Berta Sándor

Betiltanák a kriptovaluták bányászatát Svédországban

A tevékenység veszélyezteti az ország klímavédelmi céljainak a megvalósítását.

A Svéd Pénzügyi Felügyelet (Finanzinspektionen) kiadta az állásfoglalását a kriptovaluták bányászatáról. A hivatal munkatársai a dokumentumban többek között azt írták, hogy a bitcoin, az Ethereum és a többi virtuális fizetőeszköz termelése oda vezethet, hogy a skandináv állam nem tudja teljesíteni a klímavédelmi célkitűzéseit. A felügyelet ezért a digitális pénzek termelésének tilalmát sürgette.

A bitcoin és a többi kriptovaluta bányászatával kapcsolatban az egyik, ha nem a legnagyobb problémát a rendkívül nagy áramfogyasztás jelenti. Vannak ugyanakkor olyan érvek, miszerint a megújuló energiaforrások használatával a tevékenység környezetbarátabbá tehető vagy akár segíthet is a klímaváltozás lassításában. A svéd pénzügyi szakértők azonban úgy vélték, hogy pont a megújuló forrásokból származó áram alkalmazása válhat komoly problémává.

A Finanzinspektionen úgy becsülte, hogy a svédországi virtuális fizetőeszköz-bányászat áramfogyasztása jelenleg évente egy terawattóra. Összehasonlításul: a skandináv állam teljes áramfogyasztása évente körülbelül 140 terawattóra. A hivatal szerint, ha engedélyezné az átfogó kriptovaluta-termelést, akkor a rendelkezésre álló megújuló energia nem lenne elegendő a klímavédelmi célok teljesítéséhez, arra az energiára pedig szükség van a fosszilis energiahordozóktól mentes acéltermeléshez, a nagyüzemi akkumulátorgyártáshoz és a közlekedési ágazat villamosításához. A szakemberek ugyanakkor nem vonták kétségbe, hogy a digitális pénzeknek lehetnek a társadalomra gyakorolt pozitív hatásaik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #18
    "Az átlag emeber inkompetenns, nem kellene ilyesmibe beleszólnia."
    Mibe nem kellene beleszólnia? A saját életébe? Szerintem az egyéni felelősség a legjobb eszköz a hülyeség kigyomlálására.

    "A kriptó rajongói mint te, számomra érthetetlenek."
    Pont annyira vagyok kripto rajongó, mint számológép vagy kalapács rajongó.

    "Nem zavar, hogy egy vadkapitalista eszközt úgy hájpolsz mintha jótékonysági intézmény lenne?"
    Nemtudom mi az a vadkapitalizmus. Gyanítom valami olyan dologgal van problémád, aminek semmi köze a kapitalizmushoz, vagy a kriptókhoz.
    A kriptó számomra szabad pénz és szabad pénzrendszer. Nem tudja a politikus vagy a központi bank felülről elvenni vagy rongálni. Mindenképp nagy lehetőség mindenki számára, aki megtanulja használni.

    "A nagytőkések pont a kriptókkal lesznek képesek eltaposni az átlagembert"
    Engem a nagytőkések nem zavarnak. Az zavar aki lop, csal, hazudik, erőszakot követ el. Az hogy valaki nagytőkés az semmit nem mond a moralitásáról, vagy a tevékenysége ártalmasságáról.

    "de szabályzás a kell, mert most teljesen szabadjára van engedve."
    Én nem a szabályok ellen vagyok, hanem az állami szabályozás ellen. A kriptóban az a jó, hogy önszabályozó. Minden szerződés automatán végrehajtódik. A szerződések hálózatából kijöne egy teljes jogrendszer.
    Ha te ez mellett bünteted általánosságban a lopást és csalást az ellen én nem tiltakozom, de a kripto használatán nincs mit szabályozni.

