SG.hu

20 ezer forintos mobiltelefon vásárlási támogatás segíti a 3G kivezetését

Ezt a pénzt a mobilinternetezésre nem alkalmas telefonok tulajdonosai kaphatják meg jövőre.

A piaci várakozások szerint legkésőbb 2022 és 2023 első féléve között kerülhet sor Magyarországon a 3G kivezetésére. Van olyan hazai szolgáltató, amely már hozzá is kezdett ehhez a munkához. Az átmenet egyszerűsítésére célzott, nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási programot indít jövő év elején a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A programban 2022 első felétől bruttó 20 ezer forintos támogatást kaphatnak azok a vásárlók, akik 4G- vagy 5G-képes mobilkészülékre cserélik le régi, legfeljebb 3G-s telefonjukat. A kezdeményezés az elavult háztartási gépek cseréjének támogatásához hasonlóan fog működni: az NMHH által biztosított 5 milliárd forintos keret kimerüléséig tart majd. A támogatást azoknál a mobiltelefon-forgalmazással is foglalkozó cégeknél lehet majd igénybe venni, amelyek döntésük alapján regisztrálni fognak a programba.

A hatóság adatai szerint mintegy 500 ezer készülék lehet érintett, amelyek 3G hálózatot használnak. A támogatás maximálisan 120 ezer forintos 4G vagy 5G-képes telefon megvásárlására használható fel. Minden részletes feltétel a netrefel.hu honlapon található meg. Karas Mónika elmondta, hogy a hatóság köteles figyelni azokra, akiknek a készüléke nem képes a 4G vagy 5G hálózathoz csatlakozni, mivel a 3G küszöbön álló kivezetése miatt elesnek attól, hogy a telefonjukkal mobilinternetezzenek. Úgy vélik, a készülékcsere sokaknak erőn felüli terhet jelentene, erre kínál újszerű, példanélküli megoldást az állami támogatási program.

Dr. Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár szerint az ágazatban rejlő lehetőségek kiaknázásához elengedhetetlenül szükséges a hazai hálózatok folyamatos fejlesztése. Hangsúlyozta, hogy a hálózatot használni kell, de az előfizetők 30 százaléka még nem használja a mobil szélessávot. A készülékcsere-támogatás hozzájárul ahhoz, hogy tovább fejlődjön a hazai hálózatok minősége, és tovább nőjön az internetet használók száma. A készülékcsere-program elsősorban az idősebbek számára nyújt segítséget, megkönnyíti a családjaikkal való kapcsolattartást, ezzel életminőségüket, biztonságérzetüket is javítja.

A bejelentésből az látszik, hogy a hatóság nagyon erőlteti a 3G kivezetését, de ebben a szolgáltatók nem feltétlen értenek egyet. A Vodafone mai közlése szerint a 3G kivezetés módjára és időzítésére vonatkozó döntéseit a piac mindenkori állapotára és az érintett felhasználók igényeire figyelemmel fogja meghozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #13
    Először fedjék le az országot tökéletesen 4G-vel. Szaporítsák az 5G állomásokat.
    Ne zárjanak el a piactól feltörekvő cégeket és vocherként adják a 20e Ft-os támogatást.
    Na bilibe lóg a kezem: Megint valami jó mutyi készül, így juttatva vissza 20e-t haveri alapon meg lekötve még pár ezernyi előfizetőt.

    A 3G kivezetése még egyáltalán nem érett meg; nem tartunk ott, bármennyire is savallják a multik, hogy nem fogy a csoda 5G-s telefonok 100e+ -ért (az olcsóbbja).
    Ezer sebből vérzik ez az erőltetett 3G-s leállítás, de ha a fejébe vette a ner, akkor tűzön vizen, mert csak. (Ne legyen kétsége senkinek, hogy azt a 20 ezrest is lenyelik útközben és nem a "célközönséghez" érkezik meg.
  • lammaer #12
    Mindent kitalálnaka választás megvásárlásra....
  • kvp #11
    Barmi ami 2.5G vagy 3G-s netet tud (a 2G-st mar kivontak par eve). Tehat kvazi barmi amit 2000 ota gyartottak. A 2000 elotti mobilokkal mar most sem lehet netezni, mert a GSM dialup evekkel ezelott megszunt. Viszont barmi ami csomagkapcsolt volt az elmult 21 evben, az mukodik meg. Ezt szuntetnek meg, a 2.5G-s es 3G-s keszulekeket egyszerre kivonva. Csoda lesz ha a 4G-t meg meghagyjak, mert az is a 3G-s infrastrukturat hasznalja. (A korrekt megoldas a tisztan csak 5G-s rendszerre torteno atallas lenne, de azt egyszeruen nem merik meglepni)

    ps: Jelenleg az orszag nagyreszen csak 3G-s lefedettseg van. Ezekben a tersegekben, ahol nem eri meg kiepiteni meg a 4G-t sem, egyszeruen nem lesz terero. Ez lakossagaranyosan persze csak egy kis resz, teruletaranyosan viszont nagy. Meg vannak elszorva 2.5G-s foltok is. Ha leallitjak a 4G alatti szolgaltatasokat, akkor gyakorlatilag mentot sem fognak tudni hivni ezeken a teruleteken.
  • robicarlos6 #10
    Amit bevesznek arra értettem.Hogy ott bármi játszik vagy pár éves droidos csak stb..
  • RJoco #9
    Éljen a környezetvédelem és a chip ellátottság...
  • kvp #8
    Ez nagyon jo, csak eppen egy rakat 3G-s keszulek van es ezeket mind hasznalhatatlanna teszi a 3G kivezetese. (usb-s modemek, riasztok, IoT keszulekek) Ez bizonyos esetekben akar 4-5 keszuleket is jelenthet egy-egy embernel, amibol a telefon csereje az ami valamennyire tamogatott. Ha viszek nekik beagyazott modembol par darabot, akkor vajon kapok helyettuk azonos hardveres es szoftveres interface-u 5G-s beagyazott modemet A valasz termeszetesen az, hogy nem es ezeknel a csere koltsege eleg magas lesz.

    Az, hogy kb. 10 evente minden beagyazott radios technologiat le kell cserelni nagyban megdragitja a hasznalatukat, a hosszu tavo tamogatasukat pedig lehetetlenne teszi.
  • barret #7
    Csak egy tipp: Amik nem fogynak.
  • robicarlos6 #6
    És azt tudja valaki hogy a telenornál zajló vidd be a régi telodat és 20K-t elengedünk egy teló vásárlásból ott milyen telefonok játszanak?

    (Az elmúlt 15 évből van egy pár db és még mind működik...)
  • barret #5
    Nem Te döntöd el,hogy melyik telefonok legyenek a listán! Kétségeid ne legyenek...És majd a kártyás telefonért kaphatsz előfizetésest...Nagy üzlet!
  • morguldae #4
    A 20 ezer forint manapság röhejes összeg!