Franczy

Duálprocesszoros DDR-es Athlon konfiguráció

Az eddigiekben, ha duálprocesszoros személyi számítógépekről esett szó, akkor - teljesen jogosan - mindannyiunknak a különböző Intel processzorok és Intel chipsetek jutottak eszünkbe. Mostantól azonban változhat a helyzet, hiszen az Intel legnagyobb konkurense, az AMD válaszul piacra dobta a 760MP típusjelzésű chipsetet. A héten New Yorkban megrendezett LinuxWorld kiállítás keretein belül pedig már megjelentek az első ilyen hardverre épülő teszt konfigurációk is, így most egy AMD 760MP típusú chipsetre épülő, teszt verziójú Tyan alaplapról és annak teljesítményéről olvashattok röviden.

Az említett rendszert a LinuxWorld kiállítás keretein belül a MandrakeSoft cég standján állították ki, rajta pedig egy kis tábla díszelgett, mely tudatta a kiállítás látogatóival, hogy ez a "Világ legelső duál DDR-es Athlon konfigurációja". Fontos tudni, hogy a gépben úgymond egy pre-alaplap és egy pre-chipset kapott helyet, így a végleges termékek esetleg más eredményeket is produkálhatnak majd.

A tesztgépben két darab 1.2 GHz-es frekvencián üzemelő AMD Athlon processzor volt, és a kiállítók szerint a CPU-k teljesen hétköznapi, tehát nem módosított termékek voltak. Mindkét proci 266 MHz-es rendszerbuszt használt, az alaplapban pedig 256 MB PC2100-as DDR SDRAM memória kapott még helyet. A Tyan alaplapra épülő rendszeren Mandrake Linux 7.2-es operációs rendszer futott, 2.4-es (2.4.0ac12) kernellel.

A kiállításon sebességteszt gyanánt csak a kernelfordítás jöhetett szóba, de azt hiszem ebből is elég jól lemérhető a rendszer teljesítménye. Először a 2.4.0ac12-es kernelt fordították le úgy, hogy csak egy processzort használtak, és minden beállítás "default"-on volt. Habár az egyprocesszoros rendszer nyújtotta 4 perc 51 másodperces eredmény is nagyon jónak számított, természetesen mindenki a duálprocesszoros teljesítményre volt kíváncsi. Amikor már mindkét processzor üzembe volt helyezve, és lefutatták ugyanazt a "tesztet", mindenki meglepődött, hiszen a kereken 2 perces fordítási idő 142 százalékkal nagyobb teljesítményt jelentett. Ez a teszt bemutatta, hogy egy duálprocesszoros rendszer nem csak maximum 100 százalékkal lehet gyorsabb egy hasonló egyprocesszoros konfignál.

A nagyon meggyőző duálprocesszoros teszteredmény bebizonyította, hogy az AMD-nek van még mit keresnie a duálprocesszoros x86-os piaci szegmensben, és mivel az AMD Athlon procik manapság már nagyon kedvező áron kaphatóak, relatíve kis összegekért óriási számítási teljesítményű számítógépekhez juthatunk általuk a közeljövőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #6
    PERSZE A LINUX MULTITASKING, ÉS AZ ÚLY FELADAT BETÖLTÉSE IS IDŐT VESZ IGÉNYBE(bocsi a capslockért, és persze még ez az idő is kevesebb, mint a winsuxxé), és ha 2 proci van gyors L1/L2 cachevel, akkor ebbe 2*annyi minden fér bele, mert a linux 1 processzt 1 processzoron végez(hacsak ninccs ezzel ellenkező utasítása), szal kevesebbminden kell a cachekbe, kevesebb feladatváltás(mer akár teccik akár nem ha csak fordt akkor is magy vagy 200 processz 1szerre)

    szerintem Lképzelhető ez a sebesség, de windows alatt nme biztos, hogy lesz ilyen gyors, de lehet:)
  • ixyon #2
    sajna ez az első. de ezt a 142%ot elgondolkodtatónak tartom, mert ennyire nem lehet kihasználni a duálprocit... érdekelnének más tesztek is, mert ez engem(1 amd fant) mem győzött meg. ha valki talál valami más tesztet a nete, az legyen szíves megírni nekem(vagy ide) köszi!
  • Coine #1
    "Ez a teszt bemutatta, hogy egy duálprocesszoros rendszer nem csak maximum 100 százalékkal lehet gyorsabb egy hasonló egyprocesszoros konfignál."
    Ez csak azoknál a teszteknél igaz ahol a szoftver kihasználja a dual prockót. Az AMD csak most jelent meg dual chipsettel, vagy már a VIA készített dual ATHLON chipsetet???