Gyurkity Péter

Jön a Noctua méretes passzív hűtése

A prototípus után hamarosan bemutatkozik a végleges változat.

A Noctua elsősorban a profi hűtések iránt érdeklődő felhasználók körében számít ismert névnek, a cég az elmúlt években számos olyan megoldást mutatott be, amelyek kifejezetten a halk működést és a nagyobb hatékonyságot igyekeztek ötvözni. Most a teljesen passzív változat van érkezőben, ennek megjelenése rövid időn belül megvalósul.

A gyártó eredetileg még 2019-ben, a Computex alatt, mutatta be érdekes fejlesztését, amely első látásra igencsak méretesnek tűnik, ez a benyomásunk pedig hosszabb vizsgálódás után sem változik. A hatalmas torony 6 hőcsövet kombinál az optimális hőleadást lehetővé tévő nagy tömeggel, amire leginkább azért van szükség, mert ezzel legfeljebb 120 wattos processzorokat is teljesen passzív módon lehet hűteni, míg a 180 wattos (TDP) példányoknál halk ventilátorok bevonásával valósítható meg ugyanez. A hivatalos árat és a várható megjelenés dátumát ugyan egyelőre nem ismerjük, a cég részéről viszont egy rövid Twitter-bejegyzésben most elárulták, hogy hamarosan érkeznek az első darabok, vagyis a debütálás már nincs messze.

Az a korábbiakban szintén kiderült, hogy a mérnökök számára komoly fejtörést okozott a kialakítás, valamint a méret, ez ugyanis a mai chipek nagy étvágya (és a megtermelt hő jelentős mennyisége) miatt hatékonyabb formát igényelt. Ez utóbbi már a gyártástechnológia kapcsán is változtatásokat követelt meg, így nem véletlen, hogy meglehetősen hosszú ideig (tulajdonképpen 2 évig) tesztelték a prototípust, míg eljutottak a végleges változatig. A menetrend alapján a második negyedévben várható a piaci megjelenés, jelenleg mindössze annyit árultak el, hogy nagyon büszkék a kialakításra, reményeik szerint pedig a vásárlók is hasonlóan éreznek majd, amint kezükbe veszik a méretes példányokat.

Ahogy említettük, a teljesen passzív megoldás a második negyedévben érkezik, az árat valószínűleg ekkor ismerjük majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #8
    Leveszed az oldallapot, vagy anelkuli "hazba" szereled a gepet.
  • CairoJack #7
    Azért vélhetően ez a hűtő nem gamer gépbe készül, onnantól meg az van, hogy sok mai gépben nincs is VGA, csak APU.
  • CairoJack #6
    Ezekkel nekem mindig az a bajom, hogy "jól szellőző" házba ajánlják. Ahhoz kell mondjuk 3-6 venti. Egy jó aktív CPU hűtő mellé meg bőven elég egy ház venti és csá. 2 venti halkabb, és kevesebbet fogyaszt, mint 3-6, és élek a feltételezéssel, hogy a CPU-t is hidegebben tartja.
  • Kissssss0 #5
    ejj még a végén visszatér a fekvő gépházak kora :DD
  • cateran #4
    Hat....pontosan milyen korulmenyek kozt lehet ez szukseges? Eleve milyen haz kellhet ehhez? Vagy milyen alaplapkiepites, hogy ne akadjon semmilyen foglalattal? (es az abba kerulendo eszkozzel) Meg milyen sulya lehet? (ahogy az 1. kommentben is emlitik)
  • flashpointer2 #3
    Sok ertelme van ha ha a VGA-hoz kepest harmadannyit fogyaszto CPU-re ilyen hutot terveznek es ott van mellette a videokari stock hutovel, meg a legjobb hutessel szereltek is hangosabbak mint egy kozepes CPU huto...
  • kjhun #2
    Na, ez is egy jó kérdés, ami felmerül egy laikusban elsőre, a kép láttán. Ja, én meg 7 csövet látok, a szemem káprázik?
  • noland #1
    Én ezt nem értem. Egy ilyen hűtőnek olyan súlya van, mint egy kisebb hajóballaszt. Hogyhogy nem tépi ki egyből az alaplapot, processzort?