Berta Sándor

Vízhűtés már számítógépközpontoknak is

Az IBM sorozatgyártásban elkészíthető vízhűtést tervezett a számítógépközpontok és a szervertermek számára. A folyadékkal csak a működés közben termelődő hőt vezetik el, és nem a "forrófejű" alkatrészeket hűtik le.

A különleges hűtési megoldások, köztük a vízhűtés napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend - de már közel sem csak a magánfelhasználók körében. Az IBM szakemberei úgy vélik, az ötlet minimum megfontolandó a szervertermek esetében is. Az ötlet persze önmagában nem új, a vízhűtést ma már számos helyen alkalmazzák, illetve gondolnak a felhasználására.


eServer Cluster 1350
Korábban például az Egyesült Államok Nemzeti Légi és Űrhajózási Hivatala, a NASA Columbia nevű szuperszámítógépét is kombinált levegő- és vízhűtéssel tartják hűvösen. Mint azt azonban Walt Brooks, a Columbiát elügyelő szakember elmondta, ez a rendszer házi készítésű. Az IBM Cool-Blue nevű rendszere eltér a Columbia esetében alkalmazott eszköztől.

A meglévő szerverrackek esetében a hátsó részt kicserélik. Itt kap helyet a meleg levegő hőmérsékletének kiegyenlítését szolgáló Heat eXchanger nevű rendszer. A meleg levegőt vízzel hűtik le, majd ezt a vizet a klímaberendezésekbe szállítják tovább. Az IBM szerint ezzel a módszerrel a szervereket érő hő 55 százalékkal csökkenthető, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a klímaberendezéseken is lehet spórolni és ez akár 15 százalékos árammegtakarítást is jelenthet. Annak ellenére igaz ez, hogy a hűtéshez használt és ezért később felmelegedő vizet újra le kell hűteni.

Az IBM tájékoztatása szerint az európai HypoVereinsbank volt az első olyan cég a világon, amelyik megrendelte a Cool-Blue rendszert. A módszer hátránya, hogy egyelőre csak az IBM eServer Cluster 1350 típusú szerverekhez érhető el és csak meglehetősen borsos áron, 4299 dollárért kapható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hege15 #8
    Erre még csak most jöttek rá ?
  • Taxy01 #7
    Azért ez egy kicsit más kategória, mint amikor a júzer otthon vízhűtést barkácsol magának, és a kinézet sem sokat számít. Jó az ötlet. El tudom képzelni, hogy 30 db 1U magas server egymáson mekkora hőt termel. Az lesz az áttörés, ha megjelennek az univerzális szekrények vízhűtéssel.
  • Hegyikecske #6
    Hmm a vízhűtésbe pont az a poén h ha kivágod a ház oldalát akkor is szebb... Az autóknál levegőhűtésre lehet átállni itt meg vízhűtésre? el kéne dönteni már. Na meg ha vki nem figyel oda h hova ragasztja a hűtéshez szükséges részeket, akkor volt gép nincs gép, szal vhogy a víz és elektronika távol áll egymástól sztem :)
  • Omegared #5
    Azt nem hiszem :D Ültem T72-ben menet közben :D
    Még annál hangosabbat nem hallottam :D
  • BlackRose #4
    szuper... akkor ugrani fog a kereslet a vizvezetékszerelők iránt "Plumbers Wanted..." :) na de ez semmi különös, volt alkalmam két különböző Datacenterben megfordulnom (semmi extra, XEON Rack Serverek - néhányszáz) és szerintem tényleg szükség lenne a vízhűtésre, mert olyan a zaj mint egy gépházban... pedig ezek a Datacenterek nem valami ócska fajták voltak, a lehető legmagasabb szabványok szerint készűltek, és mégis kb. mint amikor 5-6 orosz tank megy ide oda a szobádban :)
  • Wilddog #3
    "akár 15 százalékos árammegtakarítás" - itthon összeépítem a számítógépek hűtését a klímaberendezéssel.
  • BiroAndras #2
    Nekem rémlik valami olyasmi, hogy annakidején a Cray gépeket is folyadékkal hűtötték. Vagy az csak optikai tunning volt ?
  • FTeR #1
    folyadék hűtés a hivatalos megnevezés, de mindenki vízhűtésnek hívja. a gond, csak az, h az egésznek nem sok köze van a vízhez :)