JohnnyCage

Intel-ATI keresztlicensz-szerződés

[Reuters] Az Intel Corporation és az ATI Technologies szerdán jelentették be, hogy a két társaság széleskörű keresztlicensz-szerződést írt alá. A két fél a szerződéstől termékei színvonalának további emelkedését, valamint a kínálat bővülését várja.

Az 1985-ben alapított ATI Technologies Inc., amely mára a világ legnagyobb videókártya, valamint grafikus chipset gyártójává nőtte ki magát, a világ legnagyobb processzorgyártójával fogott össze, amikor a szerdai megállapodás megszületett.

A két cég közötti keresztlicensz-szerződés lehetővé teszi, hogy a társaságok szabadon és jogszerűen felhasználhassák egymás technológiáit saját termékeikben. Ezáltal lehetővé válik, hogy mind az Intel, mind az ATI a jövőben még színvonalasabb termékkel jelenjen meg, hiszen a két cég fejlesztései kiegészítik egymást. Az ATI ezenkívül megszerezte a jogot, hogy az Intel processzoraihoz integrált grafikus megoldásokat készítsen. Ez óriási lehetőség a társaság számára, hisz az ATI a jövőben anélkül gyárthat integrált grafikus alrendszerrel rendelkező alaplapi chipseteket, hogy az Intelnek ezért fizetnie kellene. A közeljövőben tehát számítani lehet majd Radeon grafikus egységgel egybeintegrált alaplapi chipkészletre is az ATI műhelyeiből. Az ATI számára ez azért is különösen fontos, mert a konkurens nVidia is készül ilyen chipseteket kiadni, és a cég nem szeretne lemaradni.

Az ATI és az nVidia között manapság olyan kiélezett küzdelem folyik a videókártyák piacán, mint a processzorpiacon az Intel és az AMD között. Bár kettőjük közül az ATI a nagyobb cég, s ráadásul az nVidia csak grafikus chipsetek gyártásával foglalkozik, nem lehetne azt mondani, hogy az ATI egyértelműen nyerő helyzetben lenne.

Miután a Microsoft a DirectX 8 nVidiával közös fejlesztésével, valamint az Xbox nVidia grafikus chipjével nyíltan az nVidia mellé állt, itt volt az ideje, hogy az ATI is egy hasonló kaliberű partnert szerezzen magának. Mivel az nVidia úgy tűnik, hogy AMD párti, megkockáztatom, elképzelhető, hogy két egyenrangú páros fog kialakulni hamarosan, bár ez lehet, hogy túlzottan is merész feltételezés részemről.

Az Intel egyébként korábban az S3-mal volt hasonlóan jó kapcsolatban, mint amilyenbe most az ATI-val került. Mivel az ATI a grafikus chipeken kívül jelentős tapasztalattal bír a DVD-k és a különféle PC-TV-interfészek terén is, bizonyos, hogy az Intel sem bánja majd meg a mostani szerződés aláírását.

Mint ahogy az lenni szokott, a keresztlicensz-szerződés megkötésével természetesen a két cég között lévő jogi nézeteltérések is megoldódnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wow78 #1
    Egy régi témám folytatását osztom meg veletek.
    Mindig is érdekel hogy cégek mit csinálnak, mit csinálhatnak a versenytársaikkal. Olvashattatok már tőlem erről itt a folytatás:

    - Megpróbálom tönkre tenni,
    - Megpróbálom megvenni,
    - Felhasználom a szolgáltatásait,
    - Keresztszerződésbe állok vele!
    (Ez utóbbinál azért tisztázzuk hogy nem a versenytárssal kötik a „keresztlicensz-szerződés” -t)

    "ha ezt olvasod akkor már ez eddigieket elolvastad" --> Ismeretlen szerző