Berta Sándor

Nem dohányoznak, ezért hatékonyabbak a robotok?

Érdekes álláspontot képvisel a gépek kontra emberek kérdésben az Alibaba.

A kínai internetes kereskedelmi konszern intenzíven foglalkozik a szállítórobotok fejlesztésével és meg is indokolta, hogy miért döntött bevezetésük mellett. Az Alibaba a közeljövőben ezer szállítórobotot fog alkalmazni számos tesztterületen, köztük egyetemi campusokon is. A négy kerékkel ellátott, önállóan közlekedő járművek arról gondoskodnak majd, hogy az úgynevezett utolsó mérföldön - azaz a fogyasztó ajtajáig - a csomagok rendben, lehetőleg gyorsan és pontosan megérkezzenek a címzettekhez. A megoldás előnye az lesz, hogy az emberi futárokkal szemben, a robotok figyelmét semmi felesleges dolog sem fogja elvonni. Így többek között nem kell vécé- vagy cigiszünetet tartaniuk.


A The Register rámutatott, hogy több mint 300 millió kínai személy dohányzik, a többségük férfi. A dohányzás mellett további kockázatot jelent az egyre nagyobb mértékű öregedés is, ebben jelenthet komoly segítséget az automatizálás.

Az alkalmazott gép neve Xiaomanlv, amely annyit jelent, hogy "kis csacsi". Az új modellek az automatizáltsági skála négyes szintjén vannak, amelynek köszönhetően emberi irányítás nélkül tudják elvégezni a feladatukat. Naponta akár 500 csomagot is képesek felvenni a raktárakban és eljuttatni azokat a célszemélyeknek akár járdákon vagy kerékpárutakon közlekedve. Ráadásul eközben viszonylag nagy pontossággal előre tudják jelezni a gyalogosok és a kerékpárosok mozgását is, ezáltal elkerülhetők az ütközések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #5
    Én ugyan nem dohányzok mert a dohányzás ostobaság. Értelmes ember nem mérgezi magát füsttel. És persze ott van még az is hogy nem kell a robotoknak kaja sem mindennap. Sok tényező van ami miatt hatékonyabbak a robotok. Eleve egy konkrét feladatra vannak tervezve amit akár non stop is képesek meg állás nélkül végezni. Az ember nem képes erre folyamatosan de a robot igen.

    Nagyon jó Magyar fejlesztések is vannak robotok terén arról is érdemes lenne cikket írni.
  • mumoka 2012 #4
    a robotok részére is kell elektromos cigit fejleszteni mert az még nincs.
  • caprine #3
    Nem értitek a dolgot. Ha jön majd valami ütös vész (persze véletlenül), nem ilyen gagyi mint ez a felfujt covid, hanem olyan ami ellen nem lesz ellenszer, illetve lesz de csak az elitnek és belehall min 500 millió ember, akkor a gazdaság nem térdel le, mivel ott lesznek a robotok. Ez csak idő kérdése, Bill Gates számtalanszor kijelentette, hogy ők 1 milliárd emberben gondolkodnak, mármint hogy ennyi maradna a földön.
  • zola2000 #2
    Egyszerű, bevezetik az alapjövedelmet, aztán ma már egyre többen élnek meg olyan dolgokból mint hogy streamelnek játékokat a Twitchen (Kínában bilibilin), ha jól néznek ki mutogatják magukat az onlyfanson ha nem annyira akkor vTuberek lesznek, esetleg influenszerkednek, összeütnek valamit rpg makerben és árulják steamen / ami a steamnek nem fér bele azt DLsiteon ... Az ilyen szakmák egyre jobban jönnek fel.
  • wraithLord #1
    Ki gondolta volna, hogy a robotok semmi mást nem csinálnak/nem akarnak csinálni, csak amire be vannak programozva...

    Csak hát Kínában majdnem másfél milliárdan élnek. Ha elkezdenek minden területen robotizálni, akkor ezek az emberek mit fognak csinálni?
    Nem elsősorban megélhetésre gondolok, mert nyilván valamit, mivel az embereket le kell kötni valamivel... De akkor még nagyobb lesz a túltermelés?