    "Az innováció jó, de az átlagembereket védeni kell, mert ilyen hülyék mint te."
    Azért terjed a hülyeség, mert mindenki meg van védve a hülyeségtől. Nincs következménye. Érdekes, hogy én vagyok a hülye, miközben kettőnk közül te nem értesz a kriptovalutákhoz és te nem akarsz felelősséget vállalni a döntéseidért.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.11.17. 17:08:18
  • uwu2020 #17
    Az átlag emeber inkompetenns, nem kellene ilyesmibe beleszólnia. Megalapozatlan véleményekkel már így is tele van a padlás. A kriptó rajongói mint te, számomra érthetetlenek. Nem zavar, hogy egy vadkapitalista eszközt úgy hájpolsz mintha jótékonysági intézmény lenne? Miféle emberek érdeke lenne ez? A nagytőkések pont a kriptókkal lesznek képesek eltaposni az átlagembert, ha a nyugati államok továbbra sem lépnek semmit. Nem a tiltás mellett vagyok, amit pl kína csinált abszolút autokratikus kisajátítása a technológiának, de szabályzás a kell, mert most teljesen szabadjára van engedve. Az innováció jó, de az átlagembereket védeni kell, mert ilyen hülyék mint te.
  • Sydra #16
    Nem tudom ezt hogy hoztad ki. Szerintem nincs gond a kriptobányász Pistikével. Mindenki bányásszon vagy videojátékozzon amennyit akar!
  • M2 #15
    Ez kurva nagy maszatolás, hogy a kriptobányász Pistikével van szerinted a gond. NEM!
  • Sydra #14
    "feleslegesen pazarló tevékenység mint a bányászat kivezetése nagyon is indokolt."
    De ezt ne a korrupt politikus vezesse ki, aki minden irányból le van fizetve, hanem az emberek, akik használják!
  • Sir Cryalot #13
    " pazarló " nyihaha az 90%+ "menő" internetes szoftvercég a telco iparra rátelepült parazitizmus és sehol nem lennének nélküle, ez a decentralization meg tipikus hátrányból "előnyt" kovácsolás mert 100.000-szeres hátrányban van centralizálttal szemben energiafelhasználsban , így ez inkább szokásos szoftverfejlesztő gimmick.
  • zola2000 #12
    "viszont civilizációs fontossággal bír kiépíteni egy független és szabad pénzrendszert"

    Még ha igazad is van (ezen is lehet vitatkozni) akkor is mivel vannak feleslegesen nem pazarló coin megoldások (például proof of stake de úgy tudom van más is) akkor a feleslegesen pazarló tevékenység mint a bányászat kivezetése nagyon is indokolt.
  • ManfredMacx #11
    Visontán. Meg lehet nézni a Mavir oldalán, hogy folyamatos a lignites termelés.
  • uwu2020 #10
    Hát perszehogy az....
    Még csak véletlenül sem kívánták meg a svájciak a kínaiak digitális jüanját...
    A kínaiak is mondtak fűt-fát, hogy piacot csináljanak a szarjuknak, és megszerezzék a kezdeményezést. Nagy meglepetés lenne ha ezek után svájcból kitiltanák a kriptókat?
  • kvp #9
    "Magyarországon van folyamatos lignites áramtermelés."

    Hol? Ket eromu volt ami meg lignitet hasznalt, a Matravideki (Lorinci) es a Matrai (Gagarin). Az elso jelenleg gazturbinas (elotta mar 1979 ota HTO-t hasznalt), a masik elsodleges energiaforraskent biomasszat hasznal. A lignit csak tartalek ha ellatasi gondok adodnanak, de az utolso szilardtuzelesu kazant 2029-ig le fogjak allitani, tehat ha addig elkeszulnek Pakson az uj blokkok, akkor tarthato lenne az orszag altal vallalt 2035-os szentuzeles mentesseg. (beleertve a jelenleg szennel futo lakossag atallitasat elektromos futesre vagy biomassza alapu tuzelesre, utobbihoz olcsobbnak kellene lennie a biomasszanak a szennel)