Gyurkity Péter

Érkezőben az nVidia RTX 3080

Az új architektúra a teljesítmény terén nagy előrelépést ígér.

Azt már gyakorlatilag hónapok óta tudjuk, hogy az nVidia viszonylag közel áll soron következő generációjának bemutatására, a friss architektúra pedig leginkább a puszta erő terén ígér majd újabb nagy előrelépést. Itt ismét több változat debütálására számíthatunk, bár hivatalos úton egyelőre csak a nem kifejezetten végfelhasználóknak szánt típust ismerhettük meg.

A cég saját közleményében ugyanis a hónap közepén az adatközpontoknak szánt példányt, az A100 grafikus vezérlőt, annak fontosabb jellemzőit ismertették. Az világos, hogy a Turing után befutó Ampere GPU-k komoly ugrást jelentenek majd, mivel azonban sem a hivatalos árakat, sem pedig az egyes felhasználói típusok közötti pontos különbségeket nem említik meg, itt szükség van némi spekulációra. Érdekes módon azt nemrég elárulták, hogy eddig összesen 15 millió RTX-chipet adtak el, mivel azonban ilyen számokat általában nem közölnek a nyilvánossággal, nem igazán lehet felmérni, hogy ez mennyiben jelent előrelépést – még akkor is, ha egyes felmérések szerint jelenleg nagyjából négyszer annyi GTX 10-sorozatú GPU van használatban, mint RTX 20-szériájú egység. Bárhogy is legyen, a közeljövőben számíthatunk a GeForce RTX 3080 Ti, az RTX 3080, az RTX 3070 és az RTX 3060 bemutatkozására, amivel kapcsolatban már alakul az összkép.

Az RTX 3080 esetében például legfeljebb 128 SM és összesen 8192 GPU-mag alkalmazására számítanak, ezen fejlesztések pedig nagyjából kétszer olyan gyorsak lesznek, mint az RTX 20-széria fogyasztói példányai. A 7 nanométeres gyártástechnológia révén a fogyasztás terén is sikerülhet az előrelépés, bár a nagyobb teljesítmény nyilván nem teszi lehetővé ennek csökkentését, ami pedig az Ampere hivatalos bemutatóját illeti, ezt jelenleg az őszi hónapokra vetítik előre, méghozzá 700 és 800 dollár közötti hivatalos áron, ami esetleg ennél némileg alacsonyabb is lehet majd. Az a mostani hivatalos bemutatóból teljesen világossá válik, hogy továbbra is két külön vonalon futnak majd a fejlesztések, ezek egyike marad az adatközpontoknál és a gépi tanulásnál, míg a másik a játékokra és az egyéb végfelhasználói alkalmazásra fókuszál – a pontos technikai részletek kapcsán nyilván számos eltérést látunk majd.

Legalább 3 eltérő Ampere GPU bemutatkozására kerítenek majd sort legkésőbb 2021 elejéig, ezeket néhány hónappal később egy újabb hármas követi majd. A tranzisztorok száma az első 4 példány esetében (beleértve az adatközpontos változatot) 16 és 54 milliárd között mozogna, a memória mérete 10 és 48 GB között lenne, a fogyasztás (TBP) pedig a 200 és 400 watt közötti tartományban mozogna. Az ár a három fogyasztói típus esetében 550 és 1500 dollár között lenne (a középső példány lenne a fent említett 700-800 dolláros változat), míg az adatközpontokba szánt típus ennél sokkal drágább maradna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #2
    Én is pont erre a 2x-es különbségre reagálnék. Biztos, hogy nem lesz ekkora különbség, hiszen nincs értelme (gyártástecnológiailag elképzelhető, hogy elérhető lenne ilyen GPU gyártása, de észszerűség szempontjából butaság lenne ezt meglépniük). Egyrészt az AMD kártyái jelenleg nem érnek fel a csúcs kártyáikhoz (2080 S és 2080 Ti), vagyis feleslegesen minek ellőni a puskaport, ha gazdaságilag jobb több lépcsőben eladni a termékeiket), másrészt maguknak sem fognak ellenfelet állítani (mert akkor ki a fene venné meg a 20xx-es VGA-kat). Vagyis ami szerintem elképzelhető, hogy hozzáadnak a jelenlegi csúcsukhoz majd 10-20 (esetleg 30) százaléknyi plusz teljesítményt, illetve mellette visszaveszik kicsit a fogyasztást. Ezzel is kivehetik az érkező bigNAVI vitorlájából a szelet, és azt újra csak másodvonalbelivé változtathatják (mint ahogy annak számít a jelenlegi 5700 XT is).
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2020.05.20. 17:56:03
  • sárkánylovag #1
    "ezen fejlesztések pedig nagyjából kétszer olyan gyorsak lesznek, mint az RTX 20-széria fogyasztói példányai. "
    Jajajajj de elszaladt a ló, dehogy lesznek kétszer gyorsabbak :)
    EZt ki hol mondta hogy a gamer kártyák is 7nm-en jönnek ?