Berta Sándor

Csúcstech­nikás ruha segítheti a légzést

A ruhák alapját jelentő anyag számos felhasználó életét könnyítheti meg.

Az MIT által vezetett kutatók egy olyan csúcstechnikás textilt alkottak meg, amely szenzorokat és üreges fonalszálakat tartalmaz. Az anyag segítségével bárki jobban kontrollálhatja a légzését. Az abból készített új ruhák elsősorban az énekeseknek, a sportolóknak és a rehabilitációjukat töltő koronavírusos betegeknek lehetnek hasznosak.

A beépített érzékelők észlelik, ha a légzés miatt a has megemelkedik és azonnal képesek segíteni az üreges szálakba juttatott levegő segítségével. Mindez annak köszönhető, hogy az OmniFibres nevű szálak központjában egy csatorna van, amely aktiválható és képes vezérelni a szálak geometriáját, ezáltal azok gyakorlatilag mesterséges izmokként működnek. A kifejlesztett rendszer feljegyzi és később kiértékeli a különböző tevékenységeket, hogy így tudja edzeni a légzést könnyítő mozdulatokat.


A szálakat bőrbarát műanyagban rejtik el, amelyek elég vékonyak és rugalmasak ahhoz, hogy hagyományos varrógépekkel elkészíthetők legyenek. A levegő szálakba juttatásáért felelős generátor és a vezérlést végző mikroelektronika egy a derékon hordott kis méretű egységben van.

Az MIT doktorandusza kifejtette, hogy napjainkban a mesterséges izomszálak többsége vagy a bőrrel érintkezve túlmelegedhet vagy túl sok energiát fogyaszt és nehezen taníthatók, ráadásul túl lassan reagálnak. Az általuk kifejlesztett szálakat az első teszt során fehérneműkhöz készítették, amelyeket énekesek viselhetnek. A kísérletben Kelsey Cotton operaénekes vett részt és a fehérnemű rögzítette a légzési mozdulatait. Később egy fiatal énekes az összegyűjtött adatokhoz igazíthatta a saját légzési ritmusát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Ez pontosan ugyanaz a technika ami a vadaszrepulos pilotak ruhajaba van beepitve, csak nagyon osszement hozza a vezerles. Egyebkent a megoldas tobbe kevesbe hasznalhato mozgassegito kulso csontvazak meghajtasara es korhazi - apolasi kornyezetben is, pl. legzessegitesi celbol, kvazi egy hagyomanyos vastudo vagy egy modern lelegeztetogep funkciojat kivaltva.