Berta Sándor

Egyre népszerűbb a Chrome OS

A háttérben elsősorban a Chromebookok térhódítása áll.

Az IDC adatai alapján a Geekwire írta meg, hogy a Chromebookok eladási adatai már megelőzik az Apple számítógépek értékesítési számait és ezzel párhuzamosan a Chrome OS is egyre népszerűbb. A piackutató cég megállapította, hogy tavaly az operációs rendszer piaci részedése jelentős mértékben, 4,4 százalékkal nőtt és 2020 végére már elérte a 10,8 százalékot. Ez az arány a tavalyi év elején még 6,4 százalék volt.

A folyamat legnagyobb vesztese a Windows, amelynek a piaci részesedése 2019 végén még 85,4 százalék volt, míg a tavalyi esztendő végén már csak 80,5 százalék. A tendencia ugyanakkor azt mutatja, hogy a trend erősödik, így a Chrome OS részesedése nőni fog, míg a Windows részesedése tovább csökken majd.

Az elmúlt évben a macOS is a Windows kárára növekedett, a piaci részesedése 0,8 százalékkal nőtt, így 2020 végére már 7,5 százalékot tett ki. Miután a folyamat nem volt annyira erőteljes, mint a Chrome OS esetében, így a macOS elveszítette az eddigi második helyét a Windows mögött, amelyet a Google operációs rendszere szerzett meg. 2020 első negyedévében még a macOS volt a második helyen, de a koronavírus-járvány és az otthoni munkavégzés elterjedése egyetlen negyedév alatt megváltoztatta a helyzetet.

A Chrome OS villámgyorsan 10 százalékos piaci részesedésre tett szert, míg a Windows részesedése 81,7 százalékra esett vissza. A trend pedig a tavalyi esztendő további részében is folytatódott, sőt, az idén is folytatódni fog. Az IDC 78,7 százalékos piaci részesedést prognosztizált a Windows és 14,4 százalékosat a Chrome OS esetében. A kereslet növekedése miatt ugyanis az Acer, az Asus, a Dell, a Hewlett-Packard, a Lenovo és a többi gyártó egyre több Chromebookot dobnak piacra és adnak el, többet, mint ahány Mac számítógépet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #2
    Soha nincs 10%-on az a sz@r. Rákerestem az operációs rendszerek piaci arányára és szinte mindegyik oldalon 1,5-1,97% között szerepel a CromeOS. Amikor az CromeOS piaci arányára kerestem akkor meg láss csodát, szinte mindegyik 10% feletti eredményt hozott. Olyan hatalmas (közel 10x) eltérés van, hogy véleményem szerint a két adat közül egyik sem helytálló. Biztos, hogy nem 1,5 de egészen biztos vagyok benne, hogy nem is éri el a 10%-ot sem.
  • zola2000 #1
    Inkább az hogy az olcsó Chromebook is netezni jó, gyorsabb mint egy olcsó windowsos.