Spencer

Hódító úton a Pentium 4

Az Interneten egy érdekes hír jelent meg a Pentium 4 processzorok jövőjével kapcsolatban, amelyből többek között kiderül, hogy ezek a CPU-k a jövőben meghatározóak lesznek a piacon.

A hírek szerint az Intel sokkal agresszívabb marketing munkába fogott, mint ahogy azt eredetileg tervezte. Ez természetesen sokkal nagyobb költségeket ró a cégre, de úgy tűnik, hogy ennek ellenére folytatódik a nagyszabású reklámkampány. Ez év elején az Intel CPU-inak felét már a Pentium 4 processzorok tették ki. Az év végére minden harmadik legyártott Intel CPU Pentium 4 lesz. Tehát a cég nem igazán törődik azoknak a véleményével, akik a Pentium 4-nek a magas árak miatt nem jósolnak túl nagy jövőt.

Ahhoz, hogy a Pentium 4-re épülő rendszerek tényleg minél szélesebb körben elterjedhessenek, először megfelelő alaplapokat kell biztosítani, és meg kell oldani a memóriák körül kialakult gondokat is, hiszen a jelenleg használható Rambus modulok nagyon drágák. A minél jobb teljesítményű alaplapok megjelenése érdekében az Intel egyre több licencszerződést köt a nagy alaplapgyártókkal. Azonban ezek a cégek nem igazán preferálják a jelenlegi Pentium 4-es alaplapokat. Ennek oka, hogy az év végén megjelenik a 0.13 mikronos gyártási technológiákkal készülő Pentium 4 Northwood, amely egy teljesen új foglalatot támogat. Az új Socket 478-as foglalat miatt pedig a jelenlegi alaplapokat újra kell terveznie a cégeknek.

A jövőben az Intelnek meg kell oldania a drága Rambus memóriák problémáját is. Megoldást jelenthet az RDRAM modulok árának jelentősebb mértékű csökkenése, de ez nem igazán valószínű. Ezért a legkézenfekvőbb megoldás, hogy a Pentium 4 alapú rendszerek más típusú memóriákat is támogassanak. Az Intel éppen ezért fogja piacra dobni a Brookdale chipkészletét, amely eleinte a PC133 SDRAM memóriákat támogatja majd. A megjelenésére augusztus környékén kerülhet sor. A DDR SDRAM memóriákkal együttműködő Brookdale csak a jövő év elején kerülhet piacra.

Természetesen más cégek is fognak olyan lapkakészleteket készíteni, amelyek a Pentium 4 mellett a DDR SDRAM memóriákat is támogatják. Ilyen chipkészlet lesz a VIA PX266 és a SiS 645 is. Az ATI és az ALi cégeknek is van már engedélyük Pentium 4-es lapkakészletek kifejlesztésére, azonban ezekről egyelőre keveset hallani. Ennek legfőbb oka az lehet, hogy ezek a cégek valószínűleg nem készülnek el az év végéig az új termékeikkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Magnumrolcsi #10
    Láss csodát :))
  • ixyon #7
    szerintem az intel ebbe belebukik.
    nincs olyan cég, amely a vásárlókra eröltethetné a prociait hosszútávon. előbbutóbb mindenkinek felnyílik a szeme.
  • Dikkma #6
    Láttam a Blueman Group P4-es reklámját, király ... :))))))
  • Coine #1
    Jeeee!
    Az a jó, hogy ezeket 1 ideje már lehet tudni, ez amolyan P4 rövid összefoglalás volt, vagy csak nem volt más értelemes cikk? Már mind1 csak legyen új cikk.....remélem nem.....
    Szal' semmi új dolgot nem tudtunk meg ebből a röpke cikkből.......