Berta Sándor

Be kellene tiltani az Európai Unióban a kriptovaluta-bányászatot?

Ezt javasolta a kontinens egyik vezető szakembere.

Erik Thedeen, az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) alelnöke, aki egyben a Svéd Pénzügyi Felügyelet (Finansinspektionen - FI) vezetője, a Financial Timesnak adott interjújában azt javasolta az illetékes pénzügyi hatóságoknak, hogy az Európai Unióban be kellene tiltani a kriptovaluták bányászatát. A szakember azzal érvelt, hogy a jelenlegi úgynevezett Proof-of-Work-Mining (PoW) gyakorlat megakadályozhatja a megfogalmazott európai uniós klímavédelmi célok elérését. Tavaly novemberben az FI ugyanezt az érvet hozta fel Svédországban.

A PoW a szükséges számítási teljesítmény miatt rendkívül energiaintenzív, ezért ahelyett inkább az energiahatékonyabb Proof-of-Stake (PoS) gyakorlatot kellene engedélyezni, amelynél a szükséges számítási teljesítmény egy részére nincsen szükség, így a módszer kevésbé energiaintenzív. A PoW gyakorlat jelenleg a teljes termelés 35,4 százalékát teszi ki, Kazahsztánban a 18,1 százalékát, míg Oroszországban a 11,23 százalékát. Ez derült ki a Cambridge Center for Alternative Finance adataiból. Az Európai Unió ezen a területen nem tölt be jelentős szerepet.

A kontinens vezetői attól tartanak, hogy miután tavaly szeptemberben a Kínai Nemzeti Bank (PBC) bejelentette, hogy mostantól minden kriptovaluta-tranzakció illegálisnak minősül és tilosak a virtuális fizetőeszközökkel kapcsolatos üzleti tevékenységek, így az érintett cégek Európába helyezik át a tevékenységüket. A jelenségből eddig inkább az Amerikai Egyesült Államok profitál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #38
    A földtörténet nagy részében az atmoszféra CO2 tartalma messze magasabb volt, mint most. De még csak az elmúlt 100 millió évben is. A mezőgazdaságnak meg kimondottan jót tesz a magas CO2 tartalom. Az elmúlt 20 évben sokat zöldült a bolygó ez a műholdas felvételeken jól látszik. Értsd.: Több a növény és olcsóbb a kaja.
    A felmelegedés meg CO2 között meg simán lehet fordított összefüggés is, mert ha felmelegíted az óceánokat, akkor kinyomnak magukból egy csomó CO2-őt. A Föld hőmérséklete meg ciklikusan változik.
    És egyébként meg nem létezik olyan környezetvédelmi program ami mérhetően befolyásolja a CO2 kibocsátást.
    A modern környezetvédelem egy vallás és semmi köze a tudományhoz.
  • Sequoyah #37
    "Szerintem például a CO2 kibocsátás nem káros"
    Persze, a fold lapos, a Covid az csak megfazas, az evolucio csak kitalalt, a fold pedig 6000 eves:D
  • Sydra #36
    "es szarsz ra hogy a kriptobanyaszat teleszennyezi a fold legkoret"
    Én nem gondolom, hogy a kriptobányászat bármit is teleszennyez más kevésbé fontos és jóval szennyezőbb dolgokhoz képest. Gyanítom még a szennyezésről is erősen más elképzeléseink vannak. Szerintem például a CO2 kibocsátás nem káros, de tudom most ez az elterjedt néphülyítés és mivel sok ember lusta gondolkodni, ezért sokan elhiszik.
  • Sequoyah #35
    Dragabb a hasznalata, lassabb, total instabil arfolyam, es sokkal tobb lopas es visszaeles. Raadasul minden koltes publikus, es vissza lehet kovetni.
    Azon kivul hogy nyereszkedni lehet rajta mint a lotton, ha penzkent szeretned hasznalni akkor mindenben rosszabb.

