Berta Sándor

Az európai fiatalok felét érte digitális erőszak

Megdöbbentő eredménnyel zárult egy európai uniós felmérés.

A SPIEGEL birtokába került
Minél fiatalabb valaki, annál gyakrabban találkozik az online gyűlölet valamilyen formájával. A 18 és 35 év közötti személyeknél minden második szembesült a digitális erőszakkal. A szakemberek megállapították, hogy a 18 és 35 év közötti férfiak 92, míg a nők 90 százaléka volt többször tanúja a zaklatásoknak és más digitális erőszakos megnyilvánulásoknak. Mindez azt jelenti, hogy a fiatal generáció számára a digitális erőszak nem csupán valóság, hanem a szomorú normalitás, az a kivétel, ha nem találkoznak ilyennel.

A 36 és 64 év közötti személyek kereken egynegyedét érintette a digitális erőszak, míg ez az arány a 65 és 80 év közöttieknél 10 százalék volt. A férfiakat általában némileg kevesebbszer érintette a probléma, mint a nőket.< A megkérdezettek jelentős része bírálta a Facebook, a TikTok, a Twitter, a YouTube és más közösségi médiaplatformok intézkedéseit. Tíz válaszolóból nyolc nyilatkozta azt, hogy ezek a vállalatok nem tesznek eleget azért, hogy megvédjék a felhasználókat a digitális erőszakkal szemben.

Anna-Lena von Hodenberg, a Hate Aid ügyvezetője kijelentette, hogy az európai uniós politikusoknak végre cselekedniük kell a kérdésben és a Digital Services Act (DSA) keretében világos szabályokat kell alkotniuk a közösségi platformok számára, valamint rögzíteni kell a felhasználók alapvető jogait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zriboliv #20
    Engem kb. 15 éve napi szinten ér digitális erőszak, de semmi károm nem származott még belőle. Kivéve egyszer amikor annyira felidegesített a hülyeségével egy csóka, hogy az asztalra csaptam és felkiáltottam a monitor előtt: "Ejj te hitvány csirkefogó az anyád úristenit!", közben persze felborult a székem és megkarcolta a lábamat.
  • end3 #19
    Ez a dolog csak és kizárólag a felnőttek szocializációs szerepén múlik. Ha a tanárok képtelenek felfogni azt, hogy a virtuális falanszter mátrixa felé motiválják a rábízott gyerekeket azzal, hogy a Facebook-hoz hasonló platformokon kommunikálnak velük, akkor sajnálatosan, a nevelésben elkövetett bűnük kb. hasonlatos az óvodákban, iskolákban a gender felfogás elfogadására, a nem megváltoztatásra "érzékenyítő" soros deviánsok működésére, vagy azok politika általi támogatására. (Mert nekik kötelességük, lenne álhatatosan az emberi világ valóságos talaján álló, alternatív, FB nélkül is élhető példát mutatni.)

    A jövő még az átlagosnál is jobban felkészült, magáról minden körülmények között gondoskodni, magát megvédeni is képes felnőtt generációról fog szólni, nem a Facebook "elfogadó", genderes birkáiról. Ennek megfelelően kéne a tanároknak, szülőknek nevelni is a rábízott gyerekeket, mert ha ez a trend tovább folytatódik, kiszolgáltatott, rabszolgasorsra kárhoztatott, "kijelölt elhulló állomány" lesz a felnövekvő emberi generációkból. És e miatt értelemszerűen csak a felnőtt világ a felelős, nem a gyerekek.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2021.11.09. 08:08:42
  • Akva #18
    Ha minden hülye beszólást erőszaknak nevezünk, akkor nekem már széterőszakolták a seggemet, még az internet feltalálása előtt. De eddig nem tudtam róla.
    Utoljára szerkesztette: Akva, 2021.11.08. 14:15:15
  • UUUU #17
    A lejaratas, miota eroszak?
    Tudataban vannak, ezek az emberek az eroszak kifejezes jelentesevel ?
  • Sydra #16
    "Arra jó lenne megoldást találni, hogy iskolás gyerekek ne kerülhessenek szociális média, de főleg Facebook közelébe."
    Abba gondolj bele, hogy az egyik ember röhög, ha az interneten anyázzák, a másik ember meg megy és felakasztja magát. Ebből az következik, hogy az előbbi ember tud valami olyan fontos dolgot, amit az utóbbi nem. Erre a fontos dologra átlagos értelmi képességű emberként rá lehet jönni és meg tudod tanítani a gyerekednek ha hajlandó vagy foglalkozni vele.
    Ha az embereket megóvjuk a valóságtól azzal csak rosszabb embereket nevelünk, akik még rosszabb és még élhetetlenebb világot teremtenek.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.11.06. 13:06:15
  • Sydra #15
    Én értem mi a probléma: Életképtelen vagy a digitális világban állami cenzúra nélkül. Meg nem tudod hol kell kikapcsolni a számítógépet.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.11.06. 12:57:51
  • Cat #14
    "iskolás gyerekek ne kerülhessenek szociális média, de főleg Facebook közelébe"
    Bármiféle oktatásban veszel részt, ahol csoportok/osztályok vannak, legyen az egy iskolai osztály, egy konditerem, vagy egy nyelvtanuló tanfolyam, van a csoportnak saját kommunikációs platformja (viber vagy facebookcsoport, régen msn/icq, ha valaki emlékszik). Ma már a tanárok ezen keresztül közlik a változásokat és adott esetben itt teszik közzé a segítő anyagokat, mert tényleg ez a legjobb megoldás.

    Szóval nem tudsz kimaradni, vagy ha igen, akkor az a hátrányodra válik, mert nem tudsz róla, hogy pl. elmarad egy óra.
  • Ender Wiggin #13
    A mai fiatalok iszonyúan érzékenyek. Ha egy tahó beszól nekik a kommentszekcióban, az már erőszak... Snowflake and Safe Space.
  • Gabbbbbbbbbbbb #12
    Van olyan kultúra és ország, ahol online lejáratókampánnyal valakinek az életét tönkre lehet tenni, akkor is ha az illető el sem olvassa az őt érintő rágalmazó hozzászólásokat. (konkrétan munkahelyvesztéshez is vezethet a dolog) Nálunk Magyarországon ebben a kérdésben egyáltalán nem rossz a helyzet, legalábbis szerintem.

    Arra jó lenne megoldást találni, hogy iskolás gyerekek ne kerülhessenek szociális média, de főleg Facebook közelébe. Gondolkodtam már ezen, hogy miként lehetne ezt megoldani, de semmi olyat nem sikerült kihúzni a fejemből, ami 12 éves önmagamat megállította volna :-)
  • Sequoyah #11
    A 18-90 generaciora gondolsz akirol a cikk beszel?