Gyurkity Péter

Csúszik az Intel Arc megjelenése

Elsőként a noteszgépes példányok rajtolhatnak el, az asztali változatok később jönnének.

A grafikus kártyák területén a legfrissebb hírek szerint továbbra sem csökkennek az árak, nagyon úgy tűnik, hogy a mostani szintről egyhamar nem fogunk lejönni. Sokan várják a harmadik piaci szereplő belépését a szegmensbe, erre viszont némileg később kerülhet majd sor, mivel várhatóan csúszni fog a kártyák megjelenése.

Külsős megfigyelők vették észre a napokban, hogy az Intel szép csendben eltávolította saját hivatalos oldaláról az Arc-család megjelenésére vonatkozó eredeti dátumot, így az első negyedévet már meg sem említik a lapon. Ehelyett pusztán a 2022-es, vagyis idei piaci rajtot tüntetik fel hivatalos célként, bár egy szintén külsős megkeresésre a cég szóvivője ismét leszögezte, hogy szeretnék még az első periódusban elrajtoltatni a sorozat korai tagjai. A cég háza táján felbukkanó információk alapján nagyon úgy tűnik, hogy először a noteszgépes típusokat mutatják majd be és teszik elérhetővé, ezeket követik majd a sorban a nagyobb teljesítményt kínáló asztali változatok, amelyek némileg később futhatnak be.

Az első körben tehát a többnyire 128 EU (Vector Engine) erejére támaszkodó noteszgépes fejlesztések mutatkozhatnak be, arra még van remény, hogy erre az első negyedév alatt sort kerítenek. Ezen a területen leginkább a fogyasztás megfelelő szinten tartása, illetve az optimális integráció számít kiemelt szempontnak, nem véletlen, hogy az Intel mérnökei időközben számos partnernél felbukkantak, hogy segítsenek a komponensek elhelyezésében, míg a 256 vagy 512 EU-t felvonultató, tehát jóval nagyobb erőt kínáló asztali változatok valamikor később, egyelőre közelebbről meg nem határozott időpontban rajtolnának el. Az sem mellékes körülmény, hogy míg az Intel nem is olyan rég a játékosok meghódításáról beszélt (ami számukra is a legnagyobb kihívás lenne), most inkább a noteszgépes szegmens és a tartalomkészítők fókuszba helyezését emelik ki legfőbb célként.

A gyártó annak idején, a 2020-as hivatalos ismertetőben, még egy 2021-es év végi rajtról tett említést, ebből nyilván nem lett semmi, így most tűkön ülve várhatjuk, hogy mikor kerül sor a debütálásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #4
  Azota mar cafoltak a kesesrol szolo hireket, geci lassuak vagytok..."Intel is NOT delaying Arc GPUs, as confirmed by simply asking."


  Utoljára szerkesztette: cateran, 2022.01.11. 07:53:17
 • robicarlos6 #3
  Teljesen mindegy.. laptopba értelmes cucc amivel már játszani is lehet és nem foslow grafikával 350k felett van... pc-n meg egy szaros VGA szintén...
  Nem oszt nem szoroz hova és mikor jönnek.
 • wraithLord #2
  Várható volt. Ha 2 fő szereplővel (AMD, nVidia) nincs miből (alkatrész) legyártani, akkor 3-mal se lesz. Hacsak az Intel nem tud teljesen függetlenedni Ázsiától. Gondolom, nem tud.
 • Liquido #1
  Kezdik már..... :)