    "nekem sokkal fontosabb a környezetvédelem, mint neked"
    LOL, tekintve hogy a kommenteid alapjan neked egyaltalan nem fontos, es szarsz ra hogy a kriptobanyaszat teleszennyezi a fold legkoret, ebben erosen ketelkedem:D
  • Sydra #34
    "Gondolom nem nekem céloztad."
    Igen Sequoyah-nak ment, csak félre kattintottam.
  • dyra #33
    Gondolom nem nekem céloztad. Ebben kivételesen egyetértek veled. Komolytalan ez a klímahiszti mindaddig még magánrepülgépezgetnek, jachtokat építgetnek és hasonlók.

    Az is elgondolkodtató, hogy évek óta azzal hülyítenek, hogy a zöld energia elhozza a kánaánt az olcsó és tiszta energiát. Ahhoz képest ha nem lenne rezsicsökkentés a magyar lakosság jó részénél már se világítás se fűtés nem lenne.

    Ezek a tények.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2022.01.27. 08:10:09
  • Sydra #32
    "Te biztos szivesen elnel egy sivatagos, elet nelkuli foldon, de az altalad "sotetzoldnek" nevezett emberiseg nagy resze szeretne meg elvezni a normal kornyezetet, es nem kivanja a hata kozepere sem a klimakatasztrofakat."
    Erős a gyanúm, hogy nekem sokkal fontosabb a környezetvédelem, mint neked. De ennek az energiafogyasztáson való toporzékolásnak ahhoz semmi köze. Olcsó propaganda, ami mögé elbújtattak egy csomó korrupt szemétséget.

    "Egyelore a kripto messze alulteljesit minden normalis penzen"
    Nem tudom miben teljesít alul. Nekem előbb megjönnek a kriptó átutalásaim, mint a banki átutalások. Az árfolyamuk is messze jobban teljesít, mint a forinté. Maradok a kriptónál.
  • dyra #31
    Nem akarok kötözködni de nagyon vékonyan számoltál. Ki kell szállítani a boltokba a gyárakba pedig be kell szállítani a különböző adalékokat. Szóval elég komoly logisztikát igényel, hogy Pistike kólát igyon. Ráadásnak sokan hidegen szeretik ezért még vegyük ide a kóla hűtőket is.

    A hulladék részében igazad is van meg nem is. A petpalkok azok amik összeállnak a tengerekben összegyűlnek a földeken stb.. Nem az informatikai hulladék amit azért már sok országban legalább megpróbálnak kezelni. A Coca cola terméke szintúgy veszélyes hulladék besorolást kellene , hogy kapjanak de hát ki lobbizták így nekik szabad.

    A pilótajátékban nincs igazad. Lehet némely kriptopénznél ez a helyzet de a BTC az Etherum és a nagyobbak biztosan nem azok. Inkább az aranyra hasonlítanak.
  • Sequoyah #30
    Te biztos szivesen elnel egy sivatagos, elet nelkuli foldon, de az altalad "sotetzoldnek" nevezett emberiseg nagy resze szeretne meg elvezni a normal kornyezetet, es nem kivanja a hata kozepere sem a klimakatasztrofakat.

    Folytassuk ugy ahogy te javaslod, es akkor valoban lesz ujra kozepkor. Mi normalis emberek viszont egy fenntarthato, modern jovot szeretnenk.

    "Aki elégedetlen a mai kriptókkal az csináljon jobbat!" -> Mar van jobb. Egyelore a kripto messze alulteljesit minden normalis penzen, szoval a fejlett vilag koszoni szepen, nem ker ebbol...
  • Sequoyah #29
    Ha osszeadod az osszes Coca Cola gyarat a vilagon, akkor is kievesebb energiat fogyasztanak mint a Bitcoin fogyaszt MA. Es a Coca Cola az vilagtermek, annak a reszesedese mar nem fog novekedni. A Bitcoint viszont csak nehany ember hasznalja, ok pedig eppen azzal a remennyel vasaroljak, hogy MINDENKI hasznalni fogja.