Lionel

Intel szerververek: 1 GHz-es álomhatár

Az Intel elérte a legnagyobb teljesítményű, elsősorban szerverekbe készülő Xeon processzorainál is az 1 GHz-s sebességet. A cég szerdán jelenti be az új terméket az Intel Fejlesztői Fórumon.

Mivel a számítógépek tényleges teljesítménye sokban függ a memóriától, illetve a többi hardver képességétől, az 1 GHz elérése inkább pszichológiai határ, és nem szól gyakorlati indok a megvásárlása mellett. Ennek ellenére ez is egy mérföldkő, s azt mutatja, hogy az Intel hajlandó a szűk körben elterjedt technológiákba is invesztálni. Xeon processzorokkal magas áruk miatt csak kevesen rendelkeznek.

A Xeon CPU-kat elsősorban szerverekben alkalmazzák, illetve olyan asztali számítógépekben, ahol a teljesítmény nagyon fontos (tervezők, grafikusok gépeiben). Az 1 GHz-s Xeon 256K másodlagos előtárral (cache) rendelkezik, és beépíthetők kétprocesszoros rendszerekbe is.

Tom Garrison, a termékmenedzsment vezetője kihangsúlyozta, hogy "ez az első 1 GHz-s duál-processzor a piacon".

Az új termék ára 719 dollár. A még drágább Xeon központi egységek 2MB előtárral kerülnek kiszerelésre, és akár négyprocesszoros rendszerekbe is beépíthetők.

A Xeon termékek abban különböznek a hagyományos Pentium alapú rendszerektől, hogy a gyártásnál sokkal körültekintőbben járnak el, ezért lassabban készülnek el. A másik nagy különbség, hogy a processzorok hőmérsékletét pontosan figyelemmel kísérhetjük, s ha az a kritikus szint fölé emelkedik több ventilátort kapcsol be az automatika.

A Xeon következő generációját már Foster néven hozzák forgalomba jövőre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!