Berta Sándor

Algorit­musokkal menthetők az erdők

Könnyebben felderíthető lesz, hogy hol kerülnek veszélybe a fák.

David Dao, az ETH Zürich munkatársa olyan tanulóképes algoritmusokat fejleszt, amelyek a műhold- és drónfelvételek alapján képesek előrejelezni, hogy hol fognak gyorsan megvalósulni az erdőritkítások vagy -irtások.

A kutató a gépi tanulás szakértőjének számít és az általa készített algoritmusok egyedi módon olvassák ki az elemzett képeket és az azokon látható részleteket. A műholdak és a drónok számos fotót szállítanak az esőerdőkről. A felvételek különböző magasságokban, felbontásokban és minőségben készülnek. A képekben az a közös, hogy a bemutatott tárgyak nincsenek megjelölve és nincsen nevük sem, ezáltal pedig nem is lehet azokat előre felcímkézni és a számítógépes algoritmusok sem tudják kiolvasni, hogy egy erdőt látnak vagy sem.

Az erdők felismeréséhez a programok szekvenciákat olvasnak ki, vagyis nem csupán a látható tartalmat értékelik ki, hanem azt is, hogy az egyes fotósorozatok időrendben egymás után készültek-e. A szekvenciákból kideríthető, hogy idővel miként változtak meg a felvételeken szerepelő utak és erdőfelületek, ráadásul az is jelezhető, hogy mely részeken a legerősebbek a változások. Az nem befolyásolja a prognózisokat, hogy az erdőritkítások vagy -irtások folyópartok vagy mezőgazdasági területek környékén valósulnak-e meg.

Dao januárban a Komorebi nevű kutatási projekt keretében Chilében próbálja ki az algoritmusokat. A program partnere lesz a Chilei Erdészeti Hivatal (Corporación Nacional Forestal - CONAF). A cél a szoftverek tesztelése és továbbfejlesztése. A szakember úgy vélte, hogy hosszú távon akár az is előrejelezhető lesz, hogy mely fafajtákat érintik különösen a megtett intézkedések. Dao szerint az algoritmusok pontossága feljavítható, ha a műholdfelvételek után a drónképeket is kielemzik. Az előbbiekhez képest az utóbbiak akár 30 centiméteres pontosságúak is lehetnek, ezáltal megfigyelhetővé teszik az egyes fafajtákat érintő változásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GSAgent89 #6
    Bírom ezeket az "okostojásokat" akik egész nap az irodában ülnek, Zürichben, és unatkozik, csinál egy szoftvert, mert hát miért ne, és megmondja h Chilében itt fogják kivágni a fát....megmondja...és??? Odamegy aztán valaki és tesz ellene? Nem!
    Hiába küldi el erdész bácsinak, odamegy dzsipóval gondolom Chile nem egy előrehaladott ország és nem egy euró 6-os normáknak megfelelő alacsony széndioxid kibocsátású terepjáróval furikázik ki az erdőbe hogy aztán megnézze h már a fáknak hűlt helye, vagy ...hmm nincs itt semmi, akkor jó....
    Hígagyú láncfűrészes ha akar ha nem úgy is keres rá módot hogy kívágja azt az átkozott fát, ha nem ott majd máshol...
    Védekezni az erdőírtás ellen úgy lehetne, hogy egy marha gazdag Bill Gates a köbön emberke vesz sok ezer hektár erdőt, magántulajdonban lesz és köré magas vastag betonfallal veszi körbe őrtornyokkal ....mert már lassan itt tartunk...
  • Rotary #5
    Nem értitek ennek a gépi tanulásnak a lényeget. Olyan infókat tudnak nekünk adni ezek a mai szoftverek ha "megetetjük" őket egy hatalmas adatbázissal, hogy csak lesünk hogyan is kalkulálta azt ki az adatok alapján.
  • csigafi #4
    Algorit­musokkal menthetők az erdők
    Baromság!
    Az erdők úgy menthetők meg hogy nem vágják és nem égetik fel őket szándékosan ráfogva ilyen meg olyan hazugságokra. Valamint fák újratelőpitésével.
    A régi erdészek mindenféle szoftverek kütyük nélkül is ismerték az erdő fáit manapság ha ott áll a fa mellet az ember sokan akkor se mondanák meg hogy az nem karácsonyfa ha nem fenyő fa :-). A régi szép idők amikor még teremtek a kutyafák, sodrófák stb... manapság ezek már szinte kihaltak itt ott van még csak belőlük pár darab.
  • Sydra #3
    "Algorit­musokkal menthetők az erdők"
    Ennek pont annyi értelme van, mintha azt mondanám, hogy mondatokkal készíthetünk filmeket.
  • NEOreg3 #2

    if(treesAreInDanger) {
    save();
    }
  • esztyopa #1
    Elsősorban ott vannak veszélyben,ahol qrvára irtják.