Gyurkity Péter

Megbízhatóbbak az Intel chipjei

Az elmúlt három évben az AMD megoldásai gyakrabban hibásodtak meg.

Alig néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy már alakul az Intel 13. Core-generációja, amely várhatóan az idei évben jelenik meg. Eközben az elmúlt három évre vonatkozó részletes felmérés, illetve annak eredményei bukkantak fel az interneten, amelyek érdekes számokat mutatnak meg nekünk.

A december végén közzétett anyagban a Puget Systems több összehasonlítást végzett el, mégpedig a legmegbízhatóbb PC-s hardverekre vonatkozóan. Az egyik, számunkra talán legérdekesebb kategória a központi processzorok területe, bár ezen belül is két eltérő szegmenst különítenek el, hiszen ezek egyike a mainstream fejlesztéseket, a másik pedig a kifejezetten csúcskategóriás asztali példányokat foglalja magába. Előbbi esetében a Ryzen 5000-sorozat, valamint az Intel 10. generációs Comet Lake- és 11. generációs Rocket Lake-chipjei bukkannak fel, míg az úgynevezett high-end desktop (HEDT) terén a Ryzen Threadripper 3000, a Threadripper PRO, illetve az Intel 10. generációs Intel Core X és Xeon W, valamint a 2. generációs Xeon Scalable neve található meg. Összességében elmondható, hogy ezen chipeknél az Intel megoldásai megbízhatóbbnak bizonyultak, legalábbis a 2019 és 2021 közötti időszakban, viszont a Rocket Lake meghibásodási aránya kiemelkedően magas.

A többi kategóriában a memóriák, a grafikus kártyák, a háttértárolók, valamint a tápegységek főbb számait hasonlítják össze, ugyanezen szempont alapján. A DDR4-memória esetében a legmagasabb érték is 1 százalék alatti, a grafikus kártyáknál az nVidia Quadro RTX-sorozat mutatja a legrosszabb arányokat, ez valamivel 6 százalék feletti, legalábbis a tesztelés alatt megfogott példányoknál (az AMD megoldásai viszont hiányoznak a listából), míg a háttértárolóknál szintén 1 százalék alatti számokat látunk, a tápegységeknél pedig picivel 1 százalék feletti a legrosszabb érték, ami szintén biztató.

Fontos megjegyezni, hogy minden egyes típusnál két eltérő értéket mutatnak fel, ezek egyike a tesztelés során hibásnak minősített példányok arányát jelzi, a másik pedig a termék megvásárlását és kiszállítását követően befuccsolt kütyüket, azok arányát mutatja meg nekünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #3
    Mindig a legutóbbi generációval van kint a legkevesebb használt számítógép, hogyan lehet akkor levonni a meghibásodások generációk közötti "legrosszabb" voltát?

    (Ráadásul a nagy "brand"-gyártók nem is használnak fel a jelenlegi profi gépeikben csak az eggyel korábbi processzor-generációt...)
  • takysoft #2
    mármint meghibásodásban?
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    Ezt a cikket majdnem kár volt megírni. Gen11 Intel magasan a legrosszabb.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.01.18. 06:55:07