Berta Sándor

GPS-jeleket manipulál Oroszország

Egyetlen év alatt 10 000 esetet regisztrált egy szervezet. Putyin jelenlétében különösen sok a beavatkozás.

Az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett Centre for Advanced Defence (C4ADS) 12 hónapon át gyűjtötte az adatokat az új jelentéséhez. A nem kormányzati szervezet a dokumentumban azt állítja, hogy Oroszország földi rádióhullámokkal zavarja a műholdakról kiküldött GPS-jeleket. A C4ADS több mint 10 000 olyan esetet jegyzett fel, amelynél a GPS-jelet szándékosan és tudatosan megzavarták, sőt, használhatatlanná tették. A jelzavarások komoly hatással voltak többek között a közlekedésre. Az orosz felségvizeken például 1311 hajónak kellett módosítania az útvonalát amiatt, mert a hamis GPS-jelek megvezették a fedélzeti rendszereket. Különösen gyakran jelentkezett a jelenség Szíriában, a Krím-félsziget környékén, valamint az orosz repülőterek és kikötők körzetében.

A nem kormányzati szervezet azt gyanítja, hogy a technológiát akkor használják, ha egy magas rangú orosz politikus, például Vlagyimir Putyin orosz elnök utazik, vagy ha bizonyos személyek és szállítóeszközök mozgását akarják elrejteni. A tudósok gyanúja alapján a GPS-jelek elrejtése, illetve eltérítése megvalósult tavaly a Krím-félszigeten is, amikor Vlagyimir Putyin elnök látogatásra érkezett. Miután a jelek felszínről való manipulálása viszonylag olcsóvá vált, ezért a szervezet azzal számol, hogy a módszer a jövőben széles körben elterjedhet, Oroszország pedig ezen a területen úttörő szerepet játszhat.

Már 2016 novemberében ismertté vált, hogy például a Kreml környékén néha megbolondul a GPS és a Vörös téren rendszeresen problémát okoz a műholdas helyzetmeghatározás. A jelenség azóta rendszeresen megismétlődik és általában több órán át tapasztalható, leggyakrabban a Kreml környékén. Korábban már Dmitrij Peskov, Vlagyimir Putyin szóvivője is szembesült a problémával, neki például azt jelezte a készüléke, hogy egy teljesen másik moszkvai kerületben tartózkodik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vilinger #7
    Én a hajók navigációját nem értem. Létezik iránytű is. Sajnos nálunk a tömegközlekedésben is a gps az elsődleges, ha nem megy, akkor jön a kézzel léptetés vagy az automata kavarás.
    Pedig fordítva minden működne: elsősorban a jármű saját rendszerét használva kéne tudni, hogy hol járunk és merre tartunk. A tömegk-ben megállóról megállóra (plusz ajtónyitás), a hajózásban pedig az iránytű és a sebesség függvényében. A gps-t korrigálásra kéne használni.
    És ha elmegy a gps jel, akkor minden megy tovább nélküle, gond nélkül.
  • csigafi #6
    Hát nem értem mi újat ír ez a cikk hiszen már nagyon rég játszadoznak gps és a gsm hullámosokkal titokban. Támadásokat is intéznek egy egy település ellen ahol ezzel megbénítják egy időre az összes készüléket ami ezeken a frekvenciákon dolgozik. Na és ez a valóságból csupán csak egy falatnyi tény. Ott van pl a falu amit kiirtottak az oroszok kísérletkép műholdra szerelt fegyverzettel mert ki kellet próbálni az új játékukat. Sok ember élete megtorlás nélkül mindez csak azért mert játszani akartak a degeneráltak. STB.
  • Sir Cryalot #5
    Van annak a gyerekességnél sokkal trébb pszichológiai háttere is :D
  • Merces2 #4
    Mi ebben az újdonság a federal reserve se kormányzati. Az usában teljesen átlagossak az ilyen összefonódások. Amit viszont meg kéne érteni minden fanboy-haternek hogy nincsenek jófiúk mindenki a saját érdekeit védi, abszolút gyerekes valamelyik nagyhatalom faszát szopkodni, és fújolni a másikra......
  • Omega #3
    Az amerikaiak meg eleve kikapcsolják a GPS-t bizonyos katonai műveletek által érintett területeken, ott nincs is mit zavarni, pedig az oroszokon nem múlna, hogy ne legyen GPS ;)
    Utoljára szerkesztette: Omega, 2019.04.06. 23:15:42
  • Cefet #2
    Ott a pont.
    Amúgy jó a cikk, csak olvasni kell a sorok között: a kihangsúlyozottan "nem kormányzati szervezet", ami az USA-ban van bejegyezve és a Fejlett Védekezés Központja nevet viseli 12 hónapon át "védekezett", érts kémkedett Oroszországban. Az oroszok egészen biztosan tudtak róluk, de így most már mindenki más is. Thank you!
    A videóban: "Ezek az emberek félrevezetésből doktoráltak"
    Óriási szöveg, és nagyon igaz!!!
    Utoljára szerkesztette: Cefet, 2019.04.06. 15:42:13
  • KM103 #1
    Megint egy oroszellenes cikkecske. Teljesen hétköznapi h egy magasrangú vezetőt védenek. Semmi extra nincs. Amúgy mi a viszonyítási alap? Amcsi elnök megjön nincs GPS zavarás? Amcsi elnökre lőhetünk műhold vezérelt rakétát vagy mi?
    https://www.youtube.com/watch?v=xdXQHEXOwCE