpróbálta rendezni a vitát, mielőtt a múlt hónapban megjelent a bíróságon, és eskü alatt megismételte, hogy a Call of Duty marad a PlayStation 5-ön.

Most minden szem az Egyesült Királyság szabályozási helyzetére szegeződik, miután a Microsoft által javasolt üzletet ott az év elején blokkolták. A Microsoft holnap a helyi versenyfelügyelet, a CMA társaságában vesz részt az Egyesült Királyság Versenyjogi Fellebbviteli Bíróságának (CAT) konferenciáján. Az ülést azért hívták össze, hogy megvizsgálják a halasztási kérelmet - az amerikai ítélet után a CMA és a Microsoft megállapodott abban, hogy szüneteltetik jogi csatározásaikat, hogy tárgyaljanak arról, hogyan lehetne módosítani az ügyletet a CMA felhőalapú aggályainak kezelése érdekében. Ennek ellenére a CMA az ügylet vizsgálatának meghosszabbításáról szóló közleményt adott ki, és a végső határozat meghozatalának időpontját július 18-ról augusztus 29-re tette át. A Microsoft reméli, hogy a július 18-i határidőig lezárhatja az Activision-üzletet, de lehetséges, hogy az egy kicsit későbbre tolódik, hogy az Egyesült Királyságban megoldódjon a helyzet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #4
    ?
    Nem mondtam, hogy sajnálni kellene őket, csak egyszerűen leírtam a jelenlegi állást. 'Kívülről'. És ha sajnálni kellene bárkit is, akkor előbb lesz az egy átlagos játékos, akinek csak emelkedni fognak az árak. Ugyanis a MS nem véletlenül ad ki ennyi pénzt. Úgy érzi, hogy ennek többszöröse fog visszajönni. És ez nem az Acti-Blizz 'alap' bevételeiből fog összejönni (mert abból csak sok-sok éven át tudná visszatermelni ezt), hanem egyrészt áremelésekből, másrészt leépítésekből (ez utóbbit most is teszi, zárnak be kisebb stúdiókat, még olyanokat is, amik a Bethesda felvásárlásával kerültek hozzájuk), harmadrészt a konkurencia visszaszorításából (ez lesz a Sony, akik egyre kevesebb megjelenéseket kapnak majd a MS által felvásárolt cégektől). Ez nyilvánvalóan csak a pénzről szól. Nincs jó, meg rossz oldal, mert a felhasználók, játékosok szemszögéből csak rossz és rosszabb oldal van. Aki bármelyik oldalt 'megmentőnek' látja, az nem normális.
  • Major #3
    Szegény Sony, ne hogy a végén még csődbe menjen.
  • Vanek úr #2
    Nem a Sony pereskedett. A helyi trösztellenes hatóságok. A Sony csak 'felbujtó' volt. És vélhetően azért tették ezt, mert egyrészt nem tetszett nekik a felvásárlás, másrészt tudják, hogy mi fog történni a MS-ba olvadó játékcégekkel és azok játékaival (előbb-utóbb eltűnnek a PS-ről), harmadrészt meg nem tartották elégnek a 10 évet. Szerintem ezzel most is így vannak, csak már nem tudnak mást tenni, mert az USA trösztellenes hatósága nem tudja megakadályozni a fúziót (a 'blokkoló' határozatot nem tudták átverni a bíróságon - elvileg fellebbeznek, és még megakadályozhatják az üzletet, de az már nehéz lesz, mert többet kell bizonyítaniuk, mint eddig próbáltak - ha meg a blokkoló határozatot nem tudják elérni, akkor a végső döntés is nagyon valószínűleg az USA-ban engedélyező lesz akkor is, ha több hónap múlva lesz is a vége). Ennek következtében az eddig blokkoló brit hatóságok is átengedhetik majd a felvásárlást. Vagyis nincs nagyon más lehetősége a Sony-nak: vagy belemegy a 10 évbe, vagy nem kap semmit.
  • t_robert #1
    én már azt se igen értem, hogy mi a faxért pereskedtek mondjuk az utolsó fél évben. Már akkor felajánlotta a MS, hogy maradhat továbbra is a sorozat és támogatva lesz a PS. Akkor most fél év pereskedés után eljutottak ugyanide?
    Utoljára szerkesztette: t_robert, 2023.07.17. 12:31:33