Berta Sándor

Helyzet­meghatározó rendszer bajba jutott mentő­csapatoknak

A tűzoltók vagy a mentők pozíciója akár GPS nélkül is azonosítható lesz egy épületben.

A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) kutatói egy olyan technológiát fejlesztenek, amely segíthet a tűzesetekben, a földrengésekben vagy más veszélyes helyzetekben megsérült vagy a törmelékek által betemetett mentőcsapat-tagok helyzetének GPS nélküli meghatározásában.

Az új megoldás elsősorban épületeken belül működik majd, ami azért különösen fontos, mert a kültéren általában alkalmazható helyzetmeghatározó rendszerek az épületek falain belül gyakran használhatatlanok vagy pontatlanok. Ennek oka az, hogy a falak és más tárgyak akadályozzák a műholddal való közvetlen kapcsolatot. Nikolai Kronenwett, a KIT munkatársa rámutatott, hogy még egy működő WLAN-hálózat jele is nehezen észlelhető lehet egy veszélyes helyzetben.

Napjainkban nem létezik olyan technológia, amely megbízható beltéri helyzetmeghatározást tesz lehetővé. Nikolai Kronenwett ezért Gert Trommer professzorral, a KIT szakértőjével közösen egy olyan autonóm és csupán néhány centiméter méretű rendszert fejlesztett ki, amely megoldja a problémát. Szenzorok segítenek a gyorsulások, valamint az egyes személyek mozgásirányának és -sebességének a mérésében. Ehhez szükség van az intelligens előzetes mérések elvégzésére, az emberi járás tanulmányozására.


Az új fejlesztés a járást négy különböző (álló, indulási lendületes és terheléses) szakaszra bontja le. A terheléses szakasz a normális járást jelenti. Az adott épületbe való belépés előtt elegendő egyetlen alkalommal rögzíteni a pillanatnyi pozíciót GPS-jel segítségével, utána már nincs szükség több jelre. Az egyes személyek helyzetének meghatározását egy algoritmus végzi a szenzorok adatai alapján. A mentést irányító parancsnok minden személy tartózkodási helyzetének információit megkapja, így egy vészhelyzetben gyorsan és célzottan tud reagálni.

Kronenwett egy kézen viselt modul megalkotásán is dolgozik. Erre azért van szükség, mert a járást vizsgáló fejlesztés nem ad információkat a környezetről és az adott épület felépítéséről. A kézen viselt egység viszont tartalmaz egy kamerát, amely infrafénnyel szkenneli be a környezetet és ezáltal létrehozza az adott személyek által felkeresett termek 3D-modelljét. Ezáltal a mentést irányító parancsnok jobban áttekintheti a benti helyzetet.

A megalkotott rendszert használhatják a rendőrségek, valamint a repülőterek, a bevásárlóközpontok és a metróállomások biztonsági őrei, a mélyben, például alagutakban dolgozók vagy akár a vakok is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • T_I #1
    Régebben volt lézer giroszkóp. Az nem megoldás?