JohnnyCage

GeForce 3: Hamarosan PC-hez is

A San Jose-ban megrendezett Intel Developer Forumon a világ egyik vezető grafikus chipgyártója, az nVidia PC-re is bejelentette legújabb, GeForce 3 névre hallgató chipjét, de szó esett a cég jövőbeli terveiről is.

Az nVidia tervei közt az éven számos új termék bevezetése szerepel, így 2001. várhatóan a cég eddig legeseménydúsabb éve lesz. Ahogy arra számítani lehetett, a GeForce 3 grafikus chip igazi remekmű lett, a fejlesztők óriási áttörést értek el a cég grafikus chipkészleteinek felépítésében. A GF3 sokkal több újdonságot vonultat fel a GF2-höz képest, mint annak idején a GF2 a GF 256-hoz képest.

A GeForce 3 legnagyobb ereje a szinte teljesen új belső arhitektúrában rejlik. Az új chip programozható geometriai motort tartalmaz, amit az nVidia Vertex Processzornak hív. A programozható geometriai rendszert egy szintén programozható megjelenítőrendszer egészíti ki, amely a Pixel Processzor nevet kapta. Mindkét motor lehetővé teszi a programozóknak, hogy az adott feladatnak legjobban megfelelőre alakítsák a chip működését, ahelyett, hogy ez pont fordítva történne meg.


Mindez azonban az eddiginél jóval nagyobb terhet ró a programozókra, és az sem biztos, hogy a programozó jobban be tudja állítani a chipet, mint ahogy gyárilag be lehetett volna. Az nVidia új chipje több lehetőséget kínál a programozóknak, mint elődei, de nem mondja meg, hogyan kellene választani. A GF3 chip alacsonyabb órajele ellenére is sokkal gyorsabb, mint elődje a GF2, ami többé-kevésbé a továbbfejlesztett Anti-Aliasing rendszernek köszönhető. A teljesítmény növekedésében azonban legalább ekkora szerepe volt az új memória-arhitektúrának, amely a GF3 esetében négy párhuzamos vezérlőt jelent NUMA többszálas arhitektúrával.

A NUMA-féle módszerben minden vezérlőnek meg van a saját memória-területe, amelyet rendkívül gyorsan elérhet. A vezérlő az ezen kívüli területeket is elérheti, de csak akkor, ha az azt birtokló vezérlő engedi, és kisebb sávszélességgel. A chip tömöríti a Z-buffer adatokat, ami a sávszélességgel takarékossá teszi azt, és szintén ezt segíti elő, hogy a GF3 csak a látható képpontokat számolja ki. Az nVidia új grafikus chipje szorosan kapcsolódik a Microsofttal közösen kifejlesztett DirectX 8-hoz, mivel képességei csak ezzel használhatóak ki.

Jen-Hsen Huang, az nVidia vezérigazgatója beszédében beszámolt a cég ezévi terveiről is, melyben több újdonság szerpelt a GF3-on kívül. Ezek egyike az Xbox módosított NV20 chipje, de a cég még az éven megjelentet sok egyebet, közöttük alaplapi chipkészletet is.

A GeForce 3 adatai:

  • 57 millió tranzisztor
  • 12x12mm magméret
  • 150nm-es csíkszélességű gyártási eljárás
  • 800 milliárd művelet másodpercenként
  • 76 milliárd lebegőpontos művelet/másodperc
  • 36 milliárd pixelárnyékolási művelet/másodperc
  • Quake III Full Anti-Aliasing mellett 1024x768-as felbontásban több, mint 70fps-sel, a Quake III teljesítmény több, mint 117%-kal jobb, mint a GF2 Ultra
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Piquet #64
      Na megszólalt a másik okos, idejöttek a szakértők szakérteni a hwsw-ről.

      Kis taknyosok...
    • GS #62
      Lajos

      Te nem megmagyarazni probaltad, hanem azt akartad bizonyitani, hogy mas cuccok (amikhez amugy fingod sincs) miert es mennyire szarok.

      Tovabbi jo probalkozast.

      GS
    • Piquet #60
      Lajos látom tovább csiszolod a jó híredet ;D
    • Laalee #55
      csak szolj mikor en kiturkalom :) meg 1 evig tuti semmi bajod nemlesz vele...
    • Laalee #46
      Mertvanaz ha meglatom a nevedet elkap a hanyinger? a gurut is jol lemondtam miattad...
      nagypofaju köcsög.
    • Alamos #41
      Az MI-t értsd, hogy teljesen emberi intelligencia robotnak beprogramozva.
    • Alamos #40
      Ahogy így elnézem itt fantasztikus zsenik lehetnek, ha azt hiszik egyesek, hogy még most este összedobok egy olyan AI-t, amivel megalapozom az MI tudásának 70%-át, ha nem többet.
      Ha van valaki ilyen zseni köztetek, és az szidja a programozókat, akkor tőle elfogadom azt a véleményét, hogy a programozók dög lusták, és képtelenek megcsinálni dolgokat. De akkor még megkérném, hogy egyedül forráskód nélkül írja már meg nekem mondjuk a BG 3-at úgy, hogy szebb grafikát rajzol, jobb 3D engine-t ír, emellett a hangeffekteket is ő maga csinálja meg, és minden egyeztetést a kapcsolódó cégekkel egyedül megcsinál tegyük fel 1-2 éven belül.
      Remek szidni másokat, ha csak azt látod, hogy mi a munkájuk eredménye, de nem tudod, hogy mennyit dolgozott vele.

      Még mielőtt azzal jönne, hogy programozó lennék, nagyon is téved, mert nem vagyok az, de érdekel a számítástechnika, mint a mai fiatalok legtöbbjét (na jó, lehet hogy kicsit jobban, mert engem is a C64 idején kezdtek érdekelni). Jók a játékok, de vajon a mai játékok ő maga képes lenne egyedül megcsinálni és kiadni, illetve mennyi idejébe is tellene egyedül???

      Na, csak ha már ez megemlítésre került, akkor fűzzűk hozzá ezt is.
    • Szilasz #39
      Olvasva a válaszokat egy történetet szeretnék elmesélni. Van egy gép. Egy jó öreg 300-as Celeron, 96 Mb RAM-mal, egy jó minpségú alaplapra integrált 3D lassítókártyával. Jött egy játék, melyet Final Fantasy 8-nak hívtak. Szerelem lett első látásra, melyet a játék története, cselekményszála, egyszerüsége, szépsége, a benne szereplő karakterek kidolgozása tüzelt, s tüzel még most is. Ezen tüzet még az sem oltja, hogy negyed képenyőbe fut, software renderinggel, mindezt egy apró folyamatos kis szaggatással füszerezve. S mégis, odaköti az ember órákon át s csak azt mondja: Még egy kicsit ...

      Hogy mi a lényeg? A játékban a játék a lényeg. Egy játék nemcsak a bomba/menő/csilli-villi grafikától élvezhető. Sőt igazán beleélni magát az ember csak akkor tudja, ha megalapozott, kigondolt, értelmes, s szép története, egyszóval feelingje van. Ha ez teljesült, akkor az embert már nem foglalkoztatja a grafika, csak az, hogy mi fog történni kedvenc hőseivel. A jó játék létezhet grafika nélkül, de egy jó grafikájú játék nem lehet tartós, maradandó történet nélkül... S nekem például ezért a grafika nem ért meg 50-150e-ig terjedő kiadást egy igényes kártyáért.
    • Lacc #17
      Nekem most van egy GeForce 156, és meg vagyok vele elégedve. Ha kijön a 3, biztos venni fogok egyet (na persze megvárom, míg egy kicsit lemegy az ára), és asszem azzal is meg leszek elégedve. Szerintem ez afféle átmeneti kor, ahol főleg a grafikára gyúrnak. Már közeledünk a végéhez, ahol a fejlesztők a már meglévő fasza enginekre programokat, és főleg a történetre, a játékmenetre, az AI-re koncentrálnak. A kérdés az, hogy meddig tart ez a (pénz miatt) nehezebb kor. Remélem már nem sokáig...