Berta Sándor

A 14 év alattiak a legsebez­hetőbbek a Facebookon

A tinédzserek körében összefüggés van a közösségi oldalak használata és a rossz közérzet között.

Az elmúlt évtizedben a közösségi média alapvetően megváltoztatta az internetezéssel töltött időnket, a magunkról megosztott dolgokat és a másokkal való kommunikációt. A potenciálisan káros hatások széleskörű aggodalmakhoz vezettek, mint az egyénekre, mind a teljes társadalomra nézve. Hiába telt el azóta több év, ma is a sötétben tapógatózunk a közösségi szájtok közérzetre gyakorolt hatását tekintve.

Brit kutatók dr. Amy Orben, a Cambridge-i Egyetem kísérleti pszichológusa vezetésével 84 000, 10 és 80 év közötti személy életét és szokásait vizsgálták meg és arra a kérdésre keresték a választ, hogy van-e összefüggés az élettel való elégedettség és a közösségi portálok látogatása között. Kiderült, hogy különösen a 11 és 13 év közötti lányok és a 14-15 éves fiúk voltak elégedetlenek az életükkel, a jelenség ráadásul erősen összefüggött a pubertással.

Mind a két nem esetében kimutatható volt, hogy 19 éves korban kapcsolat van a lezajló szociális változások és a közérzet alakulása, valamint a közösségi platformok alkalmazása között. Aki például elköltözik otthonról vagy dolgozni kezd, az különösen sebezhető lehet a közösségi hálózatokon tapasztalható negatív kritikákkal és támadásokkal szemben.

A szakértők megállapították azt is, hogy semelyik másik korosztály esetében nem lehetett összefüggést találni a közösségi oldalak használata és az élettel kapcsolatos növekvő elégedetlenség között. Olyan szempontból viszont volt kapcsolat a két terület között, hogy azok használták az átlagosnál gyakrabban a közösségi portálokat, aki kevésbé voltak elégedettek az életükkel. Orben és társai mindenesetre leszögezték, hogy ezen a területen további kutatásokra van szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #4
    Akkor vigyék fel a korhatárt 13ról 14re.

    Na igen a Facebook külön oldalt akart kisebbeknek csinálni de azt nem hagyták, ha meg elüldöznék tényleg hatékonyan a kicsiket, akkor lehet hogy még rosszabb fórumok felé mennének el.
  • kvp #3
    Eleve a hivatalos szabalyok szerint sem lenne szabad hasznalniuk a platformokat 13 eves kor alatt. Viszont nem tehet rola az 1 eves gyerek, ha a szulo elerakja a tablet-et a mesevel es utanna is arra bizza a gyerek neveleset. Regen a tv volt ilyen, most a tablet.

    Az oldalak nezegetese pedig a manipulacio alapja. Tehat az, hogy az emberek onkent nezzek azokat a tartalmakat, amik szamukra karosak. Ehhez sokat ad meg a kozossegi nyomasgyakorlas is. (peer pressure) A cegek profitehsege tarsadalmi problemakat okoz, amiket az emberek (mivel joreszt fuggoek) nem tudnak maguktol megoldani. Ellenben az eletukbe torteno barmilyen kulso beavatkozast tamadasnak vennenek, lasd pl. szerencsejatek fuggok vagy dohanyosok viselkedese. A kozossegi media is ilyen fuggoseg lett, amit a cegek a profitorientaltsag miatt direkt erositenek is.
  • Sir Cryalot #2
    Szerintem már maga a nézegetés is gyanús, kizárt hogy ez jobb mint az ósdi villanyvonat
  • duke #1
    A hulyeken nem lehet segiteni. A fasznak nezeget olyan oldalakat amitol szarul erzi magat.