Berta Sándor

"Harmadik szem" jöhet a mobil­függőknek

Egy új fejlesztés figyelmeztetheti az utcai veszélyekre a készülékükbe túlzottan belefeledkező személyeket.

A 28 éves dél-koreai Paeng Min-wook a művészeti projektnek szánt találmányával szeretné megakadályozni a gyalogos közlekedésben a balesetek bekövetkezését. Egyre többen vannak ugyanis azok, akik annyira függők lettek a mobil- vagy az okostelefonjuktól, hogy úgy közlekednek a városokban és a járművekben, hogy szinte egyetlen másodpercre sem pillantanak fel az eszközök képernyőjéről. Sokszor előfordul, hogy ezek az emberek nekimennek a falnak, egy oszlopnak vagy akár egy másik járókelőnek.

Paeng Min-wook ipari tervező és a Royal College of Art hallgatója, s úgy akarja megoldani ezt a problémát, hogy egy harmadik szemet tervezett a mobilfüggőknek, akiket ő csak úgy nevez: "okostelefon-zombik". A fiatal szakember úgy érvelt a Reuters hírügynökségnek, hogy miután a felhasználók nem tudják levenni a szemeiket az okostelefonjaikról, ezért a jövőben szükség lesz egy harmadik szemre. Reménye szerint a találmány abszurditása a kérdésre irányíthatja a figyelmet.


A találmány úgy működik, hogy amint valaki lepillant a készüléke képernyőjére, automatikusan megnyílik az átlátszó és a fényt átengedő harmadik szem. Amennyiben pedig valakihez egy méternél közelebbre kerül egy akadály, akkor a mesterséges szem akusztikus riadójelet ad ki. A harmadik szem többek között giroszkópot és az akadályokat érzékelő, illetve azok távolságát kiszámító ultrahang-szenzort tartalmaz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #6
    Sajnos kihaltak a kardfoguak, de megerne klonozni oket, es rauszitani az idiota mobilzombikra.
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    Te se gondolod komolyan, hogy majd elegen meghalnak, hogy ne kelljen legalabb 10000 ev ezen evolucios hatas erzodesehez. Szerintem kreszbe kellene olyan szabalyt rakni, hogy kozteruleten csak egy helyben allva lehet telefon kijelzojet bamulni, egy ket 100000Ft-os buntetes kiosztasa azonnal megoldana a problemat.
  • muszalaslorinc #4
    +1
  • muszalaslorinc #3
    Segitsunk technikaval a kreteneknek.
    Regen az ilyen ertelmifogyatekosoakt megette a kardfogu tigris hiaba mondtak neki ne menj arra baszod.
    Most tulelik es szaporodnak.
    Ezert egyre tobb az idiota eletkeptelen barom..
  • Macropus Rufus #2
    biztos, hogy bele kell szólnunk az evolúcióba? A természetes szelekció egy jó dolog, nem kellene beleszólni ilyen hülyeségekkel mint ez a fejre szerelt kamera-radar kombó.
  • kvp #1
    Otletes, de az ultrahangos szenzor a kulonbozo jardahibakban es peremekben valo orraeses (es igy a jarmuvek ala eses) ellen nem ved. Ha nagylatoszogu sztereokamerakat hasznalna, akkor ezeket az eseteket is kezelni lehetne.

    ps: Persze az idealis megoldas a mobilfuggoknek a gyaloglas megszuntese lenne (nem, nem a leszokas...), lasd a WALL-E fele lebego szekes megoldast.