Gyurkity Péter

Nagy ugrással jön a Radeon RX 7000

Fontos számok láttak napvilágot, ezek nagy ugrást vetítenek előre, bár több verziót is ismerünk.

A napokban számoltunk be arról, hogy minden valószínűség szerint már 4 nm-en készülne az nVidia új generációja, amely az Ada Lovelace kódnévre hallgat. Eközben az AMD is dolgozik saját új megoldásán, amelyről most külsős források villantottak fel néhány érdekes számot.

Április utolsó napján a kiszivárogtatóként jól ismert Greymon55 közölte újabb rövid Twitter-bejegyzését, amelyben már arra hívta fel a figyelmet, hogy az új generáció várhatóan legerősebb példánya 240 számítási egységre, valamint összesen 15360 stream processzorra épülne, ez utóbbi pedig háromszoros ugrást jelentene az RX 6900 XT típushoz képest. Az órajel eközben kereken 3 GHz lenne, ennek eredményeként pedig a fanatikusoknak szánt Navi 31 grafikus vezérlő teljesítménye már 92 TFLOPs lenne, legalábbis a single-precision FP32 esetében, csaknem négyszer nagyobb erőt mutatva fel a fenti kártyához képest. Az eredeti bejegyzést azóta eltávolították, a forrás további részleteket közölt, ezek szerint a stream processzorok száma némileg alacsonyabb lenne, vagyis a teljesítmény terén is picit szerényebb szintre számíthatunk.

A módosítás részben annak köszönhető, hogy eközben egy másik kiszivárogtató is beszámolt a fontosabb számokról, ezekben pedig már összesen 3 eltérő változat, a Navi 31, 32 és 33 főbb jellemzőit is ismertette. Az RDNA 3 legerősebb példánya eszerint 12288 stream processzort kapna, a teljesítményt inkább 74 TFLOPs lenne, ami viszont egybevág Greymon55 eredeti, még tavaly ősszel közölt értesülésével. Bárhogy is legyen, az ugrás mindenképpen jelentős lesz, hiszen a 6900 XT esetében ez 23 TFLOPs, ennek pontos mértékét azonban majd csak a hivatalos megjelenést követően ismerhetjük meg.

Erre valószínűleg az év végén kerítenek majd sort, a Radeon RX 7000-sorozat első példányai október és december között jelenhetnek majd meg a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #7
    https://www.extremetech.com/computing/335166-nvidia-fined-5-5-million-by-sec-for-allegedly-obscuring-mining-sales?mid=1
    ez ám a nagybetűs arcvesztés a raytracingről hazudozás mellé :D
  • Sir Cryalot #6
    Előbbi simán, mára a pc kivénhedt, steam zsurpubi gyülevész hordává vált, nvidiás hazugságspirálban áll épp földbe.
  • Relixo #5
    Nem évről-évre ismétlődik ugyanaz??? Miért kell elmondani újra és újra dolgokat?
    A szokásos hullámvasúton van a kriptohányás... megy le majd stagnál aztán megy felfelé. Ez mindig is így volt már 2010 óta.... és 2022 írunk azóta.

    Amúgy meg rohadtul nem lehet majd kapni ezt a generációt se mivel a scalper majmok már rászívták magukat a piacra a cégek meg nem tudnak megfelelő gyártási számmal előállni így ismét az fog előállni ami 1,5 évvel ezelőtt és addig még a kripto baromság is simán újra felmehet az egekbe.(bár én 1 év pihit jósolok nekik aztán majd utána)
    Úgyhogy aki az új gen. kártyát akarja az jó lesz ha jövő nyáron megtudja szerezni MSRP közeli áron.
    Szomorú de ez van...persze lehet hinni a mesékben de attól még nem fog változni a helyzet.
  • ntex #4
    Nem bereccsenőben van épp a crypto piac?
  • Kryon #3
    Örülnek majd a bányászok.
  • TSImike #2
    Nem tudom eldönteni hogy mosolygós vagy sírós szmájlit tegyek ide...
  • Tetsuo #1
    Az igazán nagy számok a fogyasztást és az árat jellemzik majd.