Gyurkity Péter

nVidia: nem szándékos a készlethiány

Az eBay oldalán viszont botháború alakul a skalpolók és a vásárlók között.

Az új konzolok és grafikus kártyák megjelenésével kapcsolatban univerzális jelenségként figyelhettük meg a készlethiány gyors kialakulását, valamint az ennek következtében keletkező feszültséget, legalábbis a vásárlók körében. Felmerült a szándékosság, viszont az nVidia most tagadja, hogy erről lenne szó, miközben az eladók és a vevők között valóságos háború formálódik.

A gyártó november legvégén vett részt egy technológiai konferencián, ennek során pedig saját ismertetővel igyekeztek leírni a terveket, az aktuális helyzetet, valamint ez utóbbi kialakulásának okait. A cég pénzügyi igazgatója kiemelte, hogy valóban rendkívül erős keresletet látnak a piacon, eközben viszont a beszállítói oldalon további nehézségek mutatkoznak, vagyis (szerintük) valójában egyszerűen arról van szó, hogy nem áll rendelkezésre elegendő számú chip, bár ehhez hozzátette, hogy nem pusztán az ostyák és a szilícium kapcsán tapasztalnak hiányt, hanem bizonyos további komponenseknél is. A helyzet az év végéig biztosan nem javul majd, mi több, a gondok 2021 elején is velünk maradnak.

A Reddit oldalán ezzel egy időben egy igencsak érdekes, szarkazmussal erősen átitatott bejegyzést tettek közzé az egyik méretes közösség vezetői, amit egyrészt a tartalom, másrészt pedig a mintegy 700 ezer regisztrált tag miatt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ebben kifejtik, hogy ők egyáltalán nem támogatják a hamis felhasználói fiókok létrehozását, majd pedig a skalpolók botokkal való beazonosítását és elkerülését az eBay rendszerében, viszont közzéteszik az ehhez szükséges eszközöket és szoftvert, amivel a vásárlók viszonylag könnyedén rájöhetnek arra, hogy mely eladók próbálnak hasznot húzni a vevők türelmetlenségéből vagy éppen figyelmetlenségéből.

Az álfiókok, VPN, illetve további eszközök alkalmazása tehát mindkét oldalon egyre nagyobb gyakorisággal jelenik meg, ami a készlethiány nagyon érdekes következménye, így ezt érdemes lesz a továbbiakban is figyelemmel követni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #18
    "Gyárts mindig eggyel kevesebb autót mint amennyire szükség van"
    - Enzo Ferrari
  • Atisz #14
    Kimaxolják az emelt árból származó extraprofitot (a Cyberpunk 2077 mellé) mielőtt megjelennek az olcsóbb RTX kártyák.Teljesen érthető, nem ez a legnagyobb hazugság ami az emberiséget éri a nagyvállalatok részéről.
  • Sir Cryalot #13
    "az nvidia szerintem szívesebben ömlesztené a kártyákat a piacra"

    igen, quadrot , vagy quadroval árparitásban a geforceot, de most valószínűleg quadro helyett vesz sok renderes rtxet , meg a tardok.
  • csigafi #12
    Az ebay.on nagyon oda kell figyelni annak ellenére is hogy valamelyest szűrik a kereskedőket. 700 ezer nem sok világi viszonylatban figyelembe véve az egész világot. Inkább az nagyon is kevés.
  • hunbalee #11
    Arra leszek kíváncsi majd ha lesznek VGA-k mi lesz a valós áruk?
    Mert vicces hogy ahol esetleg elcsipni pl 3060ti-t kb 6800-as amd áron adják...(Ami ugye reggelire megeszi) de hát amazt se kapni..
  • Magnum PI #10
    Nagyon durva ez. Itt Magyarországon is ahol 300k egy középkategóriás 3070, sorokban állnak az emberek érte. 2017-ben még a flagship került ennyibe. Most a flag ship 1M+. Szóval nem az van mint régebben, hogy fejlődik a technológia és ugyanazért a pénzért egyre több teljesítményt kapsz. Hanem ma már ha gyorsabb akkor drágább is.

    A PS5-öt még megértem mert ez feleannyiba kerül és komplett gépet kapsz és sok új tartalomhoz férsz majd hozzá. De az, hogy az emberek meg vannak őrülve, hogy nem tudnak megvenni egy 1000 dolláros kártyát már az első hetekben amivel kicsit gyorsabban futnak a majd a játékok nevetséges.

    Az a baj hogy ez norma lett. Az embereknek természetes, hogy ennyibe kerülnek és kész. Mint ahogy a 300-400 ezer forintos telefonok is. De ez nem a cégek hibája, ők csak élnek a kereslettel. A fogyasztók veszítették el az eszüket kicsit.
    Utoljára szerkesztette: Magnum PI, 2020.12.08. 10:21:36
  • Scooter #9
    Jah, dehogynem az. Még azt is el tudom képzelni, hogy álnéven az Nvidia emberei vásárolják fel, és dobják fel a netre 2-3x-os áron. Milyen jó, hogy nem halasztottam erre az évre a bővítést. Úgyse kaptam volna 3080-at, vagy csak a 2080-as 2-3x-osáért.
  • lammaer #8
    Sok hülye konzumidióta... tényleg eljutottunk oda hogy emberek idegesek lesznek mert a megjelenéskor nem tudnak megvenni egy eszközt... :)
  • Palinko #7
    1000-rel ne számolj mert gondolom nem 3090-eket vettek amiket ekkora rendelés esetén le lehetne alkudni 1000$-ra, ár értékből fogyasztásból 3080-al jobban kijönnek, 700$-os árat meg szerintem letornászták, csak nem tudom meddig. 500$-ra nem túl vad elképzelés igaz? Pláne hogy kínai gyártók felénk nem ismert és olcsóbb tipusait vehették, lehet még alacsonyabbra. Szóval 300-400 ezer, de talán fél millió GPU chip nem jutott el a játékosokhoz.
  • Palinko #6
    Jah, mert ha leírjuk a papírra akkor az úgy is lesz? :D Az egész láncban amiből nem csak a bérgyártók állnak akik emígy is eléggé automatizáltak, hanem a bányásztól kezdve bonyolult összefonódásokkal mindenki az nem számít? A szállításról nem is beszélve, tavaly ilyenkor 10 nap alatt megkaptam egy csomagot Hong Kongból, elég nagyot, most meg várok már lassan két hónapja egy levélre és ez csak növekedni fog, ennyit lassult a szállítás.