JohnnyCage

A VIA Ezra processzora hamarabb elkészül, mint a Tualatin

[Register] A manapság igen népszerű VIA chipsetek tajvani gyártója, a VIA Technologies, amely egy ideje már a Cyrix processzorok gyártója is egyben, a piacon elsőként fogja kiadni 130nm-es eljárással készülő PC processzorait, megelőzve ezzel az Intelt.

A VIA Technologies nemrégiben megállapodást kötött Tajvan egyik legnagyobb elektronikai cégével, a TSMC-vel (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company - Tajvani Félvezetőgyár). A megállapodás értelmében a VIA processzorai alkalmazni fogják a TSMC legújabb fejlesztésű, és igen színvonalas, 130 nm-es csíkszélességű gyártási technológiát.

A két cég között létrejött megállapodás nem meglepő, mivel a VIA Cyrix processzorainak gyártása eddig is a TSMC gyáraiban folyt. A TSMC 130 nm-es technológiája az elemzők szerint igen jóra sikeredett, még a konkurens Intel, és AMD-Motorola technológiákhoz képest is. A TSMC magas gyártási színvonalát alátámasztja az a tény is, hogy Transmeta nemrégiben a tajvani óriást választotta második Crusoe-gyártójának az IBM mellett.

A VIA legújabb Cyrix III processzora, amely a C5C kódnevű maggal készül majd, az Ezra nevet kapta. Az új Ezra processzor a Samuel II útódja, de az új CPU már 130 nm-es technológiával fog készülni. A jelenlegi 180 nm-es technológiához képest a TSMC gyártási eljárása kisebb méretet jelent azonos tranzisztorszámú chip esetén. A méreten kívül, sőt éppen amiatt viszont csökken az ilyen technológiával előállított chipek fogyasztása, hőtermelése és igényelt tápfeszültsége, miközben a chippel elérhető legnagyobb órajel jelentősen megemelkedik.

A VIA az új chipeket olcsóbban tudja majd előállítani a kisebb magméret miatt, és az új Ezra processzorok végre elérhetik az 1 GHz-es órajelet is. Az Ezra processzorok a harmadik negyedévre várhatóak, így várhatóan nem az Intel Tualatin, hanem az Ezra lesz a világ első 130 nm-es technológiával gyártott PC processzora. Az Intel-féle Tualatin szintén a harmadik negyedévre várható, de a VIA szerint az Ezra hamarabb fog megjelenni.

A szakértők azonban kételkednek a VIA szavában, mert a tajvani Commercial Times értesülései szerint a TSMC hosszabb ideig bajlódott az új gyártósorok tökéletesítésével, mint az Intel, ráadásul az Intel már gyárt 130 nm-es chipeket, még ha azok nem is processzorok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Coine #13
    Elírtam, tehát: Senkinek nem kell a Cyrix, mert a jobb proci még olcsóbb is...
  • Coine #12
    Nem értitek, a tesztekben a Samuel II az uccsó helyen végzett a Celeron A mögött!!!!
    Celeron II-t és a Duron-t felejtsük el.
    Namármost a Celeron olcsóbb, mint a Cyrix, tehát semmi nem kell a Cyrix mivel a jobb proci még olcsóbb is....
  • Coine #9
    Húúúúúúúúúúúúúúú.......
    Csak az nem ma volt........
    Dikkma, igaz, taps taps...
    Johhhhny Cage 1hén nem pártatlan....
    Bár ebből arra is lehet következtetni, hogy az Amd le van maradva ebben, de mind1...
  • accord #8
    Igaza van doki-nak! A cyrix procik annak idején símán lehagyták a Pentiumokat!!! Az FPU-t nem használó játékok marha gyorsak voltak alatta. Pl. A Duke Nukem gyorsabban futott a 200-as cyrix-on, mint a 200-as Pentium-on! Annak ellenére, hogy a 200-as Cyrix csak 150 Mhz-en futott... Avagy egy 150 Mhz-es cyrix lehagyott egy 200 Mhz-es intel-t... Na persze az FPU-t erősen használó Quake-ben már nem volt ilyen rózsás a helyzet, hisz Quake-ben a fent említett proci teljesítményét már egy 120 Mhz-es Intel proci is elérte...
  • Dikkma #7
    Az meg idegesít, hogy nem az a cím, hogy "Az Ezra előbb jelenik meg, mint a .." nemtom melyik AMD proci ; de nem is az, hogy "Az Ezra előbb jelenik meg, mint a ... és a Tualatin"

    na nem baj, formaság.

  • Dikkma #6
    És el kell, hogy keserítselek, de a Samuel 2-ben is volt L2. Az, hogy az L1 tartalma volt benne, más kérdés.
    Tawarish igaz, tapstaps.
  • Pali #5
    Egyet kell értsek Tawarishal.
  • Coine #1
    Wow! Kijön az 1 gigás Cyrix és vetekedni fog a Celeron 1-el, röhej, majd meglátjuk...