Mortimer

A világ legkisebb és legolcsóbb szervere

A NetMedia bemutatta a világ legkisebb működő Ethernet webszerverét.

A 2,8 x 2,2 centiméteres eszköz mindössze öt voltot igényel a működéséhez. Természetesen tartalmaz egy Ethernet csatlakozót, és az ígéretekhez hűen megállja a helyét egy önálló webszerverként. Ez még nem minden!

A kis plug-and-play szerver ára mindössze 39 dollár, amiből még kedvezményeket is kaphatunk! Ha 100 darabot vásárlunk, már csak 30 dollárt kell fizetnünk értük példányonként, ha 100,000 darab kell, akkor az ár 20 dollárra süllyed. Azoknak, akik nagyban szeretnének vásárolni, a cég az extra kedvezményt ajánlja, ugyanis egy egymilliós megrendelés esetén mindössze 12 dollárt kérnek egy igazi szerverért!

A szerver neve Site Player. A gép nem képes a Linux futtatására, saját 5 Kilobájtos operációs rendszerrel rendelkezik. Mindössze két integrált áramkörből, egy oszcillátor kristályból és egy Ethernet csatlakozóból áll. A két IC közül az egyik a Philips mikroprocesszora, a másik egy Realtek Ethernet vezérlő.

Valószínűleg ezekből az adatokból mindeni rájött már, hogy nem igazi webkikötők működtetésére találták ki a készüléket. A gép mindössze 64 Kilobájt Flash tárolóval rendelkezik, a rendszermemória pedig összesen 1 Kilobájt. Összehasonlítva a több gigabájtos lemezkapacitással és több száz megabájtnyi memóriával rendelkező szerverekkel, ez labdába sem rúghat.

A SitePlayer feladata azonban nem weboldalak fenntartása. A feladata, hogy együttműködjön különböző eszközökkel, így hifi rendszerekkel, hőszabályozókkal, egészségügyi gépekkel, autókkal, stb. A szerver az általa fogadott adatokat HTML oldalakon megjeleníthető objektumokká konvertálja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!