Gyurkity Péter

5 nanométeren jön a GeForce RTX 40

Az nVidia következő generációja nagy ugrást hozhat magával.

A GeForce-kártyák gyártója az utóbbi hetekben lefelé bővítette jelenlegi generációját, példájukat nem sokkal később az AMD is követte. Ők nagy ugrást szeretnének elérni, ez pedig a jelek szerint az nVidia berkein belül is komoly célként merült fel, bár sok függ a rivális következő megoldásának erejétől.

Az elmúlt néhány napban több értesülés is felbukkant a Twitter oldalán, először a soron következő generáció megjelenésével, annak gyártástechnológiájával, majd pedig az egyéb hardveres részleteivel kapcsolatban. Eszerint a GeForce RTX 40-sorozat várhatóan (egy brit matematikus után) a Lovelace kódnévre hallgat majd, ezt kifejezetten a játékok megfelelő futtatására szánják, ami azt is jelenti, hogy a teljesítmény jelentős megugrására számíthatunk. Ezt többek között egy friss gyártástechnológia, a TSMC 5 nanométeres megoldásának alkalmazása révén valósítanák meg, bár azt jelen pillanatban még nem tudni, hogy ez az N5 vagy az N5P lesz majd.

Tekintettel arra, hogy még picit messze vagyunk az új generáció megjelenésétől, a kép nem teljesen tiszta, a hardveres részletekkel kapcsolatban egyelőre korai találgatások bukkantak csak fel a világhálón. A második bejegyzésben azonban már szó esik a technikai jellemzők egy részéről, eszerint a streaming multiprocesszorok száma 82-ről egészen 144-re ugrana, ez összesen több mint 18 ezer CUDA-mag alkalmazását jelentené, legalábbis az abszolút csúcskategóriás példány esetében, miközben az RTX 3090 típusnál ez a szám jelenleg 10496. Nyilvánvaló, hogy amennyiben valóban ilyen komoly mértékben növelnék az egységek számát, a teljesítmény is alaposan megugrana, de a GDDR6X-memória, valamint az órajel megemelése is fontos előrelépést nyújt majd.

Az nVidia következő generációja várhatóan 2022 során jelenik majd meg, könnyen lehet, hogy csak a jövő év második felében kerítenek sort erre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #15
    Van valami kínataiwani OEM gyár ahol ezeket a 17"-eseket összerakják 20+ brandnek. Simán lenyomták velük a desktopokat.
  • Sir Cryalot #14
    Simán igaz amit kvp ír. Legutóbbi 17"-es széria már kiforrott cucc. Még olcsóbb is volt mint az asztaliak , usa-ban meg főleg.
  • MerlinW #13
    Ez netto hülyeség. Sőt, minden pont fordítva van.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.08.21. 19:20:01
  • zola2000 #12
    Annyira nem, a tömeggyártás miatt régebben egy androidos tablet kb egy árban volt a hasonló hardveres telefonokkal, de manapság: egy xiaomi redmi9 kb 50ezer forint, míg legalább olyan erős SOCal (amik 180ezer pontot érnek el AnTuTuban) szerelt android tabletek 90ezertől vannak, mert kisebb lett a piacuk.

    De mondok jobb példát: androidos HDMIs tv okosítók/mikro pck sem olcsóbbak hiába nem kell beléjük akkumulátor/kijelző mégsem.

    A kulcsszó itt: "economy of scale"
  • bdzsana #11
    Hát nekünk annyi örömünk maradt ebben, hogy majd gyönyörködhetünk a teszteredményekben. De lehet lassan az is fizetős lesz.
  • Gabbbbbbbbbbbb #10
    Hülyeségeket írsz. Az a laptop, amin játszani is lehet MINDIG sokkal drágább lesz, mint egy gamer PC, ebből kifolyólag sokan játszanak normális asztali gépen és ez így is fog maradni az előre látható jövőben.

    Sőt szerintem rövidtávon nagyobb esély van arra, hogy a táblagépek megöljék a laptop piacot, minthogy a laptopok megöljék az asztali PC-k piacát.
  • kvp #9
    Nagyon kicsi az igeny a jatekos pc-kre az eladott konzolok szamahoz kepest. A legtobb desktop pc-n jatszo ember irodai pc-t hasznal, ahol a 3d teljesitmeny csak az os minimum kovetelmenyek teljesitese miatt van.

    Ahogy a telefonok piaca tulnott a pc-ken, ugy a laptop-ok piaca is tulnott a desktop-okon. Mindkettore jellemzo az integralt kivitel, tehat ha ma valaki pc-n jatszani fog, azt jo esellyel egy laptop-on fogja, mert ezekbol adnak el tobbet mint hazilag epitett desktop-bol. Ahogy tomeggyartott autobol is tobb van, mint hazilag epitett kit car-bol.

    A fentiek miatt aki maga akar epiteni valamit, az draga lesz. Vagy megvesszuk a tomeggyartott konzolt vagy laptop-ot vagy iszonyat penzekert epitunk valami egyedit. Ezt persze munkaallomas celjara meg tudjak engedni maguknak a nagy cegek, de egy atlagos maganember kevesbe.

    A hazilag epitett jatekos pc-k piace az gyakorlatilag megszunt minden mashoz kepest, igy nem eri meg tomeggyartani ra semmit, ami kis szeriakat es magas arakat jelent, ugyanis gyakorlatilag a legtobb sajat pc-t epito jatekos munkaallomas vagy szerver (=banyasz) hardvert hasznal jatekra.

    ps: A midrange cuccok megszunese pedig arra vezetheto vissza, hogy ha a gyartok tetszoleges mennyisegben el tudjak adni a dragabb high end cuccokat, akkor nem fognak csak azert olcsobbat gyartani, hogy olcsobb legyen. A kapitalizmus torvenyei miatt minden termelokapacitassal a legdragabb termekekre alltak at, mivel azokon van a legtobb haszon es meg igy is hiany van beloluk a piacon.
  • repvez #8
    pontosan, a bányászat elött minidg ugy volt, hogy ugyan azon az árakon jöttek ki az uj kártyák és nyomták lefelé az elözö generácio árait.
    És természetesen a rgebbi csucs kártya teljesitményét az uj középkategória sokszor hozta .
    Most ennek vége, az uj kártyák drágábban jönnek ki és még a régebbiek is drágulnak mint amikor megjelent.

    Az meg megint nem a "nép" nek kedvez, hogy régeben mindennel egyutt egy konfig 250-300k-bol kijött amivel az uj játékok 1080p-ben full grafikán mentek.
    Most VGA-nélkül ennyi és a VGA még 2x-3x ennyi csak maga.

    És már nem tud az ember egy lyan konfigot összeállitani ahol a CPU és a VGA passzol .Mert vagy lesz egy jó CPU de akor már csak egy alap VGA
    vagy egy IGP/APU marad csak, vagy lesz egy alap CPU és egy erősebb VGA.
  • t_robert #7
    Ebben tökéletesen egyet értünk. Egyszerűen hiányoznak a kinálatból a reális árú átlag kártyák . Nevezzük "népkártyának".
    Ilyenek voltak a GTX 750/750 TI, GTX 1050/1050 TI, GTX 1060, GTX 1660/1600 S/1660 TI . Vagyis az a szint, amit egy átlag ember még szivesen megvett a 60-110 ezer körüli áron és betett egy közepes teljesítményű játékra is szánt gépe, hogy FHD-ban egy kellemeset játszon és nem akart 4K felbontást ultra beállítással és minden féle sugárzó izével(RT). :) Ez volt az a szint amit 180-250 dollár körül mértek. De ugyan ilyen kártya volt mondjuk az RX 560/570/580-as is. NÉPKÁRTYA.
    Nem csak a járvány a gond, hanem már a gyártok ajánlott ára is el van szállva a picsába. Az RTX 3060 vagy a RX 6600 ára is valahol a 370 dollár körül indul. ajánlott árban. Nagyjából 100-150 dollárral drágábban, mint a legtöbb vevő szívesen és reálisan megvenné. Értelmes ember nem igazán akar fél-egy milliót adni csak egy grafikai kártyáért, mert ki nem szarja le annyira a játékot. AZ a szint amiból össze lehetne rakni egy kellemes 800-1200 dollár körül számítógépet pár évre. Akkor már vesz inkább három darab konzolt....
  • KisKZ #6
    Én azért örülnék neki a live simulation és a generativ tervezés közben. ;)
    Egy több száz tételes bazi nagy összeállítást is könnyebben kezelnék.


    Utoljára szerkesztette: KisKZ, 2021.08.02. 10:59:58