MTI

Tovább emelkedik a távközlési adó

Varga Mihály adóemeléseket jelentett be, melyek a vállalkozások távközlési adóját is érintik. A felső limit 2500-ról 5000 forintra nő.

Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta, hogy az alacsony infláció csökkenti az előre tervezett állami bevételeket. A nemzetgazdasági miniszter ismertette: a kormány azt javasolja, hogy 6 ezrelékre emelkedjen a jelenlegi 3-ról a pénzügyi tranzakciós illeték a készpénzfelvételnél, és itt eltörölnék a 6 ezer forintos felső korlátot, míg az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedne az illeték, a felső, 6 ezer forintos korlát megtartásával. További intézkedések között sorolta fel a vállalkozások által fizetett távközlési adó mértékének 2 forintról 3 forintra emelését, továbbá az adó 2500 forintos felső limitjének 5 ezerre növelését. A bányajáradék szintén emelkedik 12 százalékról 16 százalékra. A miniszter hangsúlyozta, hogy a távközlési adó emelése nem vonatkozik a magánszemélyekre, csak a cégeket érinti.


A kormány javaslatot tesz arra is, hogy tőkejövedelmekhez hasonlóan az egészségügyi hozzájárulás vonatkozzon a kamatokra is, mértéke 6 százalék lesz. A befolyó pénzből létrehoznak egy beruházási alapot, amelyből a stadion építések, vagy a Kossuth tér átépítése rendezhetők. Varga Mihály elmondta, hogy a kormány 301 milliárd forint bevételt tervezett az idén a tranzakciós illetékből, május végéig azonban csak 52 milliárd forint bevétele volt ebből a költségvetésnek, vagyis az időarányos 42 százalék helyett csak 18 százalék folyt be, ezért kell változtatni most az adó mértékén. Közlése szerint a megemelkedett költségek nem feltétlenül háríthatók tovább.

A reklámadót firtató kérdésre azt mondta: erről ugyan még nem döntött a kormány, de az ebből az idén várható 5-6 milliárd forint bevételt belefoglalják a költségvetési törvény módosításába. A miniszter ismertetése szerint a kormány által hozott új adóintézkedések augusztus elsejétől léphetnek hatályba, amennyiben a parlament elfogadja azokat. A bejelentés után a Magyar Telekom árfolyama 9 forinttal, 2,50 százalékkal 351 forintra esett. A forint szintén gyengült, elveszítette a délelőtti órákban szerzett nyereségét, az euró 291,27 forintig erősödött a forinttal szemben.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház Zrt. makroelemzője szerint a tranzakciós illeték emelése elsősorban a lakosságot érinti, míg a megnövelt távközlési adót a piaci verseny miatt nehezebb áthárítani. A távközlési adó emelését az elemző szerint nem indokolja semmi, mivel az ebből eredetileg idénre várt 44 milliárd forintos bevétel jól tervezhető, fix. A telekomadó emelésének köszönhetően Tóth Gergely szerint további 15-20 milliárd forint folyhat be a büdzsébe 2013-ban. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője ezzel szemben úgy vélte, hogy a távközlési adót ugyancsak a lakosságra háríthatják át a cégek, pedig a telefonálási költségek Európában így is Magyarországon a legmagasabbak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • trogi #64
    Nekem a nyugdíjmegtakarításaimat az idegen szervezetek (mnyp) és az szdsz-mszp hordalékkormányok vették el az infantilis hozzá nem értésükkel.
    Ezekbe a hordalékkormányokba bele tartozik az is, amelynek most döglött meg a volt vezetője.
  • caius marius #63
    A földtörvényes, trafikmutyis, kórházbezáró hatalmak kormánya az milyen? Idegenek ezek mind...
  • Ferrer #62
    Hát persze, de ha a jófiúk, a fideszesek turkálnak mások zsebében vagy a te zsebedben (pl. elveszik a nyugdíj-megtakarításaidat), az teljesen helyénvaló. Érdekes ez a kettős mérce :)
  • jetblack #61
    Kinti magyar vagyok de nem szavazok ra :) mar nincs kire szavazni plusz az ne sirjon aki elozoleg rajuk adta le a voksat. Tudod van aki nem csak azert van itt kint mert ittt fuuuuudekibaszottnagykolbaszolvanakerites :)
  • immovable #60
    Téged sem az eszed fog megölni.
  • trogi #59
    Kevesebb szdsz-t nézz. Vagy fogadd meg feri tanácsát. A magyarok nemzetnek így is úgy is jobb lesz.
  • trogi #58
    Sajnos turkált. Az idegenhatalmak kormánya (1994-98, 2002-10). Ráadásul egész pofátlanul.
  • Vol Jin #57
    Persze-persze, telefonszámláról még nem hallottál. Garantáltan nem te fogod kifizetni, hanem a távközlési cégek. Persze-persze, és aki nem olyan hülye, hogy ezt elhiggye, azt ki kell végezni, és ehhez kellene már egy igazi Pinochet.
  • Ferrer #56
    Magyar céget nem érint, és? Te hogy fogadnád, ha más a saját zsebedben kezdene turkálni? Itt egy elvről van szó. Mellesleg a magyar embereket fogja érinteni.
  • Ferrer #55
    A cím megtévesztő, mert a magyar tévéken lévő híradók nem igazi híradók, hanem a nézők igényeiből (sajnos ez a helyzet) összerakott magazinok. Hisz hol érdekli a magyar nézőt, hogy milyen válságok folynak a közel-keleten, vagy mi történik a G20-as megbeszélésen, a magyar nézőnek vér, sárdobálás és napi Orbán kell.