Gyurkity Péter

Januárban jönnek az olcsóbb Intel-chipsetek

Az eredetileg tervezett változat helyett két másik szerényebb felállás fut majd be.

Az Intel legújabb, sorrendben 12. Core-generációja kapcsán még októberben írtunk arról, hogy ezen chipek meglehetősen vegyes képet mutatnak, ami többek között a hibrid felépítésnek köszönhető. Most a kapcsolódó chipsetek és alaplapok terén futottak be további hírek, eszerint változott az eredetileg tervezett menetrend.

A gyártó eleinte ezen új generációnál is két eltérő chipset piacra dobásán gondolkodott, ahogy azt az utóbbi években megszokhattuk. A Z690 el is rajtolt, viszont a némileg olcsóbb, többnyire azonos hardvert kínáló H670 egyelőre nem jelenik meg, bár azt még nem tudjuk, hogy pusztán halasztásról, avagy teljes törlésről van-e szó. Egy külsős forrás állítása szerint ez utóbbi helyett két másik, még szerényebb típus mutatkozik hamarosan be, az MSI ugyanis a B660M jelzés alatt egy olyan példányt dob piacra, amely gyengébb felállást kínál majd nekünk, ehhez pedig a belépő szintre szánt H610 csatlakozik majd, nyilván egyértelműen kevesebbet nyújtó összeállítással. Előbbi esetében két PCIe x16 (Gen 5 és Gen 4), egyetlen PCIe Gen 4.0 x1, valamint két M.2 típusú csatlakozó kap helyet az alaplapon, de a listán egy USB 3.2 Gen 2 Type-C, valamint egy 2.5GbE-port is felbukkan.

A H610 típusról eddig nem jelentek meg részletes adatok, így nem tudjuk, hogy a várhatóan legolcsóbb példány pontosan mit is vonultat majd fel. Tekintettel azonban arra, hogy egyelőre a B660 váltja fel az eredetileg tervezett H670-alaplapokat, ennek ára minden bizonnyal némileg magasabb lesz, bár az továbbra sem világos, hogy a H670 valamikor felbukkan-e majd a piacon. Kettő helyett tehát három eltérő chipset közül választhatunk majd, legalábbis januártól, amit többek között az magyaráz, hogy a Z690 példányai többnyire 200 dollár feletti árakon cserélnek gazdát, ami megkönnyíti az AMD dolgát a vékonyabb pénztárcával rendelkező felhasználók meghódításában, ezt pedig az Intel nem sokáig hagyhatja így.

Eddig sem az Intel, sem pedig az MSI nem kommentálta a hírt, a január elején esedékes CES alatt azonban választ kaphatunk a megmaradt kérdésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!