Franczy

ATI-s információk

Az egyik nagynevű számítástechnikával foglalkozó site-nak sikerült interjút készítenie a kiváló grafikuskártyáiról ismert ATI cég elnökével, Dave Orton-nel. Most ebből az interjúból szeretnék egy-két fontosabb részletet közölni.

- Milyen hatással volt a DirectX 8.0 késése az ATI terveire?
- A Microsoft a DirectX 8.0-t ugyan csak novemberben tette a felhasználók által elérhetővé, mi az ATI-nál azonban már hónapokkal ezelőtt hozzájutottunk a DirectX ezen új verziójához, így a Radeon-t már teljes mértékben úgy terveztük, hogy az maximálisan DirectX 8 kompatibilis legyen. Szoros kapcsolatban állunk a különböző játékfejlesztő csapatokkal, így már a most karácsonykor megjelenő programok közül is lesz néhány, mely kihasználja a DirectX8-adta lehetőségeket.

- Lesz folytatása a HyperZ-hez hasonló megoldásoknak?
- A HyperZ az első lépést jelenti a memória sávszélesség szabta korlátok kiküszöbölésére, és mi az ATI-nál nagyon fontosnak tartjuk az ilyen és ehhez hasonló megoldások továbbfejlesztését. A HyperZ következő generációja már sokkal nagyobb "intelligenciával" fog rendelkezni.

- Mi a helyzet a RADEON-nál állítólag kétszer gyorsabb RADEON II-vel?
- Az ATI nagy hangsúlyt kíván fektetni a cég nagyteljesítményű grafikuskártyáira, és ebben a stratégiában az első fontos építőkövet a RADEON jelentette. Természetesen már dolgozunk a RADEON II-n, egyelőre azonban csak annyit árulnék el, hogy 2001-ben olyan 3D-s teljesítményű termékeket fogunk piacra dobni, melyek várhatóan óriási sikert fognak aratni.

- Igazak a hírek, miszerint a RADEON MAXX projektet felfüggesztette az ATI?
- A Fury MAXX-et már több mint egy éve dobtuk piacra, és azóta csupa pozitív visszajelzést kaptunk a termékkel kapcsolatban, így hiszünk duál-chip-es megoldások jövőjében, idén azonban még nem lehet ott a karácsonyfák alatt az újabb MAXX-es kártya.

- Régebben sok vád érte az ATI-t a gyenge driver támogatottság miatt, most mi a helyzet ezen a téren?
- Az ATI megpróbálja egyre újabb és jobb meghajtó szoftverekkel ellátni a felhasználókat. Úgy gondolom, hogy a szoftveres támogatás terén a RADEON-os termékek megjelenésével új korszak kezdődött, és továbbra is minél jobb minőségű driver-eket szeretnénk kiadni. A RADEON-os meghajtó szoftverekről eddig egyébként nagyon pozítív visszajelzéseket kaptunk.

- Várható-e egy mobil gépekbe szánt RADEON chipset megjelenése?
- A RADEON-t már a kezdetektől fogva úgy terveztük, hogy később mobil eszközökben is alkalmazható legyen. A kifejezetten a hordozható platformokra tervezett RADEON grafikus megoldások 2001-es év folyamán fognak megjelenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!