Gyurkity Péter

Jól mutat a mérésekben az Intel GPU-ja

A legfrissebb eredmény kapcsán azonban több kérdőjelet is látunk.

A napokban számoltunk be arról, hogy az Intel 2025 után is megtartaná a Moore-törvényt, amihez komoly befektetésre és ennél is komolyabb munkára lesz szükség. A saját, házon belül fejlesztett grafikus vezérlők családja azonban legalább ennyire izgalomban tartja a felhasználókat, ez utóbbiak egyik változata most szép számokat mutathat fel.

Egy rövid Twitter-bejegyzésben olvashatunk az Ashes of the Singularity nevű benchmarkban felmutatott eredményről, amely kifejezetten szépnek minősül, ám a kép nem teljesen egyértelmű, néhány fontos részlet ugyanis hiányzik a listáról. A puszta számok alapján az Intel megoldását nagyjából a GeForce RTX 3070 vagy 3070 Ti szintjére tehetjük, ami mindenképpen biztató, hiszen a gyártó két évtized után tér vissza a szegmensbe, a mérésben szereplő megoldás pedig sorrendben másodikként mutatkozik majd be, viszont azt nem tudjuk, hogy pontosan melyik DG2-változatról van szó, mint ahogy az órajeleket sem közlik velünk. Annyi kiderül a bejegyzésből, hogy 1080p felbontás mellett, a Core i9-12900K processzor és 32 GB RAM mellett dolgozott a grafikus kártya, ám ez a felbontás, valamint a közepes beállítás nem számít népszerűnek, így nehéz összehasonlítani azt a hasonló mérésekkel.

Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy mindössze egy benchmark mutatja az említett szép számokat, ez tehát nem garancia arra, hogy minden területen kifejezetten kellemes teljesítményre, jó mutatókra támaszkodhatunk majd. Az sem mellékes körülmény, hogy az Alchemist-család három vagy négy eltérő változatból állna, ezek nyilván eltérő jellemzőkkel és teljesítménnyel állnak majd rendelkezésünkre, bár várhatóan középkategóriás és kifejezetten prémium megoldások közül válogathatnánk. A mérésben valószínűleg a legerősebb példányt vették alapul, amely 4096 ALU-magra, illetve 512 EU-ra épül, 16 GB GDDR6-memóriával, 600 dollár körüli áron, ez azonban még egyáltalán nem biztos.

Eközben az IC Insights is közzétette szokásos rangsorát, amelyben az IC-eladások terén hasonlítják össze az egyes gyártókat. Ebben az AMD tudja felmutatni a legnagyobb növekedést, viszont a listán messze lemaradva követik csak a Samsung, az Intel és a TSMC hármasát, amely gyakorlatilag uralja a mezőnyